Közel 50 év után megszűnt Amerikában az abortusz alkotmányos védelme

13 állam már el is készítette az abortuszt azonnal betiltó törvénytervezetét.

6:3 arányban hozott döntést pénteken az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága, megsemmisítve saját korábbi, Roe kontra Wade ügyben 1973-ban hozott ítéletét, utat nyitva ezzel a szövetségi államoknak, hogy saját hatáskörben engedélyezzék vagy épp tiltsák a művi terhességmegszakítást – írja az AP .

A hírügynökség szerint a döntés nem volt váratlan, mégis korszakos jelentőségű: a bírói testületben Donald Trump elnöksége alatt kerültek végleg egyértelmű többségbe a konzervatív bírák az elnök három új kinevezettjével, a valamivel több mint egy hónappal ezelőtt kiszivárgott tervezet pedig szintén egyértelműen erre a kimenetelre mutatott.

A döntést jegyző bíró, Samuel Alito azon a véleményen volt, hogy az 1973-as ítélet és az azt megerősítő 1992-es is helytelen, így feltétlenül szükséges ezeknek a felülbírálása. Szerinte az abortusz szabályozása a politikai szereplők hatásköre, nem a bíróságoké.

Ennek megfelelően az abortusz és annak tilalma a szövetségi államok döntéshozó testületeihez kerül, amelyek mostantól újra saját hatáskörben dönthetnek, hogy engedélyezik-e a beavatkozást.

Tüntetés a döntés ellen Los Angelesben.
Cory Doctorow//Wikimedia Commons

13 állam már a Legfelsőbb Bíróságon zajló procedúra alatt – számítva a terhességmegszakítás alkotmányos védelmének megszűnésére – jó előre elkészítette az abortuszt azonnal tiltó törvénytervezeteket, és az sem elképzelhetetlen, hogy az államok közel felében betiltják, vagy komolyan megnehezítik az abortuszklinikák működését.

A Legfelsőbb Bíróság liberális szárnya, a döntés ellen szavazó 3 bíró sajnálkozás közepette tiltakozott, szerintük amerikai nők millióinak sorsát nehezíti meg egy ilyen alapvető jog megvonása, és a bírói testületre is szégyent hoz.

A közvélemény-kutatások szerint az USA polgárainak többsége ellenezte az abortusz alkotmányos védelmének megszüntetését.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet