Hiába van ott az elkerülő út, sok kamion mégis áthajt Körmenden

Semmi sem tiltja, hogy behajtsanak a városba a nagy teherautók.

"Nyáron, a nyitott ablaknál elviselhetetlen volt, de most is balesetveszélyes, hogy a kamionok áthajtanak a városon" - mondta lapunknak egy körmendi olvasónk.

Múlt heti cikkünkben Hiába készült el a körmendi gyorsforgalmi, mégis lakott területen át járnak a kamionok 2022. November 11. 07:09 írtunk arról, hogy hiába készült el az M80-as gyorsforgalmi út, több kamionnak is át kell hajtania Vasszentmihályon. Egy súlykorlátozás miatt a Rátótra tartó teherautóknak kerülőt kell tenniük Rönök felé, ahonnan a régi 8-ason kell visszahajtaniuk a célállomásig.

"Ki kellene tiltani a kamionokat Körmendről"

A cikk után jelentkezett egy olvasónk, aki arról beszélt Tudják ezek, hogy egy 20 kilométeres kerülőnél mennyi füstöt pufog ki egy kamion? 2022. November 14. 07:07 , hogy a környezetvédelmi szempontokat sem veszik figyelembe azok, akik a fenti döntést hozták.

Körmend keleti oldalán semmi sem tiltja a kamionok behajtását
Forrás: googlemaps

Most pedig egy körmendi olvasónk jelezte, hogy a régi 8-as Körmenden átvezető szakaszán semmi sem tiltja a kamionok átmenő forgalmát.

Mint mondta, az M80-as átadásával ugyan némileg javult a helyzet, de most is sok kamion hajt át a városon, szerinte indokolatlanul. Úgy véli, a szolgáltatások miatt hajtanak be, ő sok kamiont lát megállni például a dohánytrafikoknál.

Az M80-as északról megkerüli Körmendet, a régi 8-as áthalad a városon
Forrás: googlemaps.com

Olvasónk hangsúlyozza, nem azokról a teherautókkal van szó, amelyek a városba visznek árut, hanem azokról, amelyek úti célja Körmenden kívül van. Szerinte ki kellene tiltani a városból a teherautókat, kivéve persze, a célforgalmat.

A Magyar Közút változtathatja meg a szabályokat

Hazánkban egy adott út közlekedési szabályait az út tulajdonosa határozhatja meg, az illetékes hatóságok egyetértésével. A belterületi utak az önkormányzatokhoz tartoznak, kivéve azokat az utakat, amelyek az országos úthálózat részei. Ez utóbbiakhoz tartozik a 8-as főút körmendi átvezető szakasza, vagyis a Rákóczi út is, ami állami út.

Az állami utakat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezeli, így ők dönthetnek arról, hogy kitiltják-e az átmenő kamionforgalmat Körmendről.

Kamionok Körmenden, a Rákóczi úton
Forrás: googlemaps

Megkérdeztük az ügyben a körmendi önkormányzatot. Válaszukban azt írták, az M80-as gyorsforgalmi megépítése valóban sokat segített, a kamionok és teherautók nagy része elkerüli a várost. Megerősítették, hogy ettől függetlenül továbbra is jelen vannak a Rákóczi úton, - ha kis számban is - olyan teherautók és kamionok, melyek indokolatlanul hajtanak be Körmend belterületére.

Mint írták, a város vezetése felvette a kapcsolatot a Magyar Közút Zrt.-vel, kérték, hogy találjanak olyan megoldást, amivel csökkenthető lenne a nem célforgalommal érkező nehéz gépjárművek száma a városban. Hozzátették, igyekeznek olyan megoldást találni, ami minden érintett félnek megfelel.

A Magyar Közútnak is elküldtük kérdéseinket, amint válaszolnak, visszatérünk az ügyre.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet