Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Még a takarítónéni is kiállt a körmendi Somogyi iskola megmaradásáért

Összevonják, tagintézmény lesz? Még nem lehet tudni. Fórumot tartottak az iskola jövőjéről.

Kissé szoktalan módon, szombaton délben kaptunk hiavatalos választ a KLIK-től Igaz a pletyka, megszűnhet a diáklánnyal kavaró volt körmendi alpolgármester munkaadója 2017. April 08. 20:15 , hogy valóban komolyan felmerült a lehetősége annak, hogy Körmenden összevonhatnak két általános iskolát. A terv az, hogy beolvasztják a Somogyi Béla általános iskolát az Olcsai-Kiss Zoltánba. A KLIK levele szerint most még előtanulmányok, szakvélemények és javaslatok ütköznek, hogy aztán május 31-ig az oktatási miniszter meghozza a döntést az ügyben.

Szülői értekezlet a körmendi Somogyi Béla Általános Iskolában
Karakai József igazgató párbeszédet szorgalmazott
Mészáros Zsolt

Kedd délután négy órakor az iskola udvarán gyűltek össze a szülők, az iskola tanárai, igazgatója, valamint a polgármester, hogy közös eszmecserét folytassanak arról, mi lenne ebben a helyzetben a legjobb.

Felgyorsult események

Karakai József igazgató azzal kezdte az ismertetést, hogy őt március 24-én, pénteken értesítette a tankerület az összevonás tervéről, most pedig annyira felgyorsultak az események, hogy április 15-ig kell nekik a pedagógusok, szülők véleményét és javaslatait összegezni, majd továbbítani nekik az önkormányzat állásfoglalásával együtt.

Az iskola egyébként 1973-ban alakult. Tornaterem (hiszen az iskola tonacsarnokából fejlesztették tovább a kosárcsapat mostani csarnokát), kollégium, tanuszoda is van a létesítményben.

Az igazgató után Bebes István polgármester kapott szót, aki azon az állásponton volt, hogy bár ő maga is ide járatta mind az öt gyerekét, de ezt félretéve maradna a racionalitásoknál. Másrészt pedig szeretné, ha ő a többség akaratát tudná továbbítani a minisztérium felé. Emlékeztetett, hogy az önkormányzatnak is csupán javaslati joga van, hiszen nem ők az intézmény fenntartói. Azt azonban be kell látni - fogalmazott Bebes -, hogy fontos szempont a fenntarthatóság.

Szülői értekezlet a körmendi Somogyi Béla Általános Iskolában
Patonay Imre az értékek megőrzését tartja a legfontosabbnak
Mészáros Zsolt

Patonay Imre, az iskola nyugdíjazott igazgatója, a körmendi kosárlabdázás ikonja kért szót. Mindenki Putesze visszaemlékezett a régi időkre, amikor a körmendi iskolába integrálták a falusi diákokat, és a szülők akkor az ellen tüntettek, hogy a gyerekeknek Körmendre kelljen iskolába járniuk és kollégiumban lakniuk. Azóta sok idő eltelt, és igazi értéket sikerült teremteniük.

Olyan diákok öregbítették az iskola hírnevét, mint Kálmán László, Trummer Rudolf, Németh István, Fodor Gergely, de, hogy ne csak kosarasokat soroljon, említette Pacsi Bálintot is, aki most az Illés Akadémia egyik vezetője.

Patonay ezzel azt sugallta, hogy nem kellene hagyni egy ilyen értéket elveszni azzal, hogy másik intézmény alá sorolják be. A volt igazgató azt mondta, nem kellene, hogy az iskolák léte vagy nem léte kvótákon, gyerekfőkön, statisztikákon múljon. Ez szerinte egy nagyon rossz irány, azzal együtt, hogy központosították az iskolákat és elvették az igazgatók jogait.

Ezután Hegedűs László, a körmendi kulturális élet egyik ismert alakja, öregdiák és szülő kapott szót. Hegedűs azt hangsúlyozta, hogy fontos lenne az összefogás az iskola érdekében, és tegyék félre a poltikai nézetkülönbségeket. A szülő azt mondta, hogy

nem szabad hagyni, hogy Szabó Ferenc ügye és az iskola mostani helyzete egybemosódjon.

Azt szorgalmazta, hogy mivel Bebes István polgármester tud leginkább lobbizni az iskola érdekében, így mögé kellene felsorakozni egy emberként.

A tanárok felolvasták azt a levelet, amit közösen fogalmaztak meg az minisztériumnak, és amiben felsorolják az iskola érdemeit, valamint ismertetik azt a munkát, amit nap, mint nap a gyerekekkel végeznek.

Közben az is elhangzott, hogy a Somogyi fizikailag marad ott, ahol van. Az igazgató kiemelte: jelen pillanatban szerkezeti változásról lehet szó, így tehát tovább mindentől függetlenül a következő évre a beiratkozást is ugyanebben az épületben kell majd megejteni.

Szülői értekezlet a körmendi Somogyi Béla Általános Iskolában
Sok esetben a szülők is ebben az iskolában tanultak
Mészáros Zsolt

Végül újabb szülői hozzászólások érkeztek. Volt, aki azt mesélte el, hogy a kislánya annyira szereti a Somogyit, hogy a múltkor azt mondta, az iskola olyan, mintha a családja lenne. Egy másik anyuka pedig azt mondta, megkockáztatja, hogy ez a város egyetlen olyan iskolája, ahol ennyire közeli a szülők és az intézmény viszonya.

Bebes polgármester közben azt hangsúlyozta, hogy az "ellenszegülés" helyett inkább kellene a kompromisszumot keresni. Hiszen biztatónak látszik a jelenlegi helyzetben az a lehetőség, hogy a Somogyi, megőrizve a mostani identitását, tagintézménye lenne az Olcsainak.

Az iskola történelemtanára, Rácz Csabáné vette át a szót. Ő arra kereste a választ, hogy miért járna jól a Somogyi, ha tagintézmény lenne. Az épületben ugyanúgy tanítanának, ugyanúgy fogyna a víz, a villany, a gáz. Gazdaságilag semmivel nem lenne előrébb a fenntartó, maximum eggyel kevesebb igazgató-helyettest kellene fizetni. Arra is rámutatott, hogy sok kollégája készül a nyugdjíra, így a kevesebb gyerek mellett - amire a KLIK hivatkozik - kevesebb pedagógus is lesz az intézményben. Az pedig már végképp érthetetlen - fogalmazott -, hogy miért a Somogyit akarja integrálni a fenntartó, amikor Körmenden van náluk sokkal kevesebb gyerekkel dolgozó iskola.

Legvégül a Somogyi egyik takarítónénije állt a mikrofonhoz. Mint mondta, harminc éve dolgozik az épület falai között, és amíg csak lehet, ő is harcolni fog az iskoláért.

Az iskolában egyébként aláírást is gyűjtöttek, amivel az intézmény önállóságának megmaradása mellett kapmányolnak majd a minisztériumban.

Szülői értekezlet a körmendi Somogyi Béla Általános Iskolában
Rácz Csabáné nem értette, hogy tagintézményként miért lenne hatékonyabb a fenntartás
Mészáros Zsolt

Próbáltuk szóra bírni Bebes István polgármestert, fel szerettük volna tenni neki kérdéseinket, ő azonban időt kért. Csütörtökre ígért lehetőséget, amikor rendelkezésünkre áll majd.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra