Ha nem segít az állam, megállhatnak a buszjáratok, nem lesznek kulturális- és sportrendezvények Szombathelyen

A költségvetés tervezete kockázatokkal teli gazdálkodásról szól.

Kedden kora este tett közzé drámai hangú videót Szombathely polgármestere drámai képet festett a város pénzügyi helyzetéről videójában 2021. February 09. 19:37 Nemény András, Szombathely polgármestere. Ebben a jelenleg készülőben lévő költségvetésről beszélt, és tett komoly kijelentéseket.

Legfontosabb az volt, hogy a városnak az idén 5 milliárd forinttal kevesebből kell gazdálkodnia, ennek az okai a járvány miatti gazdasági visszaesés és a kormányintézkedések következményei.

A lényeg, hogy Nemény szerint 1,5 milliárdot meg tud takarítani az önkormányzat, de a fennmaradó 3,5 milliárdos hiányt önerőből nem tudja kezelni. Ezért ekkora összegű állami kompenzációt kérnek a kormánytól.

Közben eljutott lapunkhoz a készülő költségvetés tervezete. Ezt február 15-ig kell elkészíteni, normál viszonyok között megtárgyalják a bizottságok, végül a közgyűlés. Most viszont nincs normális helyzet, a polgármester dönt majd a költségvetési rendeletről, de előtt kikéri a képviselők véleményét is. Ez a folyamat most kezdődik.

A tervezetet átnézve a legszembetűnőbb, hogy

minden az igényelt 3,5 milliárd forintos állami támogatáson múlik, ha ezt nem kapja meg a város, akkor borul a költségvetés.

Az anyagban minden ágazat mellett ott van, hogy a költségek mekkora részét tervezik az állami támogatásból fedezni, így viszont kérdéses, hogy ha nem lesz támogatás, hogyan lehet befejezni az évet.

Szembetűnő az is, hogy hiába a nehéz helyzet, most sincsenek strukturális átalakítások. Gyakorlatilag a fűnyíróelv érvényesül, mindenhonnan vesznek el valamennyit. Kivéve az egészségügyet, ami jelen esetben az alapfokú ellátást (gyermekorvosok, háziorvosok, fogorvosok) jelenti. A gyermek- és ifjúságvédelmi feladatok, az óvodák, bölcsődék is kivételt jelentenek.

Szombathely egyébként az idén 28 milliárd forintból gazdálkodik, de csak a többször említett 3,5 milliárdos állami pénzzel együtt lesz nullszaldós a gazdálkodás.

A takarékosság két legnagyobb vesztese a kultúra és a sport. Az Agora tavaly 436 millióból gazdálkodott, az idén 308 milliót kap, és ehhez várnak még 20 millió kormányzati segítséget.

Mészáros D. Zsolt

Hasonló arányok vannak a szimfonikus zenekarnál, a Mesebolt Bábszínháznál, a Berzsenyi könyvtárnál, a Savaria múzeumnál és a Weöres Sándor Színháznál. A nem önkormányzati kulturális és civil egyesületek támogatását a tizedére vágták meg.

Ez a pandémia miatt részben érthető.

Amit mindenki észrevesz majd, hogy

a városi nagyrendezvényekre idén nem lesz pénz, csak akkor, ha a kormány ad.

Ebbe a csoportba tartozik a karnevál, a Bloomsday, a Bartók Fesztivál, a Lamantin Jazz Fesztivál, a tavaly indult Nyitott Városháza program.

Nagy Zoli

A média is jóval kevesebbet kap: a tavalyi 170 millió helyett 100 milliót. Igaz, a Médiaközpont és az Agora összevonásától Közös önkormányzati cégként működik tovább a szombathelyi Agora és a Médiaközpont 2021. January 22. 11:56 megtakarításokat várnak.

A polgármesteri hivatalnak is 400 milliót kell megtakarítania 2020-hoz képest, ebből a tisztségviselők, képviselők 18 millióval kapnak kevesebbet.

Nagyon úgy tűnik, hogy az önkormányzat lemond a közösségi közlekedéstől, ha nem kap kormánytámogatást. Tavaly 400 milliót fordítottak a buszjáratokra, idén nulla forint szerepel ezen a soron. De ha megkapják a támogatást, ebből 1 milliárd megy ide.

A sportegyesületek közül egyedül a Falco kosárlabda kap támogatást az idén: 180 milliót.

És ha megjön a kormánytámogatás, akkor összesen 200 milliót szánnak a többi sportcélú tevékenységre.

400 millióval kevesebből működik a városüzemeltetés is, tavaly 1,37 milliárdba került, az idén 931 milliót szánnak rá. Ide tartozik a hulladékkezelés, a parkfenntartás, a közvilágítás, fűnyírás. Minden feladatra némileg kevesebb pénzt szánnak, ami feltűnő, hogy törölték az ezer fa programot.

Ami nem igazán változott, az az uniós támogatásokhoz szükséges önerő mértéke, ami logikus, hiszen itt a befektetett összeg akár tízszeresét is el lehet nyerni.

Összegezve, ez az anyag tényleg csak tervezetnek tűnik, és hatalmas a kockázat,

ha a város nem kapja meg a kormányzati kompenzációt, akkor bedől a város gazdálkodása.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet