Kész rémálom a szombathelyi egyetemistáknak az ELTE-s átállás

Lyukas órarendek, az utolsó utáni pillanatban megkapott információk jellemzik az új szemesztert.

Több helyről is úgy hallottuk, hogy nem éppen zökkenőmentesen indul az új félév a Savaria Egyetemi Központnál. A diákoknak konkrétan a Neptun-rendszerrel és az információhiánnyal gyűlik meg a bajuk. Hiába próbálnak ők utána járni a dolgoknak, sokszor még az ügyintézők sem tudnak segíteni, ők sem kapnak semmilyen felvilágosítást a felsőbb körökből.

Egy olvasónk éppen idén jelentkezett egy levelezős képzésre. Mint mondta, a félév már hétfőn elkezdődött, ő viszont csak ezen a héten tudta meg, hogy egyáltalán mikor lesz a beiratkozás. Előtte hiába kérdezgette az ügyintézőket, nem jutott előbbre, az ELTE oldalán pedig csak a "Feltöltés alatt" felirat várta hetekig. Neki legalább az órarendjével nincsenek problémák, sok hallgató viszont máshogy van ezzel.

Már elkezdődött a félév, de még nem tudják, milyen lesz a végleges órarend

Egy másodéves olvasónknak a szakirányválasztás miatt őszül túl korán a haja, pedig már tavasszal választaniuk kellett volna. Ehelyett úgy kezdte a félévet, hogy még mindig nincs minorja, és azt sem tudja hogy egyáltalán milyen lehetőségek közül választhat. Szerinte azért aggasztó a helyzet, mert a tárgyfelvétel pénteken lejár, pedig a választott specializációjának a tárgyait is fel kéne vennie valamikor.

Szakirányt az alapképzéses hallgatók választhatnak, ezután a szakjukon belül specializálódnak. A szakirányhoz külön tárgyak is tartoznak, amit szintén a tárgyválasztáskor kell felvenniük. A hallgatók általában a második szemeszter végén döntenek arról, hogy milyen irányba szakosodnak.

Vágvölgyi Bálint

Egy harmadik olvasónk meg majdnem lemaradt a kötelező óráiról, mert azok rossz helyen jelentek meg a tanulmányi rendszerben. A hallgatók a tantárgyfelvételkor a Mintatanterv tárgyai menüpont alatt látják a szakjukhoz tartozó kötelező és választható órákat. Ezen kívül van még egy Minden további intézményi tárgy nevű menüpont, a tanulók itt keresgethetnek a szabadon választható tárgyak között.

Olvasónknak viszont a második menüpont alá került néhány mintatantervi tárgya is, csak a szerencsén múlt, hogy kiszúrta őket a listán. Azt mondja, ha nem talált volna rájuk, akkor simán elképzelhető, hogy csúszott volna egy félévet a tanulmányaival.

Olyan nekik a Neptun, mint a csatornából előmászó gyilkos bohóc

A hallgatókat megkérdeztük arról is, hogy szerintük milyen a tanulmányi rendszer. Egyikük sem mondta az hogy tökéletes lenne. Szerintük lassú, nehezen átlátható és túl bonyolult a használata, sokszor még azok sem boldogulnak vele, akik már több éve használják.

Azt is elmondták, hogy a rendszer szinte minden nap leáll pár órára, karbantartás miatt, ráadásul pont az esti csúcsidőben. A felsős hallgatók viszont pozitívumnak tartják, hogy az ELTE-s átállás után nem halt meg a szerver a tárgyfelvételkor, mint az NYME-s időkben.

Igazából senki sem szereti, de ez van

Nemrég a HVG írt arról , hogy a hallgatók és a tanárok már évek óta szidják a tanulmányi rendszert, de a kormány még így is százmilliókkal támogatja a fejlesztőket. A Szegedi Tudományegyetem digitális kultúrával foglalkozó oktatója szerint a rendszer ránézésre is elavultnak tűnik.

Őszülő Neptun-varázslók tévelyegnek a folyosókon, dupla adminisztrációs idővel sokkolt oktatók és hallgatók sorakoznak a gyógyszertárak előterében, és mindenki beleáll a gyűlöljük-de-nincs-más mantrába, mert ugye mit tudunk tenni

- foglalta össze a helyzetet Dragon Zoltán.

A szegedi egyetemnek egyébként éppen az utolsók közt kellett átállnia a Neptunra, eddig az úgynevezett ETR-t rendszert használták, amit a tanulók és az oktatók is jobban szerettek. Könnyebb volt kezelni, átláthatóbb volt, egész egyszerűen jobb volt, mint a Neptun.

Százmilliókat szippant fel a rendszer

Viszont vannak, akik jól jönnek ki abból, ha az egész országban a hajukat tépik a tanulók. A Neptun licenc- és felhasználói jogai ugyanis az államhoz tartoznak. A HVG úgy tudja , hogy temérdek pénzből, 800 millió forintból még tovább is fejlesztenék az oldalt, hogy az egyetemek és főiskolák mellett az általános és a középiskolák is ezzel szívhassanak.

A szoftver továbbfejlesztésére viszont csakis az SDA Informatika Zrt. képes – sőt, másnak ez tilos – úgyhogy a 800 milliós pályázatot meg sem hirdették, szinte teljes titokban ítélték oda az SDA-nak. A fejlesztés után az oldalt továbbra is karban kell tartani, ezt is az SDA fogja majd végezni, amiért az államnak majd újból százmilliókat kell kipengetnie. Mindezt egy olyan rendszerért, amit mindenki utál, és alig használható.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet