„Kibírhatatlan, szauna, pokol” – mondják a vevők és az árusok a szombathelyi vásárcsarnokról

Elmentünk egy hőmérővel, és leteszteltük.

Nemrég még optimista hangvétellel íródott cikkünk a szombathelyi vásárcsarnokkal kapcsolatban, hiszen már keresik a bérlőket az új üzletekbe. Keresik a szombathelyi vásárcsarnok új bérlőit - Két halast is várnak 2021. July 28. 18:53 Eközben azonban a felújított kettes csarnokban a hőség miatt az emberekre szinte rárohad a ruha. Tehát nem minden annyira szép, mint amilyennek tűnik, így lapunk is többször foglalkozott már a kivitelezést érintő anomáliákkal, nemrég éppen a penészesedéssel. Penészedik a felújított szombathelyi vásárcsarnok fala, az alpolgármester nem örül 2021. February 18. 10:51

Ezúttal a hőmérsékletet ellenőrizendő a múlt héten mi is kimentünk dél körül egy hőmérővel, hogy meggyőződjünk, valóban annyira meleg van-e. Azt kell mondanunk: igen, pedig nem is a legmelegebb napon mértünk.

Hőség a vásárcsarnokban
A forróság miatt hamar tönkremegy a romlandó áru.
Mészáros D. Zsolt

Ottjártunkkor minden létező ajtó nyitva volt, illetve négy, nemrég üzembe helyezett ventilátor keverte ezerrel a levegőt, de kár a gőzért, kis idő elteltével így is 33 fokra állt be a hőmérő. Ez jóval magasabb, mint a kellemes hőmérséklet.

Hőség a vásárcsarnokban
Minden ajtó nyitva, üvölt a ventilátor, de kár a gőzért.
Mészáros D. Zsolt

Bár nemrég a tetőtéri ablakokra fehér ponyvák is kerültek, ezek csak némileg enyhítik a helyzetet. Az árusok szerint a forró standokon hamar tönkremegy a romlandó áru, szerintük sokan be sem jönnek a csarnokba, míg mások igyekeznek hamar letudni a vásárlást. Sokan egyből kifordulnak az épületből. „Kibírhatatlan, szauna, pokol” – panaszkodnak az emberek.

Hőség a vásárcsarnokban
Sárkány ellen sárkányfű, hőség ellen ponyva.
Mészáros D. Zsolt

Tudomásunk szerint egyébként épp a napokban kezdtek el kicserélni néhány tetőtéri üveget nyitható ablakokra. A problémával kapcsolatban kérdéseinkkel megkerestük a szombathelyi önkormányzatot.

Hőség a vásárcsarnokban
Az árusok szerint klíma kellene.
Mészáros D. Zsolt

Válaszukban megerősítik, hogy tudnak a problémáról, és a meleg miatt nyitható nyílászárók kerülnek a fix üvegek helyére. Válaszukban leírják, hogy a sorozatos problémák azért vannak, mert az előző városvezetés 2019-ben a műszaki tartalom csökkentése mellett döntött.

Ezt írják:

„Az önkormányzat is érzékelte a vásárcsarnokban tapasztalt problémát, ezért döntöttünk úgy, hogy a tetőtéri szellőzést jobban biztosító, nyitható nyílászárók kerülnek beszerelésre. Egyúttal sajnálatunkat fejezzük ki, hogy az előző városvezetés által jóváhagyott eredeti tervek erre nem fordítottak figyelmet, így a korábbi penészedés, valamint a statikai módosítások után újabb problémát kellett utólag, a szombathelyiek pénzéből megoldanunk.”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet