Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyedülálló rendszerrel akarja Szombathelyre csábítani a háziorvosokat a városvezetés

74 millió forintba kerül a program, ami akár modellértékű is lehet.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az egészségügyben a legnagyobb probléma az orvoshiány - mondta László Győző, Szombathely alpolgármestere péntek délelőtt, a városi költségvetés tervezetét bemutató városvezetői sajtótájékoztatón Az átláthatóság jegyében bemutatták az idei szombathelyi költségvetés tervezetét February 14. 12:03 .

Éppen ezért dolgoztak ki egy háziorvosi életpálya-modellt, amit Szombathelyen vezetnek be először. 74 millió forintot terveznek rá, a modell összesen három pillérből áll.
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

1. A háziorvosi praxis megvásárlásának támogatása. Ha egy háziorvos meg akar vásárolni egy olyan praxist, ami legalább hat hónapja betöltetlen, akkor ehhez egyszeri, 10 millió forintot kap az önkormányzattól, de ennek fejében legalább hat évig neki kell működtetnie azt a praxist.

2. A praxis megtartása. Ha a háziorvos már legalább 15 éve működteti a praxist, akkor egyszer egymillió forint támogatást kap. 20 év után kétmilliót, 25 év után hárommiliót, 30 év után négymilliót, és így tovább.

3. A praxis átadása. Ha egy 70-75 éves orvos leadja a praxisát, de előtte segít utóda megtalálásában, akkor egyszeri, négymillió forint támogatást kap.

László Győző a sajtótájékoztatón azt mondta, ezzel a rendszerrel a város versenyelőnybe kerülhet, hiszen kevés az orvos, és sok önkormányzat keres háziorvosokat.

Tényleg orvoshiány van

Az Állami Egészségügyi Ellátóközpont tavaly júliusi adatai szerint legalább több mint fél éve betöltetlen 373 háziorvosi és 243 fogorvosi praxis, és van olyan hely, ahol csaknem 20 éve nincs körzeti orvos.

A tartósan, vagyis legalább hat hónapja betöltetlen praxisok száma folyamatosan nő, tavalyelőtt júliusban 331 körzet volt tartósan betöltetlen, tavaly márciusban már 354, a tavaly júniusi adatok szerint pedig 373 az ilyen praxisok száma.

Vas megye tavaly a jobb helyzetben lévők közé tartozott, itt 11 háziorvos hiányzott.

Az alábbi térkép a 373 tartósan betöltetlen háziorvosi praxist, és a 243 több mint fél éve megüresedett fogorvosi körzetet mutatja az ÁEEK listája alapján. A helyet jelölő ikonra kattintva az is látható, mióta nincsen orvos az adott körzetben:

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés