Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Két körzetben is háziorvosváltás lesz Szombathelyen

Ha a kamara is rábólint, az új orvosok jövő februárban és májusban állnak munkába. Közben működni látszik a szombathelyi modell.

Valószínűleg nem mondunk újdonságot azzal, ha leírjuk, hogy komoly gondok vannak Magyarországon a háziorvos-utánpótlással. Az Országos Kórházi Főigazgatóság legújabb adatai alapján az országban összesen 538 tartósan betöltetlen praxis van, melyből 20 Vas megyében található. ( Tavaly februárban Egyedülálló rendszerrel akarja Szombathelyre csábítani a háziorvosokat a városvezetés 2020. February 16. 07:02 még csak 11 ilyen volt.)

Már csak ezért is oda kell figyelni minden olyanra, ami ezzel a kérdéssel foglalkozik. Például arra, hogy a csütörtökön összeülő szombathelyi közgyűlés egy külön napirendben tárgyalja a város egészségügyi alapellátását.

Váltás lesz két körzetben

Ennek során orvosváltások is terítékre kerülnek. Bár a végső szót az orvoskamara mondja ki, jövőre jó eséllyel két új háziorvos is munkába áll Szombathelyen.

A Szombathely, Rumi u. 74. szám alatti 3. számú felnőtt háziorvosi eddig körzeti orvosa, Dr. Péter László János praxisjoga Dr. Tóth Renáta belgyógyászat, foglalkozás-orvostan (üzemorvostan), háziorvostan szakorvosé lesz, aki várhatóan 2022. február 1-től veszi át a körzetet.

A Szent Márton u. 20. szám alatti 11. számú felnőtt háziorvosi körzet orvosa, Dr. Rózsás László szintén megválik a praxisától. A körzetet Orgovánné Dr. Szilágyi Marianna háziorvostan szakorvos pályázta meg, aki 2022. május 1. napjától állna munkába.

A szombathelyi modell működni látszik

Lapunk korábban foglalkozott Egyedülálló rendszerrel akarja Szombathelyre csábítani a háziorvosokat a városvezetés 2020. February 16. 07:02 a szombathelyi háziorvosi életpálya-modellel, amit tavaly márciusában indítottak el: az önkormányzat évente kb. 70 millió forintot különít el arra, hogy ne legyenek betöltetlen praxisok a városban.

A közgyűlés most levonja az elmúlt másfél év tanulságait. Az előterjesztés mindenesetre úgy fogalmaz, hogy a modell „beváltotta a hozzáfűzött reményeket” .

Bevezetésekor 49 fő háziorvos csatlakozott, azóta további 5 fő háziorvos lépett be a rendszerbe a praxisjogának megszerzésével egyidejűleg. 2020. március 1. óta összesen 8 praxis vált tartósan betöltetlenné a városban, amelyek közül 5 háziorvosi praxist sikerült vagy sikerül betölteni.

Ahogy azt korábban írtuk Egyedülálló rendszerrel akarja Szombathelyre csábítani a háziorvosokat a városvezetés 2020. February 16. 07:02 , a modellnek három alappillére van, ezek működéséről szintén megtudunk részleteket a mostani előterjesztésben.

1. A tartósan, legalább 6 hónapja üres praxisok betöltésének ösztönzése

A támogatás összege bruttó 10 millió forint, ami szabad felhasználású, vissza nem térítendő támogatás, melyet a háziorvos magánszemélyként kap meg. Ennek egyik feltétele, hogy adott praxis betöltését 6 évig vállalja a háziorvos. Továbbá a kiskorú gyermeket nevelő háziorvos gyermeke számára bölcsődei vagy óvodai ellátást biztosít elsőbbség alapján.

Ezen támogatási formában mind 2020-ban, mind 2021-ban 2 fő részesült.

2. A praxis megtartását célzó támogatás

Ha a háziorvos már legalább 15 éve működteti a praxist, akkor egyszer egymillió forint támogatást kap. 20 év után kétmilliót, 25 év után hárommilliót, 30 év után négymilliót, és így tovább. Továbbá a támogatási rendszer bevezetéseként 2020. évben a már legalább 20 éve szombathelyi praxist betöltő háziorvosok számára egységesen 500 ezer forint egyszeri elismerés került kifizetésre, míg a 40 évet meghaladó szombathelyi praxist betöltő orvosok részére még további 500 ezer forint került utalásra.

Ezen támogatási formában 2020. évben 27 fő, 2021. évben pedig összesen 12 fő részesült.

3. A praxis átadásának ösztönzése

Azon 70-75 év közötti háziorvosok, valamint a legalább 20 éve Szombathelyen praxisjoggal rendelkező háziorvosok, akik a háziorvosi tevékenységüket befejezik, és a praxis folytatólagos betöltéséről gondoskodnak, bruttó 4 millió forint összegű támogatásban részesülnek.

Ezen támogatásban eddig 1 fő részesült a 2021. évben.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra