Kimaxoljuk a havat, ki tudja, mikor látunk legközelebb?

Naná, hogy egyből előkerültek a szánkók, élvezkedtek a kutyák, és gubbasztottak a madarak.

Délelőtt olvasóink szemével mutattuk meg „Lubickoltunk” a hóban 2021. January 17. 11:20 a havas világot, így estére pedig a profi lencséjén át látjuk ugyanazt, de mégsem egészen. A profi tudja, hogy a lehető legkisebb, csúszásra alkalmas hó esetén a szombathelyiek ellepik a hegyüket, a dombnak is kurta lankát az emlékmű alatt, mert így tesznek már emlékezet óta.

Havas Szombathely
Itt szánkóztak apáik
Mészáros D. Zsolt

Itt szánkóztak az apáik, az apáik apái és azoknak is mindenféle ősei. Itt szánkózott a mai nagyapa, a fia és az unokája, a szánkók suhanása, a kacajok és zsivajok ugyanazok csak más alakban. A ma szánkázók között nem egy akad, aki először, látott havat, és olyan is, aki már sokadszor. Csak a járgányok változnak, a ruházatok, a szemek csillogása örök, mint ahogyan a hó is.

Havas Szombathely
A város már messze van
Mészáros D. Zsolt

A domb azért van akkora magas, hogy fölülről lehet innen látni a várost, befogni a tekintettel, mennyit is nőtt tavaly óta. Hízott-e, karcsúsodott, van-e új ruhája. Ilyenek mind kifigyelhetők a domb tetejéről, ahová így télvíz idején másképp úgysem menne fel az ember. A hó tehát varázserejű, olyat is odavisz a dombra, akinek máskor ilyesmi eszébe se jutna.

Havas Szombathely
A hó odavisz a dombra
Mészáros D. Zsolt

S míg az emberek kurjongatnak, sikongatnak a suhanás közben, s tán háromszorosan, hogy a karanténból kiszabadultak, a profi fotós tudja, hogy teleken, főleg havas napokon a tavat is fel kell keresnie, ahol ilyenkor csöndek vannak. A hártyásodó jégen gubbasztó madarak, akik igaz szívekkel várják a tavaszt ilyenkor, mert nem tudják milyen is szánkázni a dombon, suhanni sebesen.

Havas Szombathely
Beleolvadnak a fehérségbe
Mészáros D. Zsolt

De ők pedig fityiszt mutatnak a szánkóhoz, s így földhöz kötött embernek, szállnak föl a levegőégbe, és beleolvadnak a fehérségbe egészen. Ilyen az, ha Szombathelyen havazik, és bizonyára ilyen mindenhol máshol is, de ez a miénk, hogy ismerjük egészen, minden buckáját neki. Mert a domb a miénk, és a madarak is, a tó is. Szombathely a miénk egészen. (Ha rákattint a képre, még rengeteget talál a galériában.)

Havas Szombathely
Együtt vagyunk mindannyian
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely