Kibertámadás érhette a lengyel közszolgálati hírügynökséget

A kormányfőhelyettes szerint a támadás célja dezinformáció terjesztése volt a jövő heti európai parlamenti választások előtt.

A lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) és a digitalizációügyi tárca vizsgálja a PAP hírügynökséget pénteken ért, feltevések szerint orosz kibertámadást - közölték illetékes lengyel tisztségviselők.

Az ABW és a digitalizációügyi minisztérium "azonnali intézkedéseket kezdeményezett a PAP ellen irányuló, feltehetőleg orosz kibertámadás, az állítólagos lengyelországi mozgósításról szóló dezinformációs hír közlése miatt" - írta X-en Jacek Dobrzynski, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője.

"Az ügy sürgős vizsgálatáról" írt az X-en Krzysztof Gawkowski kormányfőhelyettes, digitalizációért felelős miniszter is. "Minden kibertámadásra, valamint kitervelt dezinformációra vall" - olvasható Gawkowski bejegyzésében.

A miniszter hamisnak nevezte a PAP kiadásában péntek délután kétszer is megjelent, majd törölt hírt, melyben Donald Tusk kormányfőre hivatkozva július 1-jén kezdődő részleges mozgósításról írtak Lengyelországban. A mozgósított lengyel állampolgárokat az álhír szerint Ukrajnába vezényelték volna.

Gawkowski később a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: az ügyről azonnal tájékoztatták Donald Tuskot. A miniszter úgy ítélte meg: a vizsgált kibertámadás célja dezinformáció terjesztése volt a jövő heti európai parlamenti választások előtt, valamint "a társadalom megbénítása".

A hír tartalmát maga a PAP is hamisnak nevezte egy későbbi anyagában. A hírügynökség tisztázza a hír keletkezésének körülményeit - írták.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet