Így neveld az újszülött bárányaidat Szombathelyen

Kollégánk kamerája teljesen izgalomba hozta, az udvar új lakóit.

Egy héttel ezelőtt láttuk meg őket az interneten, édes kicsi barik egy szombathelyi családi ház udvarán. Remek tavaszhírnökök. Látogatási engedélyt kértünk, és útnak indultunk Vámos Ágotáékhoz Újperintbe.

Szép családi házak sora, az egyik kapujában a gazda mellett két terelőkutya üdvözölt minket. Jó helyen járunk. Miután a két házőrző kellő alapossággal körbeszaglászott, elindulhattunk megnézni a falusi idillt idéző udvart és a bárányokat. Ágota párja és négy gyermekük nevelik őket.

Kis bárányok születtek Szombathelyen
A bárányok sokkal intelligensebbek, mint gondolnánk.
Mészáros D. Zsolt

Ági sajnálja, hogy az állattartás ma már nagyon ritka, nem csak a városban, de még a falvakban is. Újperint kis, üde sziget. Nem csak a szokásosnak mondható csirkék vannak a környéken, hanem többen tartanak juhokat is.

Kis bárányok születtek Szombathelyen
Figyelnek ránk...
Mészáros D. Zsolt

Ők a férjével mindig is szerettek volna állatokat tartani, s most örülnek, hogy így élhetnek.

Mire elértünk az udvar gyümölcsös részétől elzárt füves területre, találkozunk Ágnes férjével, aki éppen fát ültet. A kutyák mellé hozzánk csapódott egy kiscica is, aki szintén új lakó a családnál. A karámban a juhok mellett várnak minket a kisbárányok.

Kis bárányok születtek Szombathelyen
Még a gazda is meglepődött mennyire vidámak lettek az érkezésünkkor.
Mészáros D. Zsolt

Kollégánk fényképezőgépe szó szerint teljes izgalomban tartotta az újszülötteket, óvatosan becserkészték a gépet, majd amikor úgy érezték, már túl közel vannak, visszarohantak az édesanyjukhoz.

Ezt jó játéknak tartották, s még párszor megismételték. Mi pedig addig a Ágnessel és férjével megetettük a nagyobb juhokat.

Kis bárányok születtek Szombathelyen
Bármennyire is aktívak, kezdetben nagyon ragaszkodnak az édesanyjukhoz.
Mészáros D. Zsolt

Általában februárban és áprilisban várhatóak új kicsinyek az állományba, amiket a gazda már csak úgy vesz észre, amikor kimegy etetni, és látja, hogy újabb éhes szájak várják az eledelt. Ugyanis a juhoknál nem lehet megmondani, ha vemhesek, mert akkora gyapjút viselnek, hogy az alakjukban a vemhesség alatt semmilyen változás nem látszik.

A kis bárányok születésük után szinte egyből talpra állnak, és még ha anyjukhoz szorosan ragaszkodva is, de elkezdik élni az önálló életüket.

Kis bárányok születtek Szombathelyen
Ágota etet. Nem csak széna, hanem a háztartásban megmaradt konyhai zöldségmaradékok is a kedvenc menü közé tartozik
Mészáros D. Zsolt

S hogy mit esznek? Általában szénával etetik őket, és ha a háztartásban van zöldségmaradék azt is megeszik. Ám a kedvenc eledelük az árpa, amelyért ha kell, szó szerint meg is küzdenek egymással. Ez nekik olyan, mint az embereknek a "nassolni való.” Aztán nyáron, amikor jól trágyázott talajban dús fű nő, azt eszik az állatok, így még a fűnyírásra sem kell gondot fordítani.

Kis bárányok születtek Szombathelyen
Az árpa a főnyeremény.
Mészáros D. Zsolt

Hozzátették, hogy a gyerekek nagyon szeretnek az állatokkal lenni, főleg a kisebbek. Minden barinak van neve, a kicsiket is elnevezték közvetlenül a születésük után. A félórás állatsimogatónk után elbúcsúzunk Cukitól és a többiektől, visszaindulunk az udvar másik felébe, ahol a két kutya már vár minket, hogy a Ágnessel együtt a kapuhoz kísérjenek.

Kis bárányok születtek Szombathelyen
Kattints a képre, ha szeretnéd megnézni a galériát.
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód