Koczka Tibor: A Fidesz szombathelyi polgármesterjelöltje függessze fel az egyetemi munkáját!

A városi képviselő szerint a Lenkai Nóra rektori megbízotti munkája az ELTE-SEK-en és a polgármesterjelölti poszt összeférhetetlen. Megkérdezzük olvasóinkat.

Alig, hogy a Fidesz közleményben erősítette meg Hivatalosan is Lenkai Nóra a Fidesz polgármester-jelöltje Szombathelyen February 15. 20:25 polgármesterjelöltjének és képviselőjelöltjeinek névsorát, Koczka Tibor városi képviselő (Pro Savaria) “Folytatódik Hende Csaba politikai pilótajátéka Szombathelyen?” címmel hirdetett sajtótájékoztatót péntek kora délutánra.

Koczka 2016 és 2019 között a Fidesz képviselője és alpolgármestere volt Szombathelyen, igaz, a párttal és a városvezetéssel már a ciklus közben is megromlott a viszonya. A sajtótájékoztató címét viszont saját tapasztalatai alapján magyarázta meg.

"Aki a csúcson van, mindig nyer"

A pilótajátékban az, aki a csúcson van, nyer, mindenképpen pozitívan fejezi be a játékot. Aki a játék közepe táján tart, annak úgy, ahogy megéri a dolog, aki viszont az alján végez, az rosszul jár és ráfizet a dologra.

Utóbbiak azok, akik Hende Csaba pilótajátékában az aktivisták és a jelöltek szerepét játsszák el, csúcson maga Hende végez.

Koczka Tibor a szombathelyi városháza előtt péntek délután
Szilágyi József

Koczka emlékeztetett rá, hogy az öt éve, 2019-ben elbukott jelöltek már sehol sincsenek a pártban, és ez lesz a sorsuk azoknak is, akik most ismeretlenül vállalták az indulást.

Arra is utalt, hogy 2002 óta nem volt a Fidesznek olyan polgármesterjelöltje, aki párttag lett volna. 2006-ban Molnár Miklóst indítotték, aki a Pro Savaria tagja volt. 2010-ben és 2014-ben a KDNP-s Puskás Tivadart, 2019-ben a pártonkívüli Balázsy Pétert, és az idei jelöltjük, Lenkai Nóra sem tagja egyik pártbak sem.

"Órási a Fidesz káderhiánya"

Koczka szerint mindez a a Fidesz órási káderhiányát mutatja. Tavaly ősszel még öt jelölt neve merült fel, közülük kettőnek van politikai tapasztalata. Illés Károlynak, aki a Fidesz alpolgármestere volt, most frakcióvezető, és a KDNP-s Melega Miklósnak. Szóba került Horváth Bianka Országosan ismert, pártonkívüli polgármester-jelöltet indíthat a Fidesz Szombathelyen 2023. September 12. 07:23 , a kamaraelnök Parragh László (volt) felesége, Balázsy Péter és Lenkai Nóra.

Utóbbi tavaly októberben egy kérdésre nyilvánosan azt válaszolta, hogy nem lesz politikus, de most mégis ő lett a Fidesz jelöltje - mondta a képviselő.

Hozzátette, Hende Csaba nem vállalta a felelősséget, Lenkai jelöléséért, azt rábízta 30 ember közös nyilatkozatára Jobboldali elkötelezettségű szombathelyi polgárok egy csoportja nyílt levélben támogatja Lenkai Nórát February 08. 16:48 . Pedig a Fideszben mnden helyi ügyben a választókerületi elnök dönt, ami ellen nincs fellebbezés.

Rektori biztos, vagy polgármesterjelölt?

Koczka emlékeztetett rá, hogy Lenkai az ELTE-SEK rektori biztosa, akinek munkája során oktatási intézményekben, szakképzési központokban kell megjelennie. És most nem egyértelmű, hogy ha megjelenik egy iskolában, akkor azt rektori biztosként, vagy a Fidesz polgármesterjelöltjeként teszi.

A képviselő ezért felszólította Lenkai Nórát, hogy függessze fel az egyetemi munkáját, a kampány amúgy is egész embert kíván. Aztán, ha június 9-én nyer, akkor Szombathely polgármestere lesz, ha veszít, akkor meg visszatérhet az egyetemi munkájához.

Koczka Tibor a végén megjegyezte, hogy a szombathelyi önkormányzat az idén 130 millió forinttal támogatja az ELTE-SEK-et. Ez az összeg a titkárság és a vezetés költségeire elég. A képviselő reméli, nem merül majd fel a gyanú, hogy ebből a pénzből jut a kampányra is.

Kérjük, szavazzon!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet