Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Korzós, könyvnyitogatós borversenyt csapnak Kőszegen

Persze a kóstoló sem marad ki a több napos rendezvényből.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A tájegység múltjában és jelenében is kiemelkedő szerepe van a szőlő- és bortermelésnek. A város birtokában 1755-ben már 45 hold szőlő volt. Kétségtelen, hogy ez idő tájt szegénynek, gazdagnak, egyénnek és közösségeknek a fejlett céhes ipari, kereskedelmi tevékenység mellett a borászat is fontos, ha nem a legfontosabb bevételi forrása volt.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Kőszeg Város Önkormányzata „A Szent György-napi Szőlő Jövésnek Könyve hagyománya”-val 2013-ban felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. A rendezvénysorozat több irányból is szeretne emléket állítani a város hivatalos ünnepnapjának a Szőlő Jövésnek Könyve napjának, a Szent György Napnak.

giphy.com

Egyrészről a Szövényi Ernő (2010 †) borász szakmai munkájának folytatásaként színvonalas megyei és nemzetközi borversenyt rendeznek a városban. A verseny előtti napon a szakmai borbírálat alkalmából lehet elemezni többek között a 2016. évjárat szőlészeti és borászati tanulságait, megosztani egymással a borkezelési módszereket. Az ide delegált borokat együtt fogja anonym módon elbírálni a szakmai stáb.

Program:

Szőlő Jövésének Könyve rendezvénysorozat
Kőszeg, 2015. április 16-25.

Április 6. (csütörtök)
14.00 óra - Jurisics vár

Meghívásos Szakmai Borbírálat

A bírálat során a térség szakemberei vesznek részt ezen a bírálaton, mely egyben gyakorlás is a másnapi versenyre. A 100 pontos bírálati lap által meghatározott sorrend szerint elemzik a csupán fajtamegjelöléssel, évjárattal, és termőhely információkkal bemutatott mintát.

Vezeti: Szövényi Áron borász

Április 7. (péntek)
10.00 óra – Jurisics vár

Vas Megyei és Nemzetközi Borverseny (zártkörű)

A Nemzetközi Borverseny fővédnöke Huber László polgármester úr, szakmai vezetője Szövényi Áron borász, a szervezési vezető Szövényi Viktória és Pócza Zoltán a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója. A Vas Megyei Borverseny fővédnöke Majthényi László a Vas Megyei Közgyűlés elnöke.

A Borbírálás az OIV (International Organisation of Vine and Wine) irányelvei alapján történik 100 pontos rendszerben. A meghívásos nemzetközi versenyre csak a kereskedelmi forgalomban palackozott formában kapható borok nevezhetők.

(Nevezhető borfajták: fehér borok, vörös borok, rizling, kékfrankos, zöld veltelini, zweigelt, sauvignon, blauburger (vagy portugieser), chardonnay, cabernet (cabernet sauvignon és franc is), furmint, merlot, tramini, pinot noir, cserszegi fűszeres és a felsorolt borfajták különböző rosé, cuvée, vagy vegyes borai)

A meghívásos nemzetközi versenyen magyar, osztrák, olasz, szlovén, szlovák és német borok versenyeznek.

A rendezvényen idén negyedik alkalommal gasztronómiai zsűri is fog bírálni, akik különdíjjal jutalmazzák az általuk gasztronómiai szempontból legjobbnak ítélt bort, illetve borokat. A verseny értékelésére és a díjak átadására az április 24-i ünnepélyes bejegyzésen kerül sor.

A 2013-as évtől az aranyérmes borok, illetve az aranyak közül az első három helyezett a borverseny arany logójával is jelezheti eredményét borospalackján.

Április 8. (szombat)
18.00 óra – Jurisics vár lovagterme
II. Kőszegi Bor-Korzó

Április 20. (csütörtök)
14.00 óra – Dr. Nagy László EGYMI díszterme
XII. Szent György-napi Énekkari Találkozó a Bersek Iskola szervezésében

Április 21. (péntek)
16.00 óra – Zwinger, 17.00 óra - Jurisics vár
II. Kőszegi Nemzetközi Képzőművészeti Biennálé megnyitója

Április 22. (szombat)

10.00 óra - Zwinger
IX. Szőlő és Klíma Konferencia

10.00-18.00 Jurisics vár
Tavaszköszöntő
kézműves foglalkozások, népzene, néptánc, kőszegi borok kóstolója

11.00 óra - Hotel Írottkő
II. Kőszegi Nemzetközi Képzőművészeti Biennálé megnyitója

18.00 Jurisics vár
Kőszeg Város Koncert Fúvószenekara Tavaszi Hangversenye

Április 24. (hétfő)
Szőlő Jövésnek Könyve ünnepség

Kora reggel a gazdák lemetszik a szőlőhajtásokat a nevezetes dűlőkben.

08.00 óra - temető
Koszorúzás

Bechtold István és Szövényi István díszpolgárok, és Szövényi Ernő sírjánál

08.30 óra - Chernel utcai városfal
kőszegi blauburger szőlőoltvány ültetése

09.00 Zwinger
Polgármesteri fogadás

09.45 óra – Borok Háza
Zenés menet a város utcáin a Borok Házától a Jurisics térre

10.15 óra – Jurisics tér
A szőlőhajtások bemutatása a polgármesternek

A szőlőhajtások megáldása a Városháza előtt

11.00 óra – Jurisics vár
Szőlőhajtások bejegyzése a Szőlő Jövésnek Könyvébe és a Vas megyei és Nemzetközi Borverseny eredményhirdetése

Április 28. (péntek)
14.00 óra - Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont XV. Bechtold István Megyei Természetismereti Verseny a Bersek Iskola szervezésében

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Programajánló

Hirdetés