Szemét ügy a Centenáris híd alatt

Szép kis történet: ez összeszedte, de elvinni már nem volt pénze, amaz meg elvihetné, de mégsem. Mi szombathelyiek meg melléhordjuk a magunkét. Így épülget a Centenáris híd alatt az illegális szemétdomb. Utánajártunk.

Olvasónk jelezte a minap, aztán mi is elmentünk lefotózni, Szemét egy látvány a Centenáris hídnál 2012. March 01. 19:45 hogy a Perint-patak közlekedési szempontból kulcsfontosságú hídja alatt, a Szent Flórián körút és a körforgalom között illegális szemétlerakó létesült. Cikkünkhöz érkezett hozzászólásban azt olvashattuk,

ez a partról összegyűjtött szemét amit a város nem akar elszállítani. Pedig közterületről szedték össze és a "város szemete”.

Utánajártunk, kié is a szemét, kinek kéne végre elvinni onnan?

Felhívtuk a SZOVA Köztisztasági részlegét, ahol a Hulladékkezelési csoportvezetőtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a területen a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság emberei végzetek a közelmúltban nagytakarítást. Az igazgatóság megbízásából gyűjtötték a szemetet, tehát az ő feladatuk lenne a hulladék elszállítása.

Szemétkupac a Centenáris híd alatt
Szemétkupac a Centenáris híd alatt
Mészáros Zsolt

Így jutottunk el Hercsel Róberthez, a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnökéhez, aki elmondta, való igaz, hogy január vége óta a közfoglalkoztatási program keretében tisztítják a patakmedreket. A szemétszedés jelen pillanatban is tart, mostanra közel két teherautónyit sikerült már összegyűjteniük.

A zsákok szeméttelepre történő elszállítását azonban a vízügyi igazgatóság saját hatáskörében már nem tudja megoldani. Mivel nem magánszemélyek, ingyenesen nem használhatják a városi hulladékudvart. Az igazgatóságnak nincs fedezete arra, hogy a nagy mennyiségű hulladék elszállításának és elhelyezésének díját kifizessék. Ezért fordultak a város köztisztaságáért is felelős cégéhez, a SZOVA-hoz, hogy segédkezzenek, szállítsák el ingyen a városi hulladéklerakóba a szemetet. Jelen pillanatban ott tart az ügy, hogy a levél két hete elment, most a SZOVA válaszára várnak. A vízügy tavaly is végzett medertisztítást, akkor, szintén több hetes várakozás után végül sikerült az elszállítást megoldani. Így remélik, idén sem lesz másként...

De kinek a szemete?

Szombathely és köztisztasági cége persze jogosan vetheti a magyar állam és a vízügy szemére, hogy a szemét mégsem az övé, mivel a vízfolyások (patakok) medréből szedték össze, amelynek tulajdonosa a magyar állam (és a terület a vízügy kezelésében van), nekik hát a dolguk ezeket rendben tartani. Persze abban sincs vita, a szemetelő nem az állam, hanem annak a polgára, azaz mi magunk vagyunk: szombathelyiek.

Szemétkupac a Centenáris híd alatt
Szemétkupac a Centenáris híd alatt
Mészáros Zsolt

Közben pedig, míg a Vízügy a SZOVA segítségére vár, a Szent Flórián hídja alatt egyre csak gyűlik a szemét. Ugyanis a vízügy otthagyott szemétzsákjai miatt egyre többen gondolják azt, hogy illegális szemétlerakóval van dolguk, szorgalmasan viszik hát oda saját háztartási kidobnivalójukat, az ablakkerettől a leszanált gyerekülésig. Mások pedig hobbiból kiforgatják vagy kiszúrják a zsákokat, aztán szétszórják, hadd legyen szükség jövőre is közmunkásra...

Sajnálatos tapasztalat az is, miután a vízmű kitisztítja a patakmedreket, két-három hét múlva már újra lehetne kezdeni a munkát: újfent teleszórjuk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Szemét egy látvány a Centenáris hídnál

Mit érdemel az a bűnös, aki ennyire nincs tekintettel a környezetére?

Ha az Ön szemét is szúrja – Szemétszedési akciók megyeszerte

Még nem késő csatlakozni a szombathelyi kollektív tavaszi nagytakarításhoz. Hívja a Szova Zrt.-t, és szombat délelőttre ne szervezzen más programot!

Ismét lebukott a parkfenntartó! – Dózerral tüntették el a szemetet?

Országos visszhangot kiváltotta Bokor Park Kft. által lerakott hulladék Szombathely határából. Örülhetnénk, de mégsem tesszük. A szemét ott van, csak ledózerolták a töltésen.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet