Közel sem annyi a nettó átlagbér, mint amennyit a KSH kiszámolt

Nem mindegy, milyen adatokat vesznek alapul.

A nettó átlagkereset 58 ezer forinttal volt alacsonyabb 2020-ban, ha nem csak azokkal számolunk, akiknek a fizetését a KSH beveszi a kereseti adatokba – számolta ki a GKI.

Mint a jelentést ismertető hvg.hu írja, a Központi Statisztikai Hivatal csak a legalább 5 főt foglalkoztató cégek, valamint az állami, önkormányzati vállalatok teljes állásra bejelentett dolgozóinak fizetéséből számol, a GKI viszont most a NAV adatait felhasználva arról készített számítást, hogy az összes dolgozó magyarnak mekkora volt az átlagkeresete (azért 2020-as adatokkal számoltak, mert a 2021-esek még nem ismertek).

Számításuk alapján a KSH 268 ezer forintos adatánál jóval kisebb összeget, 210 585 forintot kapunk így, ráadásul a települések 87 százalékán kevesebb volt a helyi átlag, 43 százalékban a 160 ezer forintot sem érte el, ezek közül 12 százalékban pedig a 120 ezer forintot sem.

Az élen Budapest áll 276 ezer forintos nettó fizetéssel – ráadásul az összes településtípus közül a fővárosban nőttek a legnagyobb mértében a keresetek –, de Pest megye 231 ezres és Győr-Moson-Sopron 225 ezres mutatója is az országos átlag fölött van. A lista alján Nógrád 175 ezres, Békés 173 ezres, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 163 ezer forintos átlagfizetése található.

A megyei jogú városokban 225, a kisebb vidéki városokban 204, a falvakban pedig 178 ezer forint volt a nettó átlagkereset havonta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság