Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hamarosan újra megtelik fecskecsicsergéssel Bozzai

Kicsik és nagyok fogtak össze a környezettudatosság jegyében a vasi faluban, hogy minél több fecske költözzön be. Ami azért fontos, mert a korábbi, milliós fecskeállományból már csak 200-300 ezer maradt Magyarországon.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy igazán nemes ügy miatt csődült szerda délelőtt Bozzaiba Vas megye teljes sajtóképviselete. Az önkormányzat és a Bozzaiak Bozzaiért Egyesülete ugyanis közös projektbe kezdett az elnök, Süléné Bánfalvi Eszter ötlete alapján. Mindezt pedig annak érdekében, hogy a 2010-re megfeleződött és a mai napig egyre csak csökkenő magyar fecskeállomány újra gyarapodásnak induljon.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A klímaváltozás hatására eközben új kártevő és betegségterjesztő rovarok jelennek meg hazánk területén, amik ellen súlyosan környezetszennyező kemikáliákkal próbálunk védekezni. Talán még sosem volt ekkora szükségünk a rovarevő állatok – köztük a fecskék – segítségére, mint most

– állt a polgármestertől kapott meghívóban.

Fecskefészkek Bozzaiban
Ilyen szorgosan dolgoztak a műfészkeken.
Nagy Jácint

Egy Székesfehérvárról indult pályázathoz csatlakoztak, de hogy a szakmaiság is meglegyen, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának segítségét is kérték. Több megbeszélés és helyszínszemle után végül arra jutottak, hogy 30 darab mesterséges műfészket, ezekhez pedig fecskepelenkát, valamint sarazókat készítenek a fecskéknek. Emellett a gyerekek figyelmének felhívása érdekében előadásokat tartottak és egy rajzpályázatot rendeztek. A projekt befejező szakaszában pedig végeznek egy felmérést a tanulókkal Vépen és Bozzaiban is.

Naponta 2-3-szor kell locsolni a sarazót, a gyerekek pedig lelkesen meg is teszik ezt.
Nagy Jácint

A gyerekek környezettudatosságra nevelése a legfontosabb számukra, ezért őket is bevonták a munkába. Az országos Te szedd! szemétszedő akció után azonnal hozzá is láttak a gyerekekkel közösen a fecskefészkek elkészítéséhez. Ezeket a faluház oldalára szerelték fel, a felfúrásban pedig két lelkes apuka is segített.

A fecskék egyébként még nem költöztek vissza a faluba, de már mindenki tűkön ülve várja érkezésüket. Ezt már Beke Péterné mondta, aki a vépi Hatos Ferenc Általános Iskola

fecskefelelőse

és az ő vezetésével a vépi diákok is segíteni fognak, hogy minél több fészek kerüljön ki mindkét faluban.

Fecskefészkek Bozzaiban
Ilyen műfészkeket készítettek a fecskéknek.
Nagy Jácint

Attól függetlenül, hogy most még nem tudjuk, hogy mennyire lesz sikeres, mennyire fogják igénybe venni a fecskék az általunk készített fészkeket, azért én azt gondolom, hogy már az nagy eredmény, hogy a gyermekek, akik ebben részt vettek, ők már biztos, hogy felnőttként nem fognak fecskefészket leverni. Illetve, ha azt elérnénk, hogy ezzel egy kis reklámot csinálunk és a településen több ilyen sarazóhely kerülne kialakításra – egyébként saját magam otthon is fenntartok egyet –, akkor azt gondolom, hogy már egy kicsit hozzájárulunk ahhoz, hogy ezek a fecskék könnyebben találjanak a fészeképítéshez maguknak anyagot. És hát reménykedünk abban, hogy sikeres lesz és Bozzai újra megtelik fecskecsicsergéssel

– mondta a polgármester, Héra-Csizmadia Fanni.

Fecskefészkek Bozzaiban
Ez az úgynevezett fecskepelenka, ami azért hasznos, mert megakadályozza, hogy ürülék kerüljön a házfalakra.
Nagy Jácint

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságát Harsányi Krisztián képviselte, aki elmondta, hogy a hajdani közel milliós fecskeállományból mostanra körülbelül mindössze 200-300 ezer maradt Magyarországon.

Ennek a legfőbb oka, hogy egyre inkább átalakítjuk a környezetünket. Például a mezőgazdálkodást is, mivel az egyre több ember egy több táplálékot igényel, ezért a változatos környezet egyre inkább egysíkúvá válik. Ez pedig azt eredményezi, hogy például a mezőgazdasági területeken élő madarak számára igen fontos rovarok száma is nagyban csökken.

De persze a klímaváltozásnak is temérdek negatív hatása van, hiszen a fecskék hosszútávú vonulók. A Szaharától délre töltik a telet és vonulásuk alatt is egyre extrémebb időjárásokkal, hol hatalmas aszályokkal, hol pedig cudar csapadékos idővel kell szembenézniük. A szárazsággal pedig Magyarországon is meg kell küzdeniük, ezért is készítik a sarazókat, amik a fészek alapanyagául szolgálnak.

És akkor itt van még a jó öreg magyar mentalitás is, hogy az emberek nem hajlandóak elviselni házaik falán a fecskefészkeket, ezért leverik azokat, miközben gyakran tojások és fiókák is vannak bennük. A fecskék pedig nagyon hasznosak és fontosak, ugyanis egy fecske egy évben egy kiló rovart megeszik, ez pedig a mezőgazdaságot és az egészségünket is nagyban segíti, hiszen a káros permetszerek használatát is vissza lehetne szorítani.

Fecskefészkek Bozzaiban
Nagy Jácint
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életmód

Hirdetés