Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közel 300 millióból fejlesztenek három szombathelyi óvodát

A felújítás alatt nem zárnak be az óvodák, még a csendes pihenőre is figyelnek a kivitelezők.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szombathely vezetése év elején adott tájékoztatást a kiemelkedő jelentőségű, egészen 2020-ig tartó, 20 milliárd forintot megközelítő fejlesztési koncepciójáról. A támogatás jelentős részét az európai uniós finanszírozású Terület- és Településfejlesztési Operatív Programtól kapja a város.

A hosszas projekt előkészítési és tervezési munkálatokat követően időszerűvé válnak a fizikai megvalósítások, napokon belül számos városi intézményt érintő energetikai korszerűsítés kivitelezése veszi kezdetét. Ma délelőtt 10.00 órakor Dr. Puskás Tivadar polgármester és Kelemen Krisztián, a terület önkormányzati képviselője az illetékes szakhatóságok közreműködésével munkaterület átadás-átvételi eljárást tartott az „Óvodák energetikai korszerűsítése” c. projekt tárgyában. A tervezett építési munkálatok indításához a kivitelező részére átadták a szombathelyi Micimackó és Napsugár Óvodát, mint fejlesztési helyszínt.

szombathely.hu/Benkő Sándor

A projekt célja, hogy a fejlesztés eredményeként az energetikai szempontból elavult óvodai intézményekben a gyermekellátás feltételei biztosítottak legyenek, valamint, hogy csökkenjenek a fenntartási költségek. 294,31 millió forintból három óvodát korszerűsítenek. A kivitelezést mindegyik intézményben a KG INVEST 2008 Kft. végzi.

Az óvodák a munkálatok ideje alatt üzemelni fognak, a vállalkozó még arra is ügyel, hogy a gyermekek ellátása, illetve a pihenőidőt zavartalan legyen.

A fejlesztésben érintett óvodák és a tervezett fejlesztések:

 • Micimackó Óvoda és Napsugár Óvoda energetikai korszerűsítése (9700 Szombathely, Pázmány P. krt. 26/b.)
 • A két intézmény egy helyrajzi számon, egy épületben található, de építészei szempontból teljesen elkülönítettek. A szombathelyi Micimackó Óvoda az egyetlen fogyatékos gyermekekkel foglalkozó óvodája a városnak. Az épület omladozó állapotú, a homlokzat teljes felújításra szorul a homlokzati szigetelés és tetőszigetelésre kiterjedően, továbbá napelemek kerülnek elhelyezésre. Régi nyílászárók cseréje és a megkezdett fűtéskorszerűsítés épületen belüli folytatása történik. Projektarányos akadálymentesítés megvalósítása egységenként külön-külön válik biztosítottá.

 • Hétszínvirág Óvoda energetikai korszerűsítése (9700 Szombathely, Bem J. u. 33.)
 • Az épület teljes felújításra szorul, amely kiterjed az épület homlokzatának szigetelésére, tető szigetelésére. Szükséges a régi nyílászárók és fém panelok cseréje, valamint a villamos hálózat teljes korszerűsítése, lapradiátorok beszerelése tervezett. A fejlesztés keretében a pályázathoz és a beavatkozás mértékéhez előírt, részleges akadálymentesítés valósul meg.

 • Margaréta Óvoda energetikai korszerűsítése (9700 Szombathely, Margaréta u. 1.)
 • Az intézmény homlokzata felújításra szorul, szigeteléssel történő helyreállítás történik, lapos tető szigetelésére és napelemek elhelyezésére is kiterjed az újítás. Korábbi, megközelítőleg 10 éve történt fűtéskorszerűsítés folytatása, valamint a még nem cserélt nyílászárók és ajtók cseréje tervezett. A fejlesztés keretében a pályázati előírásoknak megfelelően a beavatkozás mértékéhez szükséges projektarányos akadálymentesítés biztosítása.

  A fejlesztés a TOP stratégiai céljaihoz illeszkedve a széndioxid kibocsátás jelentős csökkentésével hozzájárul Szombathely MJV CO2 kibocsátást csökkentő programjához. A megújuló energiaforrások felhasználása összhangban áll a város korábban elfogadott Klímavédelmi és energiai stratégiájával.

  A projekt jelen ütemezése szerint a megvalósítási időszak várhatóan 2019 I. negyedévében zárul. A támogatás mértéke 100%-os intenzitású, vissza nem térítendő támogatás. A projekt megvalósításának koordinálását projektmenedzsment tevékenység keretében a Savaria Városfejlesztési Nonprofit Kft. végzi.

  Egy szerkesztőség fenntartása nagyon sok pénzbe kerül. Segítsd a Nyugat.hu munkáját, mert a függetlenségnek ára van! December 3-tól 20-ig tartó kampányunkban kétmillió forintot szeretnénk összegyűjteni. Ezt a pénzt elsősorban az újságírók bérére szánjuk, hogy a valóban fontos ügyekkel foglalkozhassanak. Itt támogathatsz és tudhatsz meg többet a kampányunkról.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés