Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kossuth tér: lelketlenebb és unalmasabb, mint négy éve?

Tettünk egy karikát a Parlament megújult előszobája előtt. Úgy éreztük magunkat, mint valami kültéri plázában, csak éppen Zara és Burger King nélkül.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kossuth tér: unalmasabb, mint négy éve
Unger András

Március 15-én adták át a megújult Kossuth teret, ami az építés kezdetén így nézett ki , később meg ilyen marsbéli tájjá túrták . Kíváncsiak voltunk, milyenné lett a nemzet főtere , Magyarország politikai öntudatának szívcsakrája, így hétfőn ki is vonultunk egy szemlére, fényképezővel. Természetesen szigorúan szubjektíven néztünk körül, lelki szemeink előtt a régi térrel, ahol annyiszor tudósítottunk már a mindenféle tüntetésekről, sajtószabadság melletti demonstrációtól kezdve egészen a Békemenet végét lezáró össznépi dzsemboriig. Az első benyomásunk az volt, hogy kitágult a tér - és ez így is történt.

Abizonyos előnyök

Végre ugyanis több helyet nyitottak meg a bámészkodók előtt, mint amennyit régen. Konkrétan olyan közel lehet kerülni a Parlamenthez, mint még soha, persze a tompa tárgyakkal való, politikusok iránti dühtől vezérelt hajigálást továbbra is érdemes mellőzni, mert árgus egyenruhások figyelnek mündég . Szóval eltűntek közepéről a rusnya szolgálati Audik, helyette pedig turisták, rollerező gyerekek, biciklisek, babakocsisok vették át az uralmat a nagy, nyílt terepen.
Kossuth tér: unalmasabb, mint négy éve
Unger András
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A tér és a villamossínek közé az oldalán lecsordogáló vízzel teli medencét helyeztek, ami megbontja a kövezet szikár morózusságát, és persze visszatükrözi az eget! Plusz kapott a tér egy brutális magasságú, 33 méteres zászlórudat, ami mellett napközben díszegyenruhás katonák őrködnek, néha meg látványos koreográfiákat követnek el, a közelben nézelődők legnagyobb örömére. Lehet velük fotózkodni, mint Londonban a királynő kucsmás testőreivel. Ja, és minden reggel felhúzzák a lobogót!

De nem elhanyagolandó dolog az sem, hogy az Országház főbejáratát őrző oroszlánokat most már nem csak messziről lehet megcsodálni, akár a körmükre is nézhetünk. Így ni:

Kossuth tér: unalmasabb, mint négy éve
Unger András

És akkor a hátrányok

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mindez a saját véleményünk, de amennyire ráfért már a Kossuth térre a kipofozás, annyira érezzük ezt a látványt olyannak, amibe azért belepasszírozhattak volna még néhány ötletet. A huszonegyedik századi trendekhez igazodva persze, minimál, persze, letisztult, pont azt a sallangmentes geometriát követve, amivel bármelyik mostanában nyílt budapesti étteremben találkozhatunk. Csakhogy így kicsit meg is szűnt barátságosnak lenni. Főleg ami a tér melletti füves területet illeti.

Onnan ugyanis eltüntették az árnyékot adó platánokat, és maradt helyette a nagy, kongó sterilitás, amin nem sokat segít a műtéti pontossággal lefektetett pázsit sem:

Kossuth tér: unalmasabb, mint négy éve
Unger András

Persze nézzék végig még a többi képet is, hiszen nem szándékozunk olyasmit dezinformálni, hogy egy talpalatnyi helyen sem érezheti jól magát itt a nemzettudat illatát beszívni kívánó honpolgár. Hiszen kicsivel arrébb vannak csinos padok, szépen variált dísznövényzet, meg görögösre szabott Kossuth-szobor. Sőt, inkább Önöket kérdezzük: szimpatikus-e, amit a képeken lát?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Galéria

Hirdetés