Közös önkormányzati cégként működik tovább a szombathelyi Agora és a Médiaközpont

Horváth Soma alpolgármester pontosította a helyzetet.

Megszűnik a szombathelyi Agora Kulturális Központ, a feladatokat a Médiaközpont veszi át - írtuk Megszűnik a szombathelyi Agora Kulturális Központ, a feladatokat a Médiaközpont veszi át 2021. January 21. 16:03 csütörtökön. A város hivatalos oldalán jelent meg az előterjesztés az átszervezésről, aminek részeként összevonják az Agorát és a Médiaközpontot, az Agora mint intézmény jogutód nélkül megszűnik.

Azt is írtuk, hogy az átszervezés célja a takarékosság és az olcsóbb működés, hiszen a város nehéz helyzetben van Nemény András: Ha nincs kormánytámogatás, az idén sem lesz Savaria Karnevál - és ez a kisebb baj 2021. January 22. 09:46 , és egyelőre nem is látszik az alagút vége.

Kiss Tamás

Horváth Soma kultúráért (is) felelős alpolgármester lapunknak pénteken elmondta: az átszervezés előtt öt olyan várossal folytattak egyeztetéseket, ahol kft-ként működik a kulturális szervezet, közösen a városi médiával. Köztük van Tatabánya, ahová el is látogattak tapasztalatszerzés céljából.

Az alpolgármester hozzátette, az Agora Kulturális Központ kft-vé alakítását már korábban is tervezték, mivel kft-ként jobbak a pályázati lehetőségek is. Kijelentette, az Agora intézményként szűnik meg, kft-ként működik tovább, a Médiaközponttal közös cégben.

Megkérdeztük, van-e már neve az új, közös cégnek. Horváth Soma közölte: még nincs, de egészen biztos, hogy az Agora szó is szerepel majd az új névben. Megjegyezte, a részleteket ki kell még dolgozni, még nem született döntés például a munkatársakról sem.

Horváth Soma megígérte, amint kidolgozzák a részleteket, sajtótájékoztatón ismertetik azokat.

Az alpolgármester időközben kidott egy sajtóközleményt is:

Közlemény

Az elmúlt 30 évben Szombathely kulturális intézményrendszere folyamatosan változott. A 2021. január 21-én megjelent intézményi átszervezéseket tartalmazó polgármesteri előterjesztési javaslat azt a célt szolgálja, hogy egy szélesebb portfólióval rendelkező kulturális centrum jöjjön létre.

A városvezetésnek eddig is elképzelése volt, hogy a közművelődési feladatokat ellátó szervezet céggé alakuljon, így elsősorban sokkal több lehetőség nyílik pályázatokon való részvételre és a dolgozóknak is új lehetőséget teremt az átszervezés.

Az AGORA cégként fog tovább működni és többek között lehetősége nyílik a Médiaközponton keresztül közvetlenebbül és aktívabban kommunikálni a szombathelyiekkel, ezzel egyidejűleg pedig kreatívabb kulturális és médiatartalmak jöhetnek létre.

Az átszervezés nem egyedi, például Szeged, Tatabánya, Mosonmagyaróvár és Salgótarján azok a városok, ahol a közművelődési feladatokat ellátó szervezetek egy cégen belül működnek a helyi médiaközpontokkal. Az elmúlt évben ezen cégek működését figyelemmel kísértük és az ekkor szerzett tapasztalatok alapján készítette el dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere az előterjesztési javaslatot.

A kormányzati elvonások, a koronavírus-járvány és az ezek okozta gazdasági nehézségek miatt elengedhetetlen az intézményi racionalizálás a városban. Az AGORA és a Médiaközpont összevonásával pedig egy ügyvezető vezeti majd az újonnan létrejött szervezetet ugyanazért a bérért a korábbi kettő helyett.

Mindezek azt a célt szolgálják, hogy a szombathelyiek élménygazdag, széles palettájú és minőségi kulturális programokkal és médiatartalmakkal találkozzanak az új cég részéről.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet