Penészedik a felújított szombathelyi vásárcsarnok fala, az alpolgármester nem örül

Most kétmillió forintért ideiglenesen orvosolják a nem kis problémát.

„Lassan állandó rovatként jelentkezünk a vásárcsarnok kivitelezésével, illetve felújításával kapcsolatos anomáliákkal” – adta meg a csütörtök reggeli sajtótájékoztató alaphangulatát Horváth Attila szombathelyi alpolgármester.

Most éppen az történt, hogy irgalmatlan mód elkezdtek penészesedni a vásárcsarnok nemrég felújított, kettes épületének belső falai. Az alpolgármester gyorsan azt is hozzátette, hogy egy épület felújítása utáni első időszakban gyakran előfordul egy kis penészesedés, most is remélte, hogy csak ennyiről van szó, de a helyzet sajnos sokkal rosszabb.

„A falak legfelső részén néhol már nem látszik az eredeti szín, annyira ellepte a penész” – mondta az alpolgármester, és rámutatott a következő képen látható penésztelepre.

Piaci sajtótájékoztató
És ez egyre csak terjed (további fotókért kattintson a képre)
Mészáros D. Zsolt

Horváth Attila szerint a penészesedés annak köszönhető, hogy az előző városvezetés 2019-ben műszaki tartalom csökkentés Le akarják faragni a szombathelyi vásárcsarnok felújítási költségeit, hogy beleférjenek a keretbe 2019. April 23. 07:29 mellett döntött, mivel a 2018-as első közbeszerzési eljárás Elbukott a szombathelyi vásárcsarnok közbeszerzése 2018. November 06. 15:23 során az egyetlen beérkezett ajánlat is több mint egymilliárd forinttal meghaladta a tervezett költséget.

Második nekifutásra, immár műszaki tartalom csökkentése mellett a beszerzés becsült költségét mindössze 359 millió forinttal haladta meg 365 millió forinttal segíti ki a szombathelyi önkormányzat a Vásárcsarnok felújítását 2020. January 26. 11:01 a legjobb ajánlat. Ezt az Önkormányzat elfogadta, a hiányzó összeget pótolta.

Az alpolgármester elmondta, hogy a műszaki tartalom csökkentése a gyakorlatban azt jelentette, hogy kikerült a tervekből számos olyan elem, ami megakadályozhatta volna a penészesedést. Ilyen a hatékony szigetelés, vagy a jó szellőztethetőség.

Piaci sajtótájékoztató
Az alpolgármester mutatja a leggyászosabb részeket (további fotókért kattintson a képre)
Mészáros D. Zsolt

A hosszú távú megoldás Horváth Attila szerint az épület szellőztetőrendszerének kiépítése lesz, de azt még nem tudják, hogy ez pontosan mennyibe fog kerülni. Előtte azonban gyors megoldásra is szükség van, mivel a penész ilyen gyors terjedés mellett hamarosan egészségkárosítónak minősül majd.

A rövid távú megoldás az, hogy egy aerobiológus elvégzi a szükséges méréseket, eltávolítják a penészt, fertőtlenítenek és festenek. A költség körülbelül 2 millió forint lesz, azonban nem tudni, mennyi ideig lesz hatásos – hangzott el a tájékoztatón.

A probléma kivizsgálása érdekében az önkormányzat vizsgálatot indít.

A szombathelyi vásárcsarnok felújításának történetét és anomáliáit ebben a cikkünkben Csúszás és pluszköltségek – Gondok vannak a szombathelyi vásárcsarnok felújításával? 2020. September 12. 11:37 foglaltuk össze, a felújított kettes csarnokot Nem mindenki elégedett a felújított vásárcsarnokkal 2020. November 05. 15:56 pedig az alábbi videóban teszteltük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet