Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ha nem segít az állam, megállhatnak a buszjáratok, nem lesznek kulturális- és sportrendezvények Szombathelyen

A költségvetés tervezete kockázatokkal teli gazdálkodásról szól.

Kedden kora este tett közzé drámai hangú videót Szombathely polgármestere drámai képet festett a város pénzügyi helyzetéről videójában February 09. 19:37 Nemény András, Szombathely polgármestere. Ebben a jelenleg készülőben lévő költségvetésről beszélt, és tett komoly kijelentéseket.

Legfontosabb az volt, hogy a városnak az idén 5 milliárd forinttal kevesebből kell gazdálkodnia, ennek az okai a járvány miatti gazdasági visszaesés és a kormányintézkedések következményei.

A lényeg, hogy Nemény szerint 1,5 milliárdot meg tud takarítani az önkormányzat, de a fennmaradó 3,5 milliárdos hiányt önerőből nem tudja kezelni. Ezért ekkora összegű állami kompenzációt kérnek a kormánytól.

Közben eljutott lapunkhoz a készülő költségvetés tervezete. Ezt február 15-ig kell elkészíteni, normál viszonyok között megtárgyalják a bizottságok, végül a közgyűlés. Most viszont nincs normális helyzet, a polgármester dönt majd a költségvetési rendeletről, de előtt kikéri a képviselők véleményét is. Ez a folyamat most kezdődik.

A tervezetet átnézve a legszembetűnőbb, hogy

minden az igényelt 3,5 milliárd forintos állami támogatáson múlik, ha ezt nem kapja meg a város, akkor borul a költségvetés.

Az anyagban minden ágazat mellett ott van, hogy a költségek mekkora részét tervezik az állami támogatásból fedezni, így viszont kérdéses, hogy ha nem lesz támogatás, hogyan lehet befejezni az évet.

Szembetűnő az is, hogy hiába a nehéz helyzet, most sincsenek strukturális átalakítások. Gyakorlatilag a fűnyíróelv érvényesül, mindenhonnan vesznek el valamennyit. Kivéve az egészségügyet, ami jelen esetben az alapfokú ellátást (gyermekorvosok, háziorvosok, fogorvosok) jelenti. A gyermek- és ifjúságvédelmi feladatok, az óvodák, bölcsődék is kivételt jelentenek.

Szombathely egyébként az idén 28 milliárd forintból gazdálkodik, de csak a többször említett 3,5 milliárdos állami pénzzel együtt lesz nullszaldós a gazdálkodás.

A takarékosság két legnagyobb vesztese a kultúra és a sport. Az Agora tavaly 436 millióból gazdálkodott, az idén 308 milliót kap, és ehhez várnak még 20 millió kormányzati segítséget.

Mészáros D. Zsolt

Hasonló arányok vannak a szimfonikus zenekarnál, a Mesebolt Bábszínháznál, a Berzsenyi könyvtárnál, a Savaria múzeumnál és a Weöres Sándor Színháznál. A nem önkormányzati kulturális és civil egyesületek támogatását a tizedére vágták meg.

Ez a pandémia miatt részben érthető.

Amit mindenki észrevesz majd, hogy

a városi nagyrendezvényekre idén nem lesz pénz, csak akkor, ha a kormány ad.

Ebbe a csoportba tartozik a karnevál, a Bloomsday, a Bartók Fesztivál, a Lamantin Jazz Fesztivál, a tavaly indult Nyitott Városháza program.

Nagy Zoli

A média is jóval kevesebbet kap: a tavalyi 170 millió helyett 100 milliót. Igaz, a Médiaközpont és az Agora összevonásától Közös önkormányzati cégként működik tovább a szombathelyi Agora és a Médiaközpont January 22. 11:56 megtakarításokat várnak.

A polgármesteri hivatalnak is 400 milliót kell megtakarítania 2020-hoz képest, ebből a tisztségviselők, képviselők 18 millióval kapnak kevesebbet.

Nagyon úgy tűnik, hogy az önkormányzat lemond a közösségi közlekedéstől, ha nem kap kormánytámogatást. Tavaly 400 milliót fordítottak a buszjáratokra, idén nulla forint szerepel ezen a soron. De ha megkapják a támogatást, ebből 1 milliárd megy ide.

A sportegyesületek közül egyedül a Falco kosárlabda kap támogatást az idén: 180 milliót.

És ha megjön a kormánytámogatás, akkor összesen 200 milliót szánnak a többi sportcélú tevékenységre.

400 millióval kevesebből működik a városüzemeltetés is, tavaly 1,37 milliárdba került, az idén 931 milliót szánnak rá. Ide tartozik a hulladékkezelés, a parkfenntartás, a közvilágítás, fűnyírás. Minden feladatra némileg kevesebb pénzt szánnak, ami feltűnő, hogy törölték az ezer fa programot.

Ami nem igazán változott, az az uniós támogatásokhoz szükséges önerő mértéke, ami logikus, hiszen itt a befektetett összeg akár tízszeresét is el lehet nyerni.

Összegezve, ez az anyag tényleg csak tervezetnek tűnik, és hatalmas a kockázat,

ha a város nem kapja meg a kormányzati kompenzációt, akkor bedől a város gazdálkodása.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra