Kövesdi: Focirajongó ügyvéd az elnöki székben

November eleje óta a vasi megyeszékhelyen jól ismert ügyvéd, korábbi városi politikus vezeti a fővárosi Közbeszerzési Döntőbizottságot. A poszt államtitkár-helyettesi besorolással jár. Kövesdi Zoltánnal beszélgettünk.

Hogyan lesz valakiből a Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke? Milyen feltételeknek kellett megfelelnie?

A felkérést szakmai körökből kaptam, az állást a gazdaság szereplőinek képviselőiből álló tízfős Közbeszerzések Tanácsa testületi döntése, választása alapján nyertem el. Ehhez előfeltétel a jogi szakvizsga megléte, a bírói gyakorlat és a közbeszerzések terén megszerzett tapasztalat.

Mióta tölti be a tisztet, és mennyi időre szól a megbízatása?

November 2. napjától, öt évre.

Milyen feladatokat lát el az elnök, és pontosan mivel foglalkozik maga a döntőbizottság?

A Közbeszerzési Döntőbizottság speciális, jogorvoslati feladatokat ellátó közigazgatási szerv, amelynek feladatai közé tartozik egyebek mellett a Magyarország területén a közbeszerzésre, illetőleg a közbeszerzési eljárásra vonatkozó jogszabályok megsértése miatt indult eljárások lefolytatása, a közbeszerzési eljárást lefolytató, azon részt vevő, valamint egyéb érdekelt személyek körében. A Közbeszerzési Döntőbizottság hatáskörébe tartozik a közbeszerzési eljárás alapján megkötött szerződés törvénybe ütköző módosítása vagy teljesítése miatt indult eljárás lefolytatása is.

Dr. Kövesdi Zoltán ügyvéd
Kövesdi 5 évre szóló megbízást kapott
Vágvölgyi Bálint

Az elnök feladata ezen ítélkezési tevékenységet folytató szervezet irányítása, a törvényes, gyors és hatékony működés biztosítása, az egységes joggyakorlat kialakítása, illetve egyes esetekben önálló eljárás megindításának jogkörével is rendelkezik.

Melyik központi szerv felügyeli a döntőbizottság munkáját?

A döntőbizottság a Közbeszerzési Tanács, amit 2012. január 1-től Közbeszerzési Hatóságnak neveznek majd, szervezeti keretein belül, az Országgyűlésnek van alárendelve.

Az a személyes tapasztalatom, hogy ha az emberek meghallják a közbeszerzés szót, akkor sokaknak rögtön a jogsértés és a korrupció jut eszükbe. Ön hogyan látja a hazai közbeszerzések helyzetét, megítélését?

A hazai viszonyok közepette általános, hogy aki bármely okból

kimarad

a közbeszerzéssel elnyerhető munkából, rögtön korrupcióért kiált. A hazai közbeszerzési rendszer az EU normákhoz igazodóan bonyolult, tele van számos formai, szakmai, teljesítőképességi előírással, amelyek őrködni hivatottak a közpénzek pályázati úton történő elosztási rendjének betartása, és a korrupció visszaszorítása felett.

Véleménye szerint hogyan lehetne javítani a negatív megítélésen?

Jogászként úgy látom, hogy a jogszabályi környezet a meghatározó, illetve a törvények és egyéb jogforrások maradéktalan betartása, valamint a jogalkalmazó szervek egységes gyakorlatának kialakítása. Sokat javítana a helyzeten az is, ha a piacon nem csak a közbeszerzés útján lehetne komoly munkához jutni.

Dr. Kövesdi Zoltán ügyvéd
Lokálpatriótának vallja magát
Vágvölgyi Bálint

Szombathelyen Ön közismert ügyvéd. Egy cikluson át a megyeszékhely közgyűlésének fideszes képviselője, valamint a jogi bizottság elnöke volt. Képviselte a Haladás jogi ügyeit is. Városi, illetve megyei munkásságából mely időszakokra emlékszik vissza szívesen?

Mivel tősgyökeres szombathelyiként lokálpatriótának is vallom magam, a szülővárosomban töltött minden időszakom kedves számomra. Ezek közül kis nosztalgiával gondolok vissza az 1998-2002-es évekre, amikor is az önkormányzatban képviselőként és frakcióvezetőként tevékenykedtem. Érdekes, a város fejlődésének is hasznos, szép időszaka volt ez…

A Haladás jogi képviselőjeként töltött időszakomban pedig a Dallos Gábor jogosulatlan játéka kapcsán kipattant ügyben harcoltunk nagyot. Abból országos hír is lett. (A zöld-fehér szimpatizánsok számára fájdalmas, 11 pont levonásával járó emlékről bővebben itt olvashatnak "Akkor is megnyerjük a bajnokságot!" 2006. November 07. 22:11 .)

Miért szakadt meg a helyi politikai karrierje?

Az engem jelölő párt helyi szervezete az új választások kiírásakor és a jelölési folyamat során átalakuláson ment át. Így nem fértem bele az elképzelésekbe, képviselői jelölés helyett külső szakértőként dolgoztam tovább a korábban általam vezetett jogi bizottságban.

Összeegyeztethetők-e jelenlegi munkájával az ügyvédi feladatok? Továbbra is működik a szombathelyi ügyvédi irodája? Egyáltalán mennyi időt tölt itthon?

A hét négy-öt napján Budapesten vagyok, a hétvégéket töltöm családom körében. Ügyvédként is igen mobil életet éltem, így nem zavar a sok utazgatás. Köztisztviselői megbízatásom a hatályos jogszabályok szerint összeférhetetlen az ügyvédi hivatás gyakorlásával, így jelenleg ügyvédi tevékenységemet szüneteltetem. Természetesen az általam alapított ügyvédi iroda, melynek továbbra is tagja vagyok, folytatja a munkát eddigi munkatársaimmal és dr. V. Nagy Alíz ügyvédnő vezetésével.

Névjegy - Dr. Kövesdi Zoltán

Születési hely, év: Szombathely, 1961.

Iskolai végzettségek: Nagy Lajos Gimnázium, fizika tagozat (érettségi, 1979). ELTE Állam- és Jogtudományi Kar, jogász szak (egyetemi diploma, 1985), jogi szakvizsga (1988).

Nyelvtudás: németből középfokú nyelvvizsga.

Korábbi munkahelyek: a Vas Megyei Bíróságon fogalmazó, majd bíró (1985-1995), a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára (1995-1997), egyéni ügyvéd, az általa vezetett ügyvédi iroda tagja (1997-től).

Hobbi: sport (labdarúgás, régebben atlétika), utazás, olvasás, közélet.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Mi tarthat ennyi ideig?

Már-már rétestészta hosszúságúvá nyúlik a Szombathelyi Haladás és a Magyar Labdarúgó Szövetség közötti "ügy". A következő MLSZ elnökségi ülés után sem lehetünk biztosak abban, hogy vasi szempontból pozitív változás áll be. Sőt, még abban sem, hogy lesz-e változás...

Lassan, de biztosan benépesül az egykori cipőgyár komplexuma?

Hol egykor gépek zúgtak, és frissen kezelt bőr illata terjengett, most az adóhivatal várja kuncsftjait. És mi még? Milyen jövőnek néz elébe a néhai Marc Cipőgyár épülete?

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet