Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A szocialisták nem hagyják annyiban a kiskertek sorsát

Törvénymódosításra készülnek, és helyi rendeletet is akarnak. Azt is megtudtuk, melyik baloldali pártok indulnak közösen ősszel Szombathelyen.

Ipkovich György, az MSZP szombathelyi polgármesterjelöltje és Nemény András megyei elnök másfél hónappal ezelőtt tartott már egy sajtótájékoztatót Az új földtörvény megöli a kiskerteket 2014. May 10. 11:07 a kiskertekről, amikor el is mondták, mi veszélyezteti a bérlőket az új földtörvényben. Azóta egy ügyvéd is elmondta véleményét a törvényről Így szerezhet külföldi magyar földet - csak parasztvakítás az új földtörvény? 2014. June 26. 09:41 , most pedig a két MSZP-s politikus tért vissza a témára.

Nem bánják, ha a saját nevük alatt teszik, csak tegyék

A lényeg, hogy az új földtörvény lehetővé teszi az egy hektárnál kisebb földterületek megvásárlását olyanok számára is, akik azt nem művelik, a bérleteknél viszont kizárja azt. Szombathelyen az ősszel rengeteg bérleti szerződés jár le, Ipkovich azt mondta, 1500 szerződésről van szó. Ezek a bérletek kerülnek veszélybe, és a szocialisták most azt mondták, ezt nem hagyják annyiban.

Sajtótájékoztató Ipkovich Györggyel és Nemény Andrással
Eltökélt a két politikus
Garai Antal Atom

A sajtótájékoztató közben Ipkovichnak telefonhívása volt, ki is ment, később elmondta, Bárándy Gergely országgyűlési képviselő hívta. Ő készíti ugyanis elő azt a törvénymódosító javaslatot, amit még a héten benyújtanak az országgyűlésnek. Ipkovich hangsúlyozta, ez lenne a végleges megoldás, és most módot adnak a kormánypárti képviselőknek, hogy támogassák, és így megoldják a problémát, amit a sietős és minden ellenzéki javaslatot kapásból lesöprő törvényhozási módszerük okozott.

Nemény szerint volt már példa arra, hogy utólag megfogadták a javaslatokat, szépen csendben, akár úgy is, hogy azokat sajátjukként tüntetik fel. Ilyen volt pld. az Aranyhíd Oktatási Központ Gyógypedagógusok kerestetnek – fórum az Aranyhídban 2013. September 25. 11:32 vagy a Nett-Pack Kft. „Azokat szorítják, akik amúgy is szarban vannak” 2013. November 08. 11:02 ügye. És ilyen a mostani devizahiteles javaslatuk is, amit 2011-ben még ő kezdeményezett. Mint mondta, ezt különösebben nem bánják, csak tegyék meg, amit kell.

Meghosszabbítanák a bérleti szerződéseket

De vissza a kiskertekhez. A két szocialista politikus bemutatott egy áthidaló megoldást is. Ha csúszik a törvénymódosítás, akkor ősszel, az új városi közgyűlés megalakulása után azonnal rendeletmódosítást kezdenek, gyakorlatilag meghosszabbítják az akkor lejáró bérleti szerződéseket, ami egy-két évre biztosan megoldást jelent majd. Mint mondta, ezt már több városban megtették.

Ipkovich György
Ipkovich gyanakszik, de mégsem
Garai Antal Atom

Ipkovich hozzátette, ő alapból technikai hibának tartja a földtörvény ezen passszusát, de nem zárja ki azt sem, hogy valaki vagy valakik szemet vetettek ezekre a területekre. De ezt – kissé gúnyosan mondta – nem tartja elképzelhetőnek.

Kik támogatják Ipkovich polgármester-jelöltségét?

Közben észrevettük, hogy az MSZP-iroda falain új plakátok jelentek meg, bemutatva Ipkovich György polgármester-jelöltet Ipkovich György az MSZP szombathelyi polgármesterjelöltje 2014. May 28. 14:57 . A plakáton felül az Éljen Szombathely! Egyesület neve áll, alul pedig sorban a támogató szervezetek: MSZP, DK, Együtt, PM, Szolidaritás.

Ipkovich György plakátja
Részlet a plakátból
Garai Antal Atom

Megkérdeztük, hogy ezt az összefogást tekinthetjük-e véglegesnek. Azt mondták, hogy elviekben már megtörtént a megállapodás, de még nincs aláírva, ezeknek a szervezeteknek a támogatására biztosan számíthatnak. De a tárgyalások nincsenek lezárva, a lista még bővülhet is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Mégsem veszik el a szombathelyiektől a kiskerteket?

A földtörvény miatt nem hosszabíthatja meg az önkormányzat a bérleti szerződéseket. A szaktárca azt ígéri, hamarosan foglalkozni fognak a kérdéssel.

Így szerezhet külföldi magyar földet - csak parasztvakítás az új földtörvény?

Az Orbán kormány hagyott egy kiskaput, aminek köszönhetően szabad préda lehet a magyar termőföld. - dr. Szendrő Németh Tamás szombathelyi ügyvéd utánajárt.

Az új földtörvény megöli a kiskerteket

Elveszítik a kiskertjeiket a szombathelyiek, mert nem újíthatja meg a bérleti szerződéseket az önkormányzat. A problémáról sajtótájékoztatót tartott dr. Ipkovich György és dr. Nemény András.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra