Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tényleg két közgyűlés lesz hétfőn Szombathelyen

Délelőtt alpolgármestereket, bizottságokat választanak, este a baloldal előveszi az ingyenes parkolást. S még sok minden mást is, mutatjuk.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A múlt héten még kételkedtünk benne Fejetlenség a szombathelyi városvezetésben? Két közgyűlés is lesz november 3-án 2014. October 24. 13:10 , hogy valóban képesek-e két ülést tartani egy nap, de most már biztos, hogy igen. Megjött mindkét meghívó, és ez most valóban történelmi nap lesz, ha már ezt a kifejezést olyan szívesen használják a kormánypárti politikusok.

Rendes és rendkívüli, nincs ebben semmi különös

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az okok végtelenül egyszerűek. A baloldali koalíció (Éljen Szombathely! - MSZP – DK – Együtt) már a választások előtt bejelentette Ipkovichék már az első szombathelyi közgyűlést tervezik 2014. October 10. 19:44 , milyen napirendi pontokat akarnak megtárgyalni az első dolgozós közgyűlésen. A választások után aztán kezdeményezték is Puskás Tivadart gyámság alá helyezték – állítja a szombathelyi baloldal 2014. October 27. 13:27 , hogy ezen ügyek miatt rendkívüli közgyűlést hívjanak össze.

Puskás Tivadarnak nem volt sok választása
Vágvölgyi Bálint

Ilyenkor nincs mit tennie a polgármesternek, ha a képviselők legalább egynegyede aláírja a kezdeményezést, akkor össze kell hívnia az ülést. Ez az ülés lesz este fél hétkor, a törvény szerint ugyanis a kezdeményezéstől számított 15 napon belül meg kell azt tartani, és kicsúsznának a határidőből.

De közben októberben lett volna egy normál, tervezett ülés is, ez azonban a választások utáni alkudozások miatt elmaradt. Azt nem tudjuk, miért épp november 3-ra, és délelőtt tízre hívta ezt össze Puskás Tivadar, de így történt. Szóval, lesz egy közgyűlés hétfő délelőtt tízkor és egy este fél hétkor. Nincs magyarázatunk arra, miért nem vonták össze a kettőt.

Mennyit is keres a polgármester?

Nézzük a napirendi pontokat. Délelőtt tíztől végrehajtják azokat az átalakításokat, amikről már írtunk. Megválasztják az alpolgármestereket Vége a szombathelyi találgatásoknak: Molnár Miklós alpolgármester lesz 2014. October 25. 16:36 , aztán a bizottságokat A Fidesz megcsinálja magának a szombathelyi kétharmadot 2014. October 29. 18:33 , és valószínűleg tanácsnokot, tanácsnokokat is. Majd meghatározzák a polgármester és az alpolgármesterek illetményét.

A baloldal már a választás előtt bejelentette ezeket az ügyeket
Garai Antal Atom

Ezeket az összegeket törvény fogalmazza meg, a polgármester bére megegyezik a helyettes államtitkári alapfizetéssel. Ez most havi bruttó 747 900 forint, amihez bruttó 112 158 forint költségtérítés jár. Az alpolgármesterek havi illetménye bruttó 673 100 forint, plusz bruttó 100 965 forint a költségtérítésük.

Ezen az ülésen beszámolót hallgatnak meg a vagyongazdálkodási bevételekről és a legutóbbi ülés óta történt eseményekről is. A délelőtti ülésnek ezek a főbb napirendi pontjai.

Itt az alkalom a fizetőparkolás megszüntetésére

Este aztán azok a napirendi pontok jönnek, amiket már korábban bejelentett a baloldal. Ők is előállnak egy bizottsági struktúrával, ezt már korábban bemutatták a sajtónak. Meg akarják emelni az átmeneti segély, a temetési segély összegét, és az önkormányzati kamatmentes kölcsön felső határát.

Kezdeményezik a fizetőparkolók megszüntetését és az időkorlátos parkolás bevezetését. Ezt úgy tervezik, hogy a piros övezetben egy, a sárga zónában másfél, a zöldben két óra parkolás lenne ingyenes, Szent Márton kártyával, valamint a kórház körüli parkolókban plusz egy óra.

Tájékoztatókat akarnak meghallgatni az önkormányzati tulajdonú cégek működéséről, azt is kezdeményezik, hogy a Falco-gyár környékét minősítsék át kisvárosi övezetté, ezzel elvennék a lehetőséget a gyár bővítése elől.

Azt nem tudjuk, hogy a Molnár Miklóssal kiegészülő Prugberger: Molnár Miklósnak a Pro Savaria Egyesületet kell képviselnie 2014. October 30. 11:03 , szűk fideszes többség hogyan áll hozzá ez utóbbi tervekhez, de mi ott leszünk. Mindkét ülést online, percről-percre tudósítjuk, a délelőtti ülést élőképben is. Az esti élőképes közvetítésről még nincs információnk, a városi tévétől várjuk a választ.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

A Fidesz megcsinálja magának a szombathelyi kétharmadot

Megvan a csodafegyver, amivel Molnár Miklós legyőzte az őt támogató egyesületet. A fideszeseket csak ötösével érdemes számolni a közgyűlési bizottságokban.

Puskás Tivadart gyámság alá helyezték – állítja a szombathelyi baloldal

A baloldali koalíció szeretné megkapni a szociális területet és a városfejlesztést. Tartanak attól, hogy a város féloldalasan fejlődik majd.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés