Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kétlépcsős lesz a kormányalakítás – Hende és V. Németh Zsolt helye is billeg

Júniusban egyszer, ősszel még egyszer megalakulhat az új Orbán-kormány. Van, aki csak néhány hónapig lesz miniszter.

Hónapok óta megy a találgatás, hogy kik alkotják majd Orbán Viktor harmadik kormányát. Abban nagy az egyetértés, és a kiszivárgott információk is megerősítik, hogy marad a kormányzati struktúra, vagyis nem lesznek új minisztériumok, és maradnak a csúcstárcák is.

Új posztok, jönnek a miniszter-helyettesek

Állítólag egy régi posztot azért újraélesztenek. Ez a miniszter-helyettesi pozíció lenne, ami jó ideje megszűnt már. Úgy tudjuk, a régi-új pozíciót egyrészt személyi ambíciók miatt hozzák létre, de indokolhatja az is, hogy az uniós tárgyalásokon jelenleg több szakterületen államtitkárok képviselik a kormányt, miközben tárgyalópartnereik miniszteri pozícióban vannak. Ilyen pld. a pénzügy, az oktatás, a kultúra, a munkaügy. Így államtitkárok helyett miniszter-helyettesek vennének részt ezeken a megbeszéléseken.

Hende és V. Németh vásárol a szombathelyi termelői piacon - Nélkülük alakul meg az új kormány?
Bonyhádi Zoltán

Ráadásul kétszer is kormányt alakít a miniszterelnök. Ennek oka, hogy az idén áll fel az új Európai Parlament, és most kell európai biztost jelölnünk, de ősszel önkormányzati választások is lesznek. És az új kormány új nevei között vannak olyanok, akik most még polgármesterként serénykednek.

Megvárják az önkormányzati ciklus végét

Kezdjük azokkal, akik csak néhány hónapig lesznek a kormány tagjai. Navracsics Tibor valószínűleg külügyminiszter lesz, de ősztől Brüsszelbe távozik, EU-biztosnak, a külügyi tárca élére várhatóan Szijjártó Pétert nevezik ki. Navracsics jelenlegi helyére, az igazságügyi minisztérium élére Trócsányi László érkezik.

Kósa Lajos állítólag önkormányzati államtitkári posztot kap, de ezzel meg kell várni az önkormányzati választásokat, hiszen Kósa jelenleg Debrecen polgármestere. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár is távozik, de csak ősszel, mert helyére a jelenlegi kecskeméti polgármester Zombor Gábor az esélyes a kiszivárgott infók szerint. Mint ahogyan Rogán Antal A balatonlellei Rogán-villa titka 2014. April 17. 18:05 is miniszter, vagy államtitkár lehet a fejlesztési területen, de az ő belvárosi polgármesteri megbízatásának végét is meg kell várni.

Hende Csaba és a V. Németh Zsolt is távozhat

Változás lesz a Miniszterelnökségnél is, de itt csupán annyi, hogy Lázár János nem államtitkárként, hanem miniszterként vezeti majd a hivatalt. A források szerint biztosnak tűnik a helye Pintér Sándor belügy-, Varga Mihály nemzetgazdasági és Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek. Míg korábban Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter távozásáról is szóltak hírek, úgy tűnik, ő mégis marad.

Hende Csabáról korábban már többször kiszivárgott Hende Csaba tényleg nem lesz miniszter? 2014. April 10. 10:37 , hogy távozik a honvédelmi tárca éléről. Nagy a titkolózás, biztosat most sem tudni, de a helyére felmerült Simicskó István jelenlegi államtitkár, és Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató neve is.

És még egy vasi vonatkozású infó. Korábban arról is szó volt Hende Csaba tényleg nem lesz miniszter? 2014. April 10. 10:37 , hogy a volt vasvári polgármester, Vas megye 3. választókerületének képviselője, jelenlegi vidékfejlesztési államtitkár akár vidékfejlesztési miniszter is lehet. De Fazekas Sándor maradásával ennek nincs realitása, sőt, most állítólag arról van szó, hogy államtitkár sem lesz, helyette parlamenti bizottsági tisztséget kaphat.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

A balatonlellei Rogán-villa titka

Rogán Valéria vagyonnyilatkozatából próbáltuk meg kihámozni, hogy mekkora lehet a testvérével, Antallal örökölt házuk területe.

Hende Csaba tényleg nem lesz miniszter?

Fazekas Sándor is távozik, lehet, hogy ezzel V. Németh Zsolt előtt nyílik meg az út.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra