Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Gyártorony a kőszegi Tescón

Három évvel ezelőtt engedély nélkül bontották le az egykori kőszegi posztógyár védett tornyát. A gyár helyén most Tesco épül, a konténerépületre az egykori torony stilizált mását emelték.

Mert kár volt bőven annak idején. Mint arról 2008 márciusában beszámoltunk Ledózerolták a kőszegi Posztógyár tornyát - az utolsó képek 2008. March 24. 23:39 , a 2000-ben megszűnt posztógyár nagy részét már korábban elbontották, a torony azonban ideiglenes műemléki védelmet kapott, ennek ellenére – az akkori állításokkal szemben nem egyetlen éjszaka, hanem néhány nap alatt -, lebontották azt. (A toronyról egyébként éppen a lebontás előtti nap készítette lapunk az utolsó képgalériát.)

Felmentették a gyanúsítottakat…

Rendőrségi feljelentés is lett az ügyből, a rendőrök jó ideig kutakodtak, két személy ellen is elfogatóparancsot adtak ki, később meg is találták a szombathelyi és Kőszeg környéki férfiakat, plusz azt is, aki elrendelte a bontást. A rendőrök szerint akár ötéves börtön is várhatott volna rájuk, de nem várt.

A bíróság ugyanis egy évvel később felmentette őket Felmentették a kőszegi posztógyár lebontóit 2009. September 29. 11:23 , kiderült ugyanis, hogy a védettséghez szükség lett volna egy miniszteri rendeletre, amely hiányzott. Így tulajdonképpen egy olyan épületet bontottak le, amely ki volt jelölve az ipari műemlék címre, de még nem kapta meg azt. Később meg már nem is kaphatta, hiszen lebontották.

A történet azonban ennél bonyolultabb. A gyár bezárása után több vevő is jelentkezett a területért, végül egy kft. vette meg azzal, hogy ipari parkot építene ott. Az ipari park soha nem készült el, az értékes területen álló torony azonban minden hasznosítási elképzelésnek útját állta.

Útban volt a torony - eltüntették

Itt jött a fifika. Információink szerint Ledózerolták a kőszegi Posztógyár tornyát - az utolsó képek 2008. March 24. 23:39 a védett torony bontását jó előre eltervezték, külön kft-t is alapítottak a munkára. (Könnyű elképzelni, hogy később a kft. megszüntetésével akarták a bontást végzők kilétét eltitkolni.)A kőszegiek szerint mindent kigondoltak, már a bontás pillanatában a terület tulajdonosainál volt az aláírásra váró szereződés a multi élelmiszer lánccal. Amint megtisztul a terület és a hivatalos papírokat is elintézik, jöhetett volna az aláírás. Ám a bontók "lebuktak", s míg a per hivatalosan le nem zárult, nem jött létre az üzlet, nem indulhatott az építkezés.

Jó néhány évnyi huzavona után aztán a Tesco kezdett építkezésbe a területen, az üzlet már majdnem készen van, de még nincs nyitva. Ott jártunkkor a munkások az utolsó simításokat végezték, többek között a konténerjellegű épület egyik oldalfalánál, ahol felépítették az egykori torony stilizált képét. Mielőtt azonban elérzékenyülnénk, vegyük figyelembe, hogy ha a torony ma is állna, nem nagyon épülhetett volna itt hipermarket.

A fővárosi kapcsolat…

De még egy dologra felfigyeltünk. Az építési terület szélén a Market Zrt. táblája állt, mint kivitelezőé. A Market Zrt-t korábban több lap is kapcsolatba hozta Csipak Péter építési vállalkozóval, aki korábban a száz leggazdagabb magyar listáján is szerepel.

És sokat szerepel a sajtóban is, legutóbb pld. az Index írt cikket arról , hogy Csipak háza tájvédelmi területre épült, legalábbis annak egy része. Tavaly év végén a Zeppelin-beruházásként elhíresült fővárosi plázaépítés forgott köznyelven, ami ellen Tarlós István főpolgármester lépett fel. Pedig az említett Új Városközpont Rogán Antal V. kerületi polgármester erős támogatását élvezte.

De felmerült a neve az egyik fővárosi parkolási társaságnál is, két évvel ezelőtt – éppen Rogán Antal – azért bontotta fel velük a szerződést, mert kiderült, hogy a parkolást működtető cég egy Ferrari luxusautót lízingelt . De ezek a történetek már jóval a kőszegi posztógyár lebontása utáni időszakból valók...

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Ledózerolták a kőszegi Posztógyár tornyát - az utolsó képek

Országos botrány kerekedett a lebontott víztornyból. A "tettes" nevét senki sem tudja, vagy akarja kimondani.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra