Török Gábor: Orbán Viktor legfőbb szándéka, hogy kiszabaduljon az uniós karanténból

Lázár János és Navracsics Tibor amnesztiájáról, a gazdasági káosz lehetőségéről is beszélgettünk a politikai elemzővel.

Van olyan politikai üzenet, ami kiolvasható a kormány átalakításából?

Ez azért verselemzés: nem biztos, hogy pontosan értjük a „szerző” szándékát. Lehet tehát, hogy az értelmezés többet mond el az értelmezőről, mint magáról a politikai szándékról. Mindenesetre nekem úgy tűnik, hogy ez nagyon más kormány lesz, mint a korábbiak.

Nem is elsősorban a struktúra, hanem a személyek miatt. Szinte minden erősnek gondolt kormánypárti politikus tagja lesz, a korábban egymással is harcoló felek most együtt ülhetnek az asztalnál. Rogán és Pintér, Navracsics és Lázár, Lázár és Rogán, hogy csak a legnyilvánvalóbb párokat említsem.

Azt feltételezem, hogy a várható nehezebb időszakot így próbálja meg menedzselni a kormányfő: minden erőközpont belülre kerül, minden fontos szereplő a kormány sikerében lesz érdekelt. Ebben a tekintetben ez egy kifejezetten erős csapat, talán a legerősebb 2010 óta, majd meglátjuk, hogy beválik-e a terv.

Lehet a pedagógussztrájkok következménye, hogy Pintér Sándor kapta az oktatást?

Az tényleg hungarikum Európában, hogy továbbra sincs önálló oktatási minisztérium, az pedig különösen pikáns, hogy egy igazi rendőrminiszterhez került – az egészségügy mellett – az oktatáspolitika.

Szerintem ez nem a sztrájkok következménye, sokkal inkább az előző konstrukció kudarca. A Kásler-minisztérium nem volt sikertörténet, önálló tárcát pedig, számos okból, részben éppen az ellenzék ez irányú választási ígérete miatt sem akart a kormányfő. Így kerülhetett Pintér Sándorhoz az oktatás, akinek a tárcáját amúgy is érzékeny veszteség érte más területeken.

A nyolc gazdasági jellegű tárca versenyhelyzetet vagy káoszt teremthet?

Az majd menet közben kiderül. Egyelőre szerintem kevesen látják át pontosan, hogy az új szerkezet a gyakorlatban mit jelent majd, én biztosan nem tartozom ezek közé.

Lázár János és Navracsics Tibor amnesztiát kapott, vagy csak szem előtt akarja őket tartani a miniszterelnök?

Valamennyire mindkettő igaz lehet. Olyan időszak következik, amikor – más-más okokból – szükség lehet rájuk, ráadásul valóban sokkal jobb a kormányfőnek, ha neki és nem ellene dolgoznak. Ez különösen Lázár Jánosra lehet igaz, akinek az ambíciói nem csupán belső körben világosak.

Navracsics Tibor tudása és tapasztalata, de különösen uniós elfogadottsága okán pedig hasznos lehet a nemzetközi érdekérvényesítésben.

Szijjártó Péter, Varga Judit, Rogán Antal a helyén maradt. Jelezheti ez azt, hogy folytatódik a korábbi konfliktuskereső politika?

Én ezt biztos nem nevekből olvasnám ki, bár ettől függetlenül akár igaz is lehet. Sokkal inkább azt gondolom, hogy a három miniszter az elmúlt években, ha nem is pótolhatatlan, de meghatározó szereplővé vált az Orbán-kormányban.

Különösen Rogán Antal szerepe domináns, bár ő egyre inkább – nem minden ok nélkül – háttérbe húzódott és szürke eminenciásnak látszik, valójában a hatalomgyár működtetésében a legfontosabb ember. Most ráadásul még olyan területek is kerültek hozzá, amelyek miatt a portfóliója és hatalmi súlya is tovább erősödhet.

Orbán láthatóan hosszú távra tervez, és ismét az Európai Unió megreformálásáról beszélt. Külföldre vagy belföldre szólt inkább ez az üzenet?

Ez rossz megkülönböztetés, minden üzenet ide és oda is eljut. Az uniós kommunikációnak nyilvánvalóan van egy világos, egyszerű belpolitikai része, ami könnyen érthető, befogadható: szuverenitás, önállóság, magyar érdekek az egyik, brüsszeli birodalmi politika, beavatkozás a másik oldalon.

De azért itt többről van szó szerintem, a kormányfő ambíciói láthatóan messzebbre nyúlnak ebben a témában, semmint, hogy legyen néhány jól használható kommunikációs patronja. Évek óta, legalább a legutóbbi uniós választási kampány óta törekszik arra, hogy a saját értelmezését-felfogását kimozdítsa abból a karanténból, ahol jelenleg az uniós fórumokon van.

Azt feltételezem, hogy ezt a szándékát továbbra sem adta fel, bár egyelőre nagyon kevés sikerről számolhat be ezen a téren.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet