A kormány megszünteti a boltokban a papírnyugtát, bő egy év múlva megkezdődik az átállás

Az első törvényt néhány nappal ezelőtt fogadta a parlament. Több kérdést is felvet az új rendszer.

„Egy év múlva már nem kell papírcetlivel bajlódni a kasszáknál” – írta júniusi cikkében a G7. A szakportál arról számolt be, hogy a NAV dolgozik egy olyan megoldáson, amely megtartja a papírnyugta azonnaliságban és könnyű értelmezhetőségben rejlő előnyeit, de mivel digitális, nem termel felesleges papírhulladékot.

Azóta több írás is megjelent a tervekről, de valahogy nem vettük komolyan: megszoktuk, hogy valamit bejelent az állam vagy annak valamely szerve, majd nem lesz belőle semmi.

Ebből viszont valószínűleg lesz.

Könyvelők most arról számoltak be lapunknak, hogy a legutóbbi továbbképzéseken már kész tényként kezelték az átállást, és ezzel párhuzamosan a kormány néhány nappal ezelőtt elfogadta a 187 oldalas jövő évi adócsomagot, amelyben többek között ez olvasható:

A törvényjavaslat kimondja, hogy e-nyugta kiállítása, kibocsátása kizárólag elektronikusan történhet. A kibocsátott e-nyugtát a vevő vevői alkalmazás segítésével tudja elérni a nyugtatárban. Fontos változás, hogy az elektronikusan kiállított és kibocsátott e-nyugtáról – eltérő jogszabályirendelkezés hiányában – kizárólag a vevő kifejezett kérése esetén történik papír alapú nyugtamásolat rendelkezésre bocsátása.

Ezt így önmagában nehéz értelmezni, ezért segítségül hívtuk a G7 cikkét és a NAV oldalára feltöltött „Az eNyugta-koncepció” című PDF-dokumentumot.

A lényeg a következő pontokban foglalható össze:

 • Az e-nyugta 2025 elején indul, egy ideig egymás mellett él a digitális és a papíralapú nyugta. Azaz aki szeretne, még kérhet papír alapon blokkot. Négy év után viszont teljesen eltűnik a blokk.
 • Megfordul a sorrend, a digitális nyugta lesz az elsődleges és a hivatalos, a kinyomtatott csak ennek a másolata.
 • A vásárló egy applikáció és QR-kód segítségével azonosítja magát a pénztárnál.
 • A vásárlásról az adatok egy, a NAV-nál futó felhőbe kerülnek, ahol nemcsak az új, de a régebbi vásárlásokat is vissza lehet nézni.
 • A kereskedő saját tartalmat is belevihet a rendszerbe (garancia, akciók, termékleírások stb.).
 • Négy év alatt minden pénztárgépet le kell cserélni, vagy a régit alkalmassá tenni az új rendszerre. 2025 júliusa után mostani online pénztárgép (OPG) már nem helyezhető üzembe és 2028 júliusa után már nem üzemeltethető.
 • Minden adat titkosítva lesz, a vevő, a kereskedő és az adóhatóság csak azokat az adatokat látja, melyek rá vonatkoznak.
 • Kétség sem fér ahhoz, hogy logikus a papírnyugta visszaszorítása, mert az esetek többségében a vásárló egyszerűen a legközelebbi szemetesbe dobja, így legfőbb ideje, hogy történjen valami az ügyben.

  Ha elhisszük, hogy illetéktelenek nem látnak bele abba, hogy ki, mire, mikor és hogyan költi a pénzét, még akkor is eszünkbe jut, hogy mennyire szerencsés a kereskedőkkel ismét lecseréltetni a pénztárgépüket és minden bizonnyal új kiadásokra kényszeríteni őket. Hogy néhány évvel ezelőtt nem volt senki, aki látta volna, hogy merre van az előre.

  Szintén megválaszolásra vár, hogy mi lesz azzal a generációval, amely nem tudja kezelni az okostelefont és az internetet. Láthatóan nem kevesen vannak közöttük olyanok, akik vásárlás után még a boltban megnézik, hogy stimmel-e minden a számlán. Hogy mi került annyiba, amennyibe.

  „Kétségkívül komolyan gondolja ezt a kormány”

  - mondta lapunknak az egyik könyvelő, aki azonban – korábbi tapasztalatai alapján - el tudja képzelni, hogy menet közben nem csak határidő-módosítások, de akár lényegi módosítások is lehetnek az új rendszer bevezetésében.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság