Készül a levendulás Szombathely belvárosában

Először terepet kell rendezni, aztán indulhat az ültetés is.

Péntek reggel lezárták a parkolóöblöt a szombathelyi Mártírok terén, ugyanis a Szombathelyi Belvárosért Egyesület levendulást fog ide telepíteni. Nyilván nem a parkoló helyére, hanem a meglévő, üres, zöld felületeket ültetik be. Előtte azonban földet is kell cserélni, így amikor pénteken délelőtt kimentünk, már javában dolgozott egy markoló.

Levendula telepítés Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

És egyébként, ha már a közterület-felügyelet lezárta a parkolót, a SZOVA meg is ragadta az alkalmat, hogy lefesse ott a sávokat.

Na de vissza a levendulás-telepítésre. Ez egy teljesen civil kezdeményezés, magánadakozásokból gyűjtötte össze az ehhez szükséges összeget a tavaly ősszel alapított egyesület, melynek semmiféle politikai céljai nincsenek – mondta Farkas Balázs, az egyesület elnöke.

Közel 700 levendulát ültetnek el, a teljes projekt költsége pedig nagyjából 1 millió forint. Nagyon sok helyi vállalkozó beszállt és többen felajánlották, hogy vagy jóval olcsóbban, vagy akár teljesen ingyen besegítenek és elvégeznek bizonyos munkákat. De nagyon sok névtelen, állampolgári adományt is kaptak, a legkisebb összeg 3 ezer forint volt, a legnagyobb pedig 200 ezer forint a MagNet Banktól, de Horváth Soma alpolgármester is beszállt a saját fizetéséből.

Levendula telepítés Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

Ahhoz pedig, hogy most elkezdődhetett a munka, körülbelül féléves előkészület kellett: egyeztetni kellett a városházán a jegyzővel, a Kommunális és Környezetvédelmi Iroda vezetőjével, és nagyon nagy segítség volt a főkertész is.

De azért sem volt egyszerű az egyesület dolga, mert nagyon sok közmű fut a Mártírok terén, például az E.ON vezetéke is, ezért velük külön is kellett egyeztetni, hogy egyáltalán engedik-e, hogy hozzányúljanak a területhez. És bár nem adták be rögtön a derekukat, de végül engedélyezték az akciót azzal a feltétellel, hogy csak 25 cm-es mélységben fognak dolgozni, hagynak helyet a kandelábereknél, és ha bármiféle kár keletkezik, azt az egyesület állja.

Kétszer már el kellett halasztani az ültetést az időjárás miatt, de most úgy tűnik, kegyes lesz hozzájuk, így ha minden jól megy, szombatra el is készül a levendulás. Az ültetéssel azonban nem ér véget a történet, a levendulást ugyanis gondozni is kell. Ebben is partner a város, magára vállalta például az öntözést.

Az egyesület egyébként számol azzal is, hogy néhány növényt kitaposnak, vagy ellopnak, ezeket pótolni fogják. Az elültetett növényekkel pedig közösséget is szeretnének építeni, így egyebek mellett például levendulaszüretet is terveznek majd.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet