Kiválasztották „Az Év Szaloncukra 2023” díj nyerteseit

Soproni szál is van a civil kezdeményezésként idén is megrendezett Az Év Szaloncukra versenyben. Az ingyenes részvételről a gyártók szabadon dönthettek.

Az Év Szaloncukra díj mellett idén számos új kategóriában is versenyezhettek a gyártók. Az új kategóriák összeállításában a Magyar Édességgyártók Szövetsége is segítséget nyújtott. Az elmúlt években nagy sikert aratott "ízek versenye" sikerén felbuzdulva idén ismét új ízeknek lett egyéni versenykategóriája.

A zsűrizésben a meghívott sztárzsűritagok mellett a Szeretem a csokit TikTok-csatorna videós párosa, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének tagegyesületei és a Nagycsaládosok Kispesti Egyesületének tagjai és vezetői is segítségére voltak a csapatnak. A kóstolók közé az Év Szaloncukra Facebook oldalának követői közül is többen bekerülhettek.

Finom és trendi az idei karácsony legjobb szaloncukra.
Mészáros Ilona

Idén először szakmai kategóriát is létrehoztak. A szakmai zsűriben a soproni Harrer-Abosi Beatrix, a Harrer család képviseletében a Harrer Csokoládéműhelyből, Gácsi Zoltán, a Csokoládé Akadémia szakmai vezetője, Jakabfi Dávid desszert séf, Mihály Lajos szakács mester és cukrász, valamint Veszely Attila Nemzetközi Csokoládé bíráló csokoládé mester és mestercukrász döntött a szaloncukrokról. Ebben a kategóriában gyártónként öt termékkel nevezhettek. A zsűri szakmai szempontokat és a szaloncukor formai elvárásait is figyelembe vette a döntéskor.

A mesterzsűri mellett a gyerekek is újra fókuszba kerültek. A Gyerekek kedvence kategóriában csak ők kóstolták a gyártók által külön nekik szánt szaloncukrokat.

Kovács Ádám és Kovács Gergely a verseny szervezői elmondták, hogy a győzteseket 196 szaloncukor közül választották ki. A verseny 11 kategóriájának a zsűrizésben több, mint 300 kóstoló segített. A kóstolásokra több, mint 8000 szem szaloncukrot osztottak ki zsűrizésre.

Az Év Szaloncukra 2023 címet a balatongyöröki Promenád Kávéház Fügés-diós szaloncukra nyerte el, a második helyezett a maklári Stühmer Körtezselés-muskotályos szaloncukra lett, míg a harmadik helyen a Keszthelyi Sütibolt meggyes marcipán szaloncukra végzett.

Az idei évben újra meghirdetett, hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukrokat versenyeztető Év Cukormentes Szaloncukra kategória első helyezettje a maklári Stühmer édesítőszeres pisztácia szaloncukra lett, a második helyen pedig az édesítőszeres éttrüffel szaloncukruk végzett, a harmadik helyezett pedig a veresegyházi Sulyán Cukrászda aszalt gyümölcsös édesítőszeres szaloncukra lett.

Az szakmai kategória győztese a Stühmer szicíliai pisztáciás szaloncukra lett, második helyen végzett a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda fehércsokoládés málnás-pisztáciás málna pálinkás szaloncukra, a harmadik pedig a Gyulai Kézműves Cukrászda mézkaramell szaloncukra lett.

Az “ízek versenyében” a marcipán, mogyoró és pisztácia ízek győzedelmeskedtek, a számos kategória győzteseiről itt olvashatnak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Ha további híreket és információkat is szeretne megtudni Sopronból és környékéről, iratkozzon fel az enyugat.hu facebook oldalára

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek