Kivonulással és ukrán vendégmunkásokkal fenyegetőzik a Spar

A szakszervezet szerint gond van a cégnél a bérminimum alkalmazásával.

„Elmérgesedni látszik a bérvita a Spar üzletláncnál” – írja a Magyar Nemzet .

A kormányközeli napilap korábban azt írta, hogy felügyeleti eljárást kezdeményeztek az alapbérek jogszerűtlen megállapítása miatt.

Ennek az írásnak a következményeként vette össztűz alá a cég a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) tisztségvise¬lőit a multinacionális kereskedelmi cég képviselői, mondván, hazugságokat állítanak a sajtónak, a hivatali feljelentés miatt pedig súlyos következményeket helyeztek kilátásba.

A szakszervezeti beszámolók szerint a cég azzal is fenyegetődzött, hogy a több millió forintnyi elmaradt bérkifizetés, illetve a feltételezett jogszabálysértés miatti elmarasztalás következtében elhagyhatja Magyarországot a Spar áruházlánc, illetve azt is kilátásba helyezték a helyi vezetők, hogy a magyar munkavállalók helyett majd a kisebb fizetéssel is megelégedő ukrán, román vendégmunkásokat állítanak be a raktárakba dolgozni.

„Jellemzően belehajszolják az alkalmazottakat egy olyan munkatempóba, amit folyamatosan fenn kell tartania; sokan betegen is dolgoznak, hogy a teljesítménybérezés miatt ne veszítsenek havonta több tízezer forintot” – nyilatkozta a lapnak a Bubenkó Csaba KDFSZ-elnök, aki szerint három évre visszamenőleg lehet követelni az elmaradt béreket.

Ez - tesszük hozzá - valóban elég nagy terhet jelentene az áruházláncnak, ugyanakkor nehezen képzelhető el, hogy anyagilag megrengetné a céget.

Éppen ezért nagyon nehéz megmondani, hogy mennyire lehet komolyan venni a Spar által belengetett kivonulást.

Hogy lehet némi politika is az ügy mögött, az abból sejthető, hogy a Magyar Nemzet nem felejti el megemlíteni, hogy:

a Spar üzletlánc volt az, amelyik feljelentette a magyar kormányt Brüsszelben a hipermarketekre kirótt progresszív élelmiszerlánc-felügyeleti díj miatt, amelynek eredményeként az Európai Bizottság 2015-ben felfüggesztette a nagy láncoknak nagyobb terhet jelentő sávos adóztatást.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság