7,5 milliárd euró uniós támogatást blokkolt az Európai Bizottság, a magyar kormány bizakodó

Navracsics Tibor abban bízik, hogy jövőre megnyílnak az uniós pénzcsapok.

Már nem lesz szükség nagy törvénymódosításokra, hogy az Európai Bizottság elfogadja a magyar intézkedéseket, és feloldja az uniós támogatásokat - mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a mai rendkívüli kormányinfón, amit az Európai Bizottság döntése után tartottak.

5,8 milliárd euró támogatás viszont jöhet jövőre

A várakozásoknak Ma jön a brüsszeli bejelentés, ma jön a feketeleves 2022. November 30. 09:33 megfelelően az Európai Bizottság szerdai ülésén jóváhagyta a magyar helyreállítási tervet. a feltételek teljesülése esetén ez 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára, de csak jövőre.

A támogatások az alábbi területeket érintik:

 • a zöld és digitális átállás,
 • az oktatás,
 • a szociálpolitika,
 • a munkaerőpiac,
 • az egészségügy,
 • a korrupció elleni küzdelem,
 • az igazságszolgáltatás függetlensége,
 • a döntéshozatal minősége,
 • a közbeszerzés,
 • az adózás és a nyugdíjrendszer.
 • Az Európai Bizottság továbbítja a magyar helyreállítási terv pozitív értékelését az Európai Unió Tanácsának. A tanácsnak négy hét áll rendelkezésére, hogy elfogadja végrehajtási határozatát. A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközről szóló rendelet előírja, hogy a tagállamoknak juttatott támogatások 70 százalékát december 31. előtt le kell kötni - emlékeztetett Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa brüsszeli sajtótájékoztatóján.

  A Bizottság viszont fenntartja további 7,5 milliárd euró zárolását. Didier Reynders azt mondta, a testület úgy értékelte: Magyarország nem haladt előre megfelelő mértékben a szükséges, az Európai Bizottság uniós pénzek felhasználásával kapcsolatban megfogalmazott aggályainak eloszlatására hozott reformok terén.

  "További alapvető lépésekre van szükség az uniós költségvetést Magyarországon továbbra is fenyegető kockázatok kiküszöböléséhez" - mondta az uniós biztos.

  Még vannak hátra parlamenti döntések

  A testület most továbbítja a tagállamokat tömörítő tanács számára a magyar intézkedések végrehajtására vonatkozó elemzését. A végső döntést az Európai Bizottság ajánlása alapján a tanács hozza meg december 19-ig - tette hozzá Didier Reynders.

  Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, egyedül a bírósági szervezeti törvény kapcsán van komoly nézeteltérés a magyar kormány és a Bizottság között. A miniszter kijelentette, a Bizottság olyan ügyeket is kifogásolt, amelyeknél még hátra van a magyar országgyűlés döntése, ami december 7-én várható.

  A többi véleménykülönbséget kezelni kell - mondta Gulyás Gergely.

  Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter azt mondta, nagy lépés, hogy az újjáépítési magyar tervet elfogadásra javasolta az unió. Hozzátette, ráadásul úgy, hogy a terv a legjobbak között van. Bízik abban, hogy a kohéziós pénzekkel kapcsolatos tárgyalás is megindulhat hamarosan. Azt is reméli, hogy 2023-ban megnyílhatnak a pénzcsapok.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet