„Folyamatosan csinosítgatjuk” - Megtaláltuk a Savaria Plazából kiköltöztetett és most újranyitott kínai éttermet

„A fűszerezésünk miatt szerettek meg bennünket a szombathelyiek” – mondja Hao Bo, aki szülőhazájában szakácsnak tanult és akinek nagy tervei vannak Szombathelyen.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, ősz elején egy üzleti döntés nyomán a Savaria Plaza megszüntette az ételudvarát Radikálisan átalakul a Savaria Plaza emeleti szintje, megszűnik az ételudvar, új üzletek érkeznek 2024. October 02. 07:22 . A vendéglátóipari egységek vagy végleg bezártak, vagy újranyitottak Szombathely különböző helyszínein. Ez utóbbiak közé tartozik a kínai büfé, amely népszerű hely volt a városban, olyannyira, hogy sokan emiatt jártak Jó döntést hozott a Savaria Plaza az ételudvar megszüntetésével? 2024. October 10. 07:18 a bevásárlóközpontba. Nemrég megtudtuk, hogy a Söptei úton nyitották meg újra.

25 éves a Nyugat.hu. Ne feledd, ide kattintva támogathatod következő 25 évünket!
Támogatom

Mi egy hétköznap délelőtt látogattuk meg a büfét. Még elég messze van az ebédidő, de már folyamatosan nyitják az ajtót a vendégek, és érkezik egy ételfutár is. Hao Bo, az étterem vezetője az egyik asztalnál ül és mosolyog.

Kínai-thai étterem söptei út
Mészáros D. Zsolt

„A pultunk itt egyelőre valamivel kisebb, mint a Savaria Plazában, de gyakorlatilag ugyanazt áruljuk. Ugyanakkor folyamatosan figyeljük, hogy mit szeretnek a vendégek, és ennek függvényében változtatjuk majd a kínálatot, jövünk elő újdonságokkal. Kínában nagyon sokféle étel van, amit szívesen megkóstoltatok a magyarokkal, és majd elválik, hogy melyik nyeri el a tetszésüket” – mondja Hao Bo, aki szakácsnak tanult még odahaza szülővárosában, a kétmilliós Csilinben. Dolgozott is ott néhány étteremben, hogy aztán húszéves korában csatlakozzon Magyarországon édesapjához, aki a szombathelyi pláza büféje mellett egy veszprémi vendéglátó egységet is üzemeltetett.

Kínai-thai étterem söptei út
Mészáros D. Zsolt

A fiú néhány évvel ezelőtt teljesen átvette a szombathelyi üzletet, így neki kellett megoldania most a költözést és az új üzlet nyitását. Nem volt könnyű, mert a büfé 23 évig működött Savaria Plazában, nemcsak ők szokták meg a helyet, de az itt élők is.

„Nagyon kevés volt az idő a váltáshoz, ráadásul a vendégeink aggódtak, hogy maradunk-e Szombathelyen, folyamatosan telefonáltak, kérdezték, hogy mikor és hol nyitunk, így gyorsan kellett valami megoldás. Így találtuk meg ezt a helyiséget a Söptei úton. A tulajdonos kedves, segítőkész és eddig jó partnernek bizonyult.”

Az elmúlt egy hónap során csak a legszükségesebb átalakításra volt idejük, még nem elégedettek mindennel, de hosszabb távra terveznek, így folyamatosan fejlesztik, újítják, csinosítgatják a helyiséget. A Söptei út felőli oldalon saját parkolókat terveznek, és ha megjön a jó idő, nyitnak egy teraszt is.

Kínai-thai étterem söptei út
Mészáros D. Zsolt

A házhozszállításuk természetesen továbbra is népszerű, a nagy futárszolgálatok mellett saját kiszállítást végeznek, ez utóbbinál már megoldották a bankkártyás fizetést is.

„Mi komoly ételeket készítünk, és szerintem fűszerezésünk miatt szerettek meg bennünket ennyire a szombathelyiek. No meg azért, mert munkatársaink kedvesek, beszélhetnek a vendégekkel, akik közül sokan érzik úgy, mintha egy nagy család tagjai lennének” – válaszolja Hao Bo, amikor a népszerűségük titkáról kérdezzük.

A magyarországi kínai éttermek kínálata látszatra nagyon hasonló, de a fűszerezésben már jelentős különbségek lehetnek. A piacon sokféle fűszer elérhető, ők egy budapesti kínai nagykereskedőtől vásárolnak, és erre nem sajnálják a pénzt – tudjuk meg.

Kínai-thai étterem söptei út
Mészáros D. Zsolt

A thai ételek pedig nagyon hasonlítanak a kínaiakhoz, ezért vették fel ezt a konyhát is a kínálatba.

A nyitás óta szépen alakul a forgalom, már majdnem ugyanakkora, mint a plázában volt, aminek örülnek. Igaz, a vendégek összetétele valamelyest megváltozott, kevesebb a fiatal és több az aktív dolgozó, és ez az ízlésben is megnyilvánul, és amit majd igyekeznek lekövetni. Annál is inkább, mert Hao Bo szakácsként szeret kísérletezni, új dolgokkal előállni. Ő maga tanítja be a magyar szakácsokat, akik utána már önállóan is el tudják készíteni az ételeket.

A Söptei úti büfé abban is különbözik a plázai elődjétől, hogy immár saját neve van: „Öt ízű kínai-thai büfé”. Ezzel egyrészt meg szeretnék különböztetni magukat a város többi kínai vendéglátóhelyéről, másrészt utalnak az öt alapízre (édes, csípős, sós, savanyú, keserű), amelyeket ügyesen keverve összeállnak a jellegzetes, finomabbnál-finomabb ázsiai ételek.

Kínai-thai étterem söptei út
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Hao Bo szereti Szombathelyt, nagy tervei vannak a városban, amelyekről egyelőre még nem beszél, de az itt élők biztosan örülnek majd, ha látják a végeredményt.

Öt ízű kínai-thai büfé
Szombathely, Söptei út 78.
Weboldal