Kezd összeállni a kép, miért adott kegyelmet Novák Katalin az igazgatóhelyettesnek

A háttérben egy korábbi miniszter állhat.

Továbbra sem teljesen világos, hogy mi vezetett pontosan Novák Katalin lemondásához vezető kegyelmi döntéshez, de fideszes és kormányzati körökből kiszivárgott információk alapján kezd összeállni a kép.

A Direkt36-nak és a Telexnek több egymástól független forrás azt állította, hogy a kegyelmi ügyben fontos szerepet játszott Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház vezetője, korábbi miniszter, Novák tanácsadója és régi mentora.

Ezek szerint

Balog volt az, aki arra biztatta a köztársasági elnököt, hogy K. Endrének kegyelmet adjon.

Amikor kitört a botrány, Novák Katalin és Orbán Viktor csapatai magyarázatot kértek Balogtól, ő azzal védekezett, hogy ez nem az ő személyes döntése volt, a református egyház vezetésében többen szerették volna elérni, hogy K. Endre kegyelmet kapjon, mert a családja jó református kapcsolatokkal rendelkezik.

Balog Zoltán. 2006-tól országgyűlési képviselő, 2010-től a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. 2012-től 2018-ig az Emberi Erőforrások Minisztériuma minisztere, 2003-tól 2021-ig a Polgári Magyarországért Alapítvány főigazgatója, majd a kuratórium elnöke. 2018-ban formálisan visszavonult a politikai tevékenységtől. 2021. január 25-től a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki egyházkerületének püspöke, 2021. február 17-től a Magyarországi Református Egyház zsinata lelkészi elnöke. (Wikipédia)
Facebook/Balog Zoltán

Azt nem lehet tudni, hogy Balog konkrétan milyen lépéseket tett a kegyelem megadása érdekében, de a források arról beszéltek, hogy „Balog bejárt a Sándor-palotába intézkedni”, és „mindenben kavart”.

Balog csütörtökön, két nappal Novák Katalin lemondása előtt, a botrány csúcsán a következő Facebook-posztot osztotta meg: „Visszavonulni néhány hétre imádkozni, gondolkodni, olvasni és írni Isten csendjében. Micsoda ajándék!”

Ezt állítólag Novák Katalin környezetében többen is sérelmezték.

Novák, Balog és a gyermekotthon

Sajtóinformációk szerint Novák a tavalyi pápalátogatásra hivatkozva adott kegyelmet K. Endrének, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki a bíróság szerint segített eltussolni az igazgató pedofilügyét.

Balog Zoltán neve már korábban is felmerült a bicskei pedofilügy kapcsán, például javaslatot tett 2016-ban a később pedofília miatt elítélt gyermekotthon-igazgató Vásárhelyi János állami kitüntetésére. Balog és K. Endre már 2013-ban együtt részt vettek egy, a gyermekek elleni szexuális erőszak megállításáért szervezett konferencián, az igazgatóhelyettes apját a sajtó korábban a reformátusok világi vezetőjeként említették.

Annak idején Balog Zoltán egyengette Novák Katalin politikai pályáját. 2012-től miniszter-kabinetfőnökként, majd miniszter-államtitkárként pedig formálisan is szoros kapcsolatban álltak. Balog ugyan kikerült a kormányból 2018-ban, de továbbra is közel maradt Novákhoz, 2022-es elnökké választása után pedig a tanácsadói testületének meghatározó tagja lett. Az évek során közösen vettek részt több közpénzen finanszírozott egzotikus utazáson.

Varga nem akarta?

Egy forrás azt az információt erősítette meg az újságíróknak, hogy Varga Judit akkori igazságügyi miniszter anélkül továbbította K. Endre kegyelmi kérvényét Nováknak, hogy azt támogatásra javasolta volna.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet