3 214 611 Ft, 145 támogató. Köszönjük!
Légy része az igazságnak!

Összedobták a pénzt a vasszécsenyiek és felfestettek egy zebrát az iskolához

Két évtized után sikerült pontot tenni a történet végére.

Két évtized után sikerült felfesteni egy zebrát Vasszécsenyben. De ez még nem minden. Egy összefogásnak köszönhetően több más fontos munkát is elvégeztek a környéken. Felújították a Gyöngyös és a Rákóczi Ferenc utcák útkburkolatát és járdáit, melyeket egyébként ki is szélesítettek, ezzel akadálymentesítve is a járdákat.

Emellett új parkolóhelyeket is kialakítottak az iskolánál, felújították a csapadékvíz-elvezetési rendszert és a közvilágítási rendszert is, de még cserjéket, virágokat is ültetnek majd. Mindezt saját forrásból.

Az idáig vezető út azonban rögös volt.

Vasszécsenyi zebra
Két évtized után végre elkészült a zebra. | Még több képért kattintson!
Facebook/Vasszécseny

De mi volt a probléma?

A vasszécsenyi önkormányzat már többször is kezdeményezte az elmúlt két évtizedben egy gyalogátkelőhely kialakítását a forgalmas 87-es főúton, az iskolánál, de mindig falakba ütköztek. A hatóságok folyamatosan elutasították a kérelmeket, arra hivatkozva, hogy „a létesítendő gyalogátkelőhely forgalma a vonatkozó jogszabály tekintetében nem éri el az ehhez szükséges mértéket”. Ugyanis a szakaszon nem volt meg a jogszabályban előírt minimum 100 fő/óra átkelő gyalogos forgalom, ami szükséges egy gyalogátkelőhely kialakításához.

Ennek ellenére sem adták fel, újra és újra beadták a kérelmet, miközben az Ambrózy-Migazzi István Általános Iskola Szülői Munkaközössége is aláírásgyűjtésbe kezdett, illetve ők is benyújtottak egy kérelmet a közútkezelőhöz. Végül 2020-ban mindenki legnagyobb meglepetésére rábólintottak a hatóságok a zebrára, mivel „vitathatatlan, hogy a 87-es számú főút forgalma az utóbbi években igencsak megnövekedett, ami már indokoltabbá tette az átkelőhely létesítését”.

Az iskola parkolója, itt szerettek volna már régóta kialakítani egy gyalogátkelőhelyet
Google maps

„A hurrá hangulat hamarosan alábbhagyott, mikor a tervező egy előzetes kalkulációban 5 millió forintot számolt ki, majd a testületi ülésen az amúgy évi 400 milliós költségvetésű Vasszécseny testülete nem támogatta a létesítést. 'Majd ha lesz pályázat rá, akkor' címmel csupán a tervezőt bízta meg, és az ő költségeit fizette ki” mondta Vasszécseny két évtizede küzd azért, hogy felfesthessen egy zebrát az aszfaltra 2021. February 07. 07:20 még 2021 februárjában Oláh Miklós, helyi önkormányzati képviselő és a szülői munkaközösség elnöke.

Ha néhány évvel ezelőtt meglett volna a hozzájárulás, akkor talán még a megvalósítás költsége sem jelentett volna problémát a városnak. Azóta viszont volt egy pandémia, kitört egy háború és az önkormányzatok is anyagi gondokkal küzdenek, ez ráadásul az állam feladata lenne, hiszen az állam tulajdonában van az érintett út.

Voltak ideiglenes megoldások

Időközben azért próbálták így-úgy orvosolni a problémát. Ha már zebrát nem festhettek fel, 2016-ban telepítettek oda egy állandó traffipaxot, másnéven VÉDA-kaput és kerültek ki sebességkorlátozó, illetve gyerekekre figyelmeztető táblák is, melyek a polgármester elmondása szerint „jelentősen segítik a közlekedési szabályok betartatását és a biztonságosabb átkelést.”

2016-ban telepítettek VÉDA kaput a problémás útszakaszra
Google maps

Tavaly ősszel Két évtizede nem sikerül felfesteni egy zebrát Vasszécsenyben, most megoldották okosba' 2022. September 27. 19:56 pedig egy sajátos megoldással is előrukkoltak a vasszécsenyiek: úgy volt zebra az iskolánál, hogy nem volt kijelölt gyalogátkelőhely. A zebra azonban később eltűnt.

Vasszécsenyi zebra
Facebook/Vasszécseny

2020-ban aztán nagy lett az öröm, miután végre engedélyt adott a Magyar Közút arra, hogy zebra kerüljön az iskolához. De a boldogság nem tartott sokáig, hiszen kiderült, hogy elég sok kikötés van, ráadásul minden költség az önkormányzatot terheli, mivel a Közútnak nem volt felhasználható forrása.

„Ennek tükrében kénytelenek voltunk mérlegelni, hogy az állami tulajdonban lévő 87. számú főútra saját forrásból finanszírozva megéri-e beruháznunk az átkelőhely kiépítésére, mellyel kapcsolatos álláspontunk a mai napig sem változott, miszerint az állami utakkal kapcsolatos beruházások megvalósítása az állam feladata, nem pedig az egyre nehezebb helyzetben lévő önkormányzatoké – elvonva a forrást más fontos, közvetlenül a települést érintő fejlesztésektől” – írtja közleményében Zsolnai Zoltán polgármester.

Jól tudták azonban, hogy ez egy olyan projekt, ami mindenki érdekét szolgálja, ezért az önkormányzat összefogott az Együtt Vasszécsenyért Egyesülettel, hogy közösen megoldást találjanak. Felkerestek több helyi és környékbeli céget, köztük olyanokat is, akik már több évtizede együttműködnek az önkormányzattal és most sem haboztak beszállni a projektbe. A támogatókat az egyesület egyik tagja, Balázs Imre helyi vállalkozó fogta össze, akinek cége közműveket, járdákat, és utakat épít.

112Press

Így készült el végre a gyalogátkelő a vasszécsenyi iskolánál.

„Bízunk benne, hogy a gyalogátkelőhely valóban hozzájárul mindannyiunk biztonságosabb közlekedéséhez, azonban ettől függetlenül ügyeljünk a megfelelő körültekintésre a továbbiakban is!” – tette hozzá mondta most Zsolnai Zoltán polgármester.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet