Két hét múlva berobban a szombathelyi adventi vásár – kabalával, óriáskerékkel és sok-sok koncerttel

Idén 40 vásáros lesz, elsősorban vendéglátósok és kiskereskedelemmel foglalkozó vállalkozók. Ludovicus, a római légiós lúd még énekelni is fog.

Tavaly a járványhelyzet nem engedte, hogy adventi vásározzunk Magyarországon, most viszont egy év kihagyás után újult erővel térnek vissza Szombathely Fő terére az árusok, a fellépők és még sok más különlegesség. Két hét múlva, november 19-én pénteken nyílik meg a szombathelyi adventi vásár és egészen december 23-ig vár kicsiket és nagyokat, persze ha a járvány is engedi – tudtuk meg a péntek délelőtti sajtótájékoztatón.

Idén 40, főként szombathelyi vásáros lesz, elsősorban vendéglátósok és kiskereskedelemmel foglalkozó vállalkozók. De emellett persze lesznek koncertek és egyéb kulturális programok is szép számmal, ezúttal két kisebb színpadon, melyeket a bódék között helyeznek el.

Életkép a legutóbbi adventi vásárról.
Mészáros D. Zsolt

Fellép többek között Danics Dóra, a Mágikus Mintha, az Ocho Macho, a Varnyú Country, a Gargantua, a Mokka és a Kellene Kis Kert is. Ezek közül biztosan lesznek olyanok, melyek nagy közönséget vonzanak, ezek esetében pedig a jelenlegi járványügyi szabályok szerint kordonnal le kell majd választaniuk a színpad előtti területet, hogy tartani tudják az 500 fős létszámkorlátot.

Ludovicus a liba
Mészáros D. Zsolt

A két főattrakcióként a körhintát és az óriáskereket említette Horváth Soma alpolgármester, utóbbi visszatéréséről egyébként lapunk rántotta le a leplet Emberek! Idén is lesz óriáskerék Szombathelyen 2021. October 20. 11:07 néhány héttel ezelőtt. A körhintára egyébként ingyen ülhetnek fel a gyerekek, az óriáskereket pedig nemsokkal a sajtótájékoztató előtt el is kezdték építeni a Borostyánkő áruház előtti parkolóban.

Károlyi Ákos jegyző azt is elmondta, hogy idén sem volt egyszerű kiválasztani az óriáskerék helyét, de idén is készítettek statikai szakvéleményt és a két évvel ezelőtti helyszín bizonyult idén is a legbiztonságosabbnak.

Az óriáskerék egyébként február 3-ig forog majd, folyamatosan fertőtlenítik a kabinokat, a jegyárak valószínűleg nem változnak, de ami még fontos, hogy a városnak nem kerül semmibe, sőt, az üzemeltető kifizeti azt a 3,6 millió forintot is, ami így kiesik a parkolási büdzséből.

De lesz még egy harmadik nagy dobása is a városnak az idei adventi vásárra. Bemutatkozik ugyanis Ludovicus a város kabalafigurája, aki római légiós lúdként ötvözi a római múltat, a Szent Márton-kultuszt, meg a vidámságot is.

Ludovicus a liba
Horváth Soma és Ludovicus.
Mészáros D. Zsolt

Prieger Szabolcs, kulturális és városi nagyrendezvény koordinátor elárulta, hogy Ludovicus már egy éve elkészült, köszönhetően a Mesebolt Bábszínház dolgozóinak, Trifusz Péternek, Pető Ferencnek és Júliannának. Ludovicusnak egyébként nemcsak „simogató jellege lesz”, énekelni is fog a vásárban, minden szombaton este 6 órakor, de remélik, hogy a jövőben több rendezvényen is képviselheti majd a várost.

Ludovicus a liba
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Szót ejtettek természetesen a nagy adventi koszorúról is, mely idén is a Berzsenyi téren kap helyet. A gyertyagyújtások menetrendje maradt a régiben, november 27-én Nemény András polgármester gyújtja meg az elsőt, majd utána szépen sorban következik szombatonként a többi gyertya is.

Íme az adventi vásár teljes programja:

szombathely.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra