Közös önkormányzati cégként működik tovább a szombathelyi Agora és a Médiaközpont

Horváth Soma alpolgármester pontosította a helyzetet.

Megszűnik a szombathelyi Agora Kulturális Központ, a feladatokat a Médiaközpont veszi át - írtuk Megszűnik a szombathelyi Agora Kulturális Központ, a feladatokat a Médiaközpont veszi át 2021. January 21. 16:03 csütörtökön. A város hivatalos oldalán jelent meg az előterjesztés az átszervezésről, aminek részeként összevonják az Agorát és a Médiaközpontot, az Agora mint intézmény jogutód nélkül megszűnik.

Azt is írtuk, hogy az átszervezés célja a takarékosság és az olcsóbb működés, hiszen a város nehéz helyzetben van Nemény András: Ha nincs kormánytámogatás, az idén sem lesz Savaria Karnevál - és ez a kisebb baj 2021. January 22. 09:46 , és egyelőre nem is látszik az alagút vége.

Kiss Tamás

Horváth Soma kultúráért (is) felelős alpolgármester lapunknak pénteken elmondta: az átszervezés előtt öt olyan várossal folytattak egyeztetéseket, ahol kft-ként működik a kulturális szervezet, közösen a városi médiával. Köztük van Tatabánya, ahová el is látogattak tapasztalatszerzés céljából.

Az alpolgármester hozzátette, az Agora Kulturális Központ kft-vé alakítását már korábban is tervezték, mivel kft-ként jobbak a pályázati lehetőségek is. Kijelentette, az Agora intézményként szűnik meg, kft-ként működik tovább, a Médiaközponttal közös cégben.

Megkérdeztük, van-e már neve az új, közös cégnek. Horváth Soma közölte: még nincs, de egészen biztos, hogy az Agora szó is szerepel majd az új névben. Megjegyezte, a részleteket ki kell még dolgozni, még nem született döntés például a munkatársakról sem.

Horváth Soma megígérte, amint kidolgozzák a részleteket, sajtótájékoztatón ismertetik azokat.

Az alpolgármester időközben kidott egy sajtóközleményt is:

Közlemény

Az elmúlt 30 évben Szombathely kulturális intézményrendszere folyamatosan változott. A 2021. január 21-én megjelent intézményi átszervezéseket tartalmazó polgármesteri előterjesztési javaslat azt a célt szolgálja, hogy egy szélesebb portfólióval rendelkező kulturális centrum jöjjön létre.

A városvezetésnek eddig is elképzelése volt, hogy a közművelődési feladatokat ellátó szervezet céggé alakuljon, így elsősorban sokkal több lehetőség nyílik pályázatokon való részvételre és a dolgozóknak is új lehetőséget teremt az átszervezés.

Az AGORA cégként fog tovább működni és többek között lehetősége nyílik a Médiaközponton keresztül közvetlenebbül és aktívabban kommunikálni a szombathelyiekkel, ezzel egyidejűleg pedig kreatívabb kulturális és médiatartalmak jöhetnek létre.

Az átszervezés nem egyedi, például Szeged, Tatabánya, Mosonmagyaróvár és Salgótarján azok a városok, ahol a közművelődési feladatokat ellátó szervezetek egy cégen belül működnek a helyi médiaközpontokkal. Az elmúlt évben ezen cégek működését figyelemmel kísértük és az ekkor szerzett tapasztalatok alapján készítette el dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere az előterjesztési javaslatot.

A kormányzati elvonások, a koronavírus-járvány és az ezek okozta gazdasági nehézségek miatt elengedhetetlen az intézményi racionalizálás a városban. Az AGORA és a Médiaközpont összevonásával pedig egy ügyvezető vezeti majd az újonnan létrejött szervezetet ugyanazért a bérért a korábbi kettő helyett.

Mindezek azt a célt szolgálják, hogy a szombathelyiek élménygazdag, széles palettájú és minőségi kulturális programokkal és médiatartalmakkal találkozzanak az új cég részéről.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet