Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ki, hogyan és mikor használhatja a sportligeti görkorcsolyapályát?

Olvasónk kifogásolta, hogy hétköznapokon iskola és munka után hivatalos edzést tartanak a pályán, így a hobbi korcsolyázóknak alig marad szabad idősáv.

A szombathelyi Sportliget októberi átadásával a város gazdagodott egy vadonatúj, döntött kanyaros gyorskorcsolya pályával, mely azonnal el is kezdte izgatni a lakók fantáziáját.

A pályát ugyanis bárki használhatja, nem kell hozzá se jegy, se bérlet és semmilyen egyesületi tagság. Egy olvasónk azonban levelet írt, melyben azt kifogásolja, hogy hétköznap pont akkor tart edzést a gyorskorcsolya egyesület, amikor iskola vagy munka után másnak is lenne ideje használni a pályát.

Olvasói levél

Kedves Nyugat!

Tegnap gyermekeimmel a Kalandvárosban voltunk, utána pedig át akartunk menni a Sportligetben lévő mászófalhoz, azonban a görkorcsolya pályán nem lehetett keresztül menni, mert ott edzés zajlott.

Ezzel nem is lenne semmi probléma, de a pálya előtti táblára felragasztottak egy lapot, amin az szerepel, hogy görkorcsolya edzés hétfőtől - péntekig minden nap 16-19 óra között.

Ezen viszont eléggé megdöbbentem, mert ezek szerint iskolaidőben hétköznapokon a kisebb gyerekek ill. a sportosabb felnőttel egyáltalán nem tudják használni a pályát egyénileg, mert jó eséllyel 16 óráig mindenki óvodában / iskolában / munkahelyen van, 19 óra után meg már nincs értelme elindulni.

Értem, hogy a profi sportolóknak is kell edzési lehetőséget biztosítani, de talán nem olyan időpontban kellene a pályát kisajátítani, amikor mások használni tudják azt.

Kérem, kérdezzenek utána az önkormányzatnál, hogy ezt engedéllyel teszik-e a görkorisok, és ha igen, ki engedélyezte ezt és miért helyezik a versenysportot ilyen durván a tömegsport elé.

Ráadásul edzés alatt a mászófalhoz igyekvőket balra terelik a lezárt szalagra kifüggesztett feliratokkal. vagyis a fűre terelve, azt kitaposva kénytelenek az emberek a mászófalat megközelíteni.

Köszönöm, ha utánajárnak a dolognak.

Gyorsasági Görkorcsolya Diákolimpia országos döntő (2013)
Németh Bálint (olvasó)

A felmerülő kérdésekre Tóth Attila, a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola korcsolya szakosztályának vezetőedzője válaszolt.

Ezek szerint a görkorcsolyapálya terveivel még a sportiskola kereste meg az önkormányzatot a Sportliget projekt kezdetekor.

A pálya megépítése előtt a szakosztály az Aréna Savaria mögötti aszfaltozott sportpályán tartotta az edzéseket, de ez nem egy szabványos korcsolyapálya, így nem volt épp a legideálisabb.

A sportligeti pályának a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola a fenntartója, így azt is ők szabják meg, hogy ki és mikor használhatja a pályát - tudtuk meg.

Mivel a Sportliget ingyen látogatható, és a sportpályák, sporteszközök használata is ingyenes, a koripályát is bárki használhatja díjmentesen, de hétfőtől péntekig délután 4 és 7 óra között a Savaria Speedskating Team a kizárólagos használó, ekkor tartják az edzéseket.

"Terveink közt szerepel, hogy a nem egyesületi tagoknak, akik többet szeretnének görkorcsolyázni a Sportligetben, szervezünk ingyenes oktatásokat, illetve tehetségkutató versenyeket" – mondta Tóth Attila, aki arra is szeretné felhívni a figyelmet, hogy a koripályát sokan nem rendeltetésszerűen használják.

Gyorsasági Görkorcsolya Diákolimpia országos döntő (2013)
Bonyhádi Zoltán

A pálya mellé kihelyezett táblán is fel van tüntetve, hogy a pályán kizárólag görkorcsolyával lehet közlekedni. Ennek ellenére sokan felmennek rá biciklivel, vagy rollerrel, ami miatt apróbb sérülések már most is vannak - tudtuk meg.

Szemetes is van a pálya közelében, ennek ellenére sokszor találni elszórt italos dobozokat, zacskókat és cigicsikkeket.

A korcsolya sport Szombathelyen egyébként márt több évtizede jelentős eredményeket ér el mind országos, mind nemzetközi szinten – mondta el a vezetőedző.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport

Tovább az oldalra