Kiritimatin lett először 2024

A világ első lakott területeként, közép-európai idő szerint 11 órakor a több időzónában elterülő csendes-óceáni Kiribati szigetcsoport legnagyobb szigetén, a 7300 lakosú Kiritimatin léptek be a 2024-es esztendőbe.

Negyedórával később már az Új-Zélandhoz tartozó Chatham-szigeteken köszöntött be az új év. Az Új-Zéland Déli-szigetétől mintegy 800 kilométerre keletre fekvő szigeteken mintegy 700 ember él.

Az új évet elsőként, közép-európai idő szerint déli 12 órakor köszöntő nagy nemzetközi központként Új-Zéland legnagyobb városa, Auckland következett, ahol a település nevezetes épületeit világították ki. A látvány csúcspontjaként a déli félteke legmagasabb tornyáról, a Sky Towerről lőtték ki a tűzijátékokat, illetve épületeket világítottak meg lézerfénnyel, többek között az aucklandi kikötői hidat is.

Az 5 perc és 30 másodperces Sky Tower-tűzijáték az építmény talapzatára vetített 10 másodperces visszaszámlálással kezdődött, mielőtt 500 kilogramm pirotechnikai anyagot lőttek ki.

Callum Mallett, a SkyCity üzemeltetési igazgatója elmondta, hogy sok család számára hagyománnyá vált megtekinteni a Sky Towerről lezúduló tűzesőt. "Ilyenkor az emberek összegyűlnek, hogy megünnepeljék a következő év beköszöntét, és élvezzék a barátokkal és a családdal töltött időt. Új-Zéland egyike az elsőknek a világon, ahol az új évet köszöntik, és mi örömmel játszunk szerepet ezekben az ünnepségekben."

A csendes-óceáni ország fővárosa, Wellington is tűzijátékot és zenés mulatságot szervezett a város egyik belső lagúnájában.

Az óévet az új-zélandival egy időben maga mögött hagyó Szamoa szigeteken, a Csendes-óceán délnyugati részén két külön tűzijátékot rendeztek, az egyiket a szigetcsoport fővárosban, Apián, a másikat pedig Szamoa legnagyobb területű szigetén Savai'i-n. A tűzijátékokat új-zélandi pirotechnikai szakemberek szinkronizálták, és mindkét szigetről egyszerre indították éjfélkor.

Sydney, amely két órával van Új-Zéland és Szamoa mögött, az ausztrál város ikonikus kikötőjében rendezett ünnepségekkel kerül a figyelem középpontjába. A tervek szerint egymillió ember gyönyörködik majd a látványban, amikor éjfélkor hatalmas tűzijáték világítja be az eget.

A Szamoától mindössze 220 kilométerre keletre, a dátumválasztó vonal túloldalán fekvő Amerikai Szamoa lesz az utolsó, ahová beköszönt a 2024-es év.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű