Ki az a Simicska Lajos? - 1. rész

Azt már mindenki tudja, hogy gecinek nevezte, majd megvádolta Orbán Viktort azzal, hogy ügynök volt. De két és fél évtizedig elválaszthatatlanok voltak.

Simicska Lajos néhány hete felrobbantotta a magyar közbeszédet, amikor egy telefonos interjúban egyszerűen gecinek nevezte Orbán Viktort. Utána saját médiabirodalmát durrantotta szét Tömeges lemondás Simicska médiabirodalmában 2015. February 06. 14:08 , a napokban pedig leügynöközte a miniszterelnököt Simicska Lajos szerint Orbán besúgó volt 2015. March 08. 21:22 .

Hirtelen ellenség és hős is lett

Tankönyvbe illő módszer, ahogyan egy, korábban kormányközeli oligarchaként emlegetett üzletember pillanatok alatt a politikai és a közélet középpontjába került. Az is, ahogyan korábbi barátok ellen fordult, és ahogyan azok fordultak ellene. És az is, hogy akik korábban politikai kapcsolatai miatt meggazdagodott kalandorként emlegették, most szinte hőst látnak benne, aki nekiállt a hétfejű sárkány egyik fejét lenyisszantani.

A fiatal Simicska Lajos
Nyugat.hu

Mi most nem foglalunk állást, különben is tart még a háború, és igaz, hogy a pálya nagyon lejt az egyik oldalra, de még akármi is előfordulhat. Inkább megpróbáljuk felvázolni Simicska Lajos életpályáját.

Simicska Lajos 1960-ban született Székesfehérváron, 1979-ben ott is érettségizett . A középiskolás évek alatt ismerkedett meg Orbán Viktorral, aki két évfolyammal alatta járt a gimnáziumban.

1983-ban, már egyetemistaként Budapesten a Bibó István Szakkollégium tagja lett, vele együtt érkezett Orbán is. Rögtön nekiláttak, hogy átformálják az egyetem kari életét, Simicska bejutott az öttagú kari tanácsba. Akkori diáktársai szerint visszahúzódó ember volt, de zseninek tartották.

Olyanok, mint a Lenin-fiúk?

Kéri László politológus, aki akkor nevelőtanár volt a kollégiumban egy későbbi interjújában ezt mondta a Simicska-Orbán-féle társaságról:

Amikor 1982 őszén Viktorék elkezdték az egyetemet, két-három hónap után fölfogtam, hogy velük nemigen lehet mit kezdeni. Nem fogok olyanokkal alkudozni, akik ellenfélnek tekintenek bennünket. Áderék, Kövérék, Szájerék kompromisszumkészek voltak. Óra után le lehetett ülni velük sörözni, beszélgetni. Ezzel az engesztelhetetlen branccsal alig-alig. (…) 1983 novemberében, a szakkollégium alakuló ülésén Lenin-fiúknak neveztem Simicskát és őt , mert agresszív, kirekesztő, ellenségkereső viselkedésük az ő módszereikre emlékeztetett. Karácsonykor levelet írtam a kollégáimnak, hogy tűnjünk innen, mert megjött egy új korosztály, amellyel nem lehet szót érteni.

1988 márciusában alakult meg a Fidesz, döntően a Bibó-kollégisták részvételével, de Simicska nem lépett be a pártba, és később sem volt hivatalos pártfunkciója. Az 1990-es választások után a párt tanácsadójaként emlegették, 1993-ban Orbán felkérésére a Fidesz gazdasági igazgatója lett .

Ebben az időszakban robbant ki a párt székházbotránya, de a valós események még Simicska tisztségvállalása előtt történtek. A botrány valószínűleg közrejátszott abban, hogy a Fidesz az 1994-es választásokon 7,7 százalékot ért el, pedig nem sokkal korábban a közvélemény-kutatások a legnépszerűbb pártnak hozták ki.

A cél a saját pénzforrás

A választási vereség ellenére Simicska gazdasági igazgató maradt, és ekkor adta utolsó interjúját a Népszabadságban, mielőtt több mint húsz évre elhallgatott volna. Az interjúban kifejtette, hogy a Fidesznek saját pénzforrásokhoz kell jutnia, nem fogadhat el sem belföldi, sem külföldi adományokat, el akarják kerülni a párt függőségét.

Orbán és Simicska az első Orbán-kormány idején
Nyugat.hu

Ez volt az az év, amikor Simicska az üzleti élet felé fordult. Elkezdte kiépíteni a Fidesz-közeli cégbirodalmat, elsőként a közterületi reklámokat értékesítő B-Reklám Kft-ben vásárolt tulajdonrészt. 2000-re a Fidesz körüli cégbirodalom mintegy 60 cégből állt , ebből 24-ben volt érdekeltsége, több cégnél felesége, Pusztai Zsuzsanna neve is megjelent. De ekkor már szinte teljesen eltűnt a nyilvánosság elől, és a Fideszben betöltött pozíciójáról is lemondott.

1998-ban a Fidesz nyerte a választásokat, Simicskát pedig kinevezték az APEH elnökének. Ekkor robbant a Kaya Ibrahim - Josip Tot-botrány, ennek lényege, hogy papíron a két külföldi vendégmunkás nevére került tucatnyi Fidesz-közelinek tartott és hatalmas adósságokat felhalmozott cég. A másik botrány közvetlenül Simicska adóhivatali színre lépését követően látott napvilágot, ez volt a

hosszú bájtok éjszakája

.

Beindul a Közgép

Az történt, hogy egy munkaszüneti nap előtti éjszakán betörtek az APEH informatikai rendszerébe, és ott több Fidesz-közeli cég adatait törölték vagy módosították. Ám egyik ügyben sem állapítotték meg Simicska felelősségét.

APEH-elnökként végzett munkája alapvetően sikeres volt, az adóhatóság ebben az időszakban hozta létre az adórendőrséget, vette át a tb-behajtásokat, ebben az évben 170 milliárddal több volt az adóbevétel, mint egy évvel korábban. Simicska 1999. augusztus 30-án mondott le erről a posztról. Apja és apósa váratlanul, majdnem egy időben halt meg, Simicska szerint ezt a stressz okozta, amit az ellenzéki támadásoknak tudott be.

Megöltétek az apámat, az apósomat, az Úristen irgalmazzon néktek!

- így szólt elhíresült mondata .

Miután a Fidesz elvesztette a 2002-es választásokat, Simicska az üzletre összpontosított. Ekkor kezdett megerősödni a Közgép, amiről csak 2012-ben sikerült bebizonyítani , hogy Simicsa az igazi tulajdonosa. A cégnek 2004-ben még csak 1,8 milliárd volt a bevétele, de ez 2009-re 40 milliárdra nőtt .

A Fidesz kétharmada után

Miután a Fidesz 2010-ben kétharmadot szerzett az országgyűlésben, Simicska cégei a közbeszerzések legnagyobb nyerteseivé váltak. Csak az első két évben 680 milliárdnyi közbeszerzést nyert el a Közgép, de a többi cég is jobban teljesített. A hirdetési piacon jelen lévő, szintén Simicska-érdekeltségű Publimont Kft. 2009-ben még veszteséges volt, 2011-ben azonban már 1,05 milliárdos osztalékot fizetett, köszönhetően az állami cégek reklámmegrendeléseinek .

Simicska tavaly Sárváron Ágh Péterrel
Forrás: Facebook

Simicska a médiába is befektetett, a Fidesz-közelinek tartott médiavállalkozások 2009-hez viszonyítva 2011-re 64 százalékkal növelték az árbevételüket, nyereségüket pedig a hétszeresére . Simicska ezekből a cégekből 2011-ben 1,27 milliárd forintot vett ki nyereségként.

2012-ben került újra a politikai közbeszéd központjába, amikor az ellenzék a cégügyeiről faggatta a kormányt. A válasz minden esetben az volt, hogy felesleges támadni a sikeres magyar vállalkozásokat. Orbán Viktor az országgyűlésben egy azonnali kérdésre ezt válaszolta :

Magyarországnak nagy magyar vállalatokra szüksége van a pénzügyi szektorban, a biztosítási iparban, az építőiparban, az energiaiparban, a járműgyártásban, a gyógyszeriparban, az élelmiszeriparban, az információs technológiákban, a szállodaiparban, vagyis minden jelentős területen. Igen, nagytőkésekre, sikeres, sok milliárddal rendelkező vállalkozókra van szükségünk. Ha nem, akkor mindent a külföldiek fognak elvinni ebben az országban, és meggyőződésem szerint - ha tudja ön ezt, ha nem - ön valójában, amikor a magyar tőke ellen beszél, labancpolitikát folytat, amit én elutasítok.

Végjáték?

Tavaly aztán kitört a Simicska-Orbán háború. Kezdődött azzal, hogy a 2014-es választási győzelem után Orbán szép sorban kipaterolta Simicska embereit a kormányból, aztán jött a jobboldali médiaháború. A hírek szerint Orbán egyre inkább politikai ellenfelet látott Simicskában, és nem akarta, hogy a fejére nőjön. A háborút így Orbán kezdte, és nem számított Simicska kemény visszacsapásaira.

Valószínűleg ez a harc vezetett ahhoz is, hogy az M1-ből hírtévét csinálnak Hírtévé lesz az M1-ből, a Duna TV lesz a nemzeti főcsatorna 2015. January 06. 17:28 , mert a Simicska érdekeltségébe tartozó médiában már nem bíznak meg. A történteket most nem vesszük végig, de az egész a jobboldali sajtó teljes átalakulásán át Simicska gecizős, majd ügynöközős kijelentésében csúcsosodott ki.

Amúgy Simicska tavaly Magyarország 3. legbefolyásosabb emberének számított .

Cikksorozatunk következő részében Simicska Lajos Vas megyei érdekeltségeit vesszük sorra.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet