Ingyen is odaadja a mentőszolgálatnak a százmillióból kialakított orvosi ügyeletet a szombathelyi önkormányzat

A mentőszolgálat a kórházba akarja áthelyezni az ügyeletet, kérdés, hogy az önkormányzat gesztusa képes lesz-e ezt megváltoztatni.

Egyhangúlag fogadta el a szombathelyi közgyűlés azt a határozatot, amiben felajánlják az OMSZ-nek, hogy ingyen kapják meg a jelenlegi ingatlant és az ott kialakított rendelőt, egyúttal azt kérik, hogy az orvosi ügyelet maradjon a jelenlegi helyén.

Szerdán írtuk Havi 300 ezer forint miatt a kórházba akarja vinni a szombathelyi orvosi ügyeletet az OMSZ 2023. October 25. 11:00 , hogy az előzetes megállapodásoktól eltérve a kórházba helyezik át az orvosi ügyeletet december 1-től, amikor a mentőszolgálat veszi át az ügyelet működtetését.

Az önkormányzat három éve százmillió forintból alakította ki a jelenlegi ügyeleti rendelőt. Egy törvénymódosítás következtében december 1-től a mentőszolgálat működteti az ügyeletet, az önkormányzat azt szeretné, ha továbbra is a jelenlegi helyén maradna.

A jelenlegi ügyeleti rendelő
szombathely.hu/Bonyhádi Zoltán

A rendelő felszerelését ingyen adják át az OMSZ-nek, a városi tulajdonú helyiségek használatáért viszont havi nettó 305 ezer forint bérleti díjat kértek.

Az OMSZ október 17-én azt válaszolta, hogy a Kontrolling Osztályuk elfogadhatónak tartja a bérleti díjat, de a gazdasági igazgatóval még egyeztetniük kell. Október 21-én aztán arról jött levél, hogy az OMSZ főigazgatójának értesítése szerint az orvosi ügyeletet a Markusovszky kórházba helyezik át.

Ezt követően készült egy új előterjesztés arról, hogy az önkormányzat lemond az orvosi ügyelet helyiségeinek bérleti díjáról, és azokat ingyen adja használatba az OMSZ-nek.

Egyhangú döntés a bizottságokban és a közgyűlésben

A Gazdasági és Jogi Bizottság és az Egészségügyi Szakmai Bizottság egyhangúlag fogadta el a javaslatot, így borítékolható volt, hogy a közgyűlés is elfogadja.

Haklist Györgyi főorvos, az orvosi ügyelet szakmai vezetője a közgyűlésen hangsúlyozta, hogy a jelenlegi ellátás magas színvonalú, a betegek 93 százaléka nyilatkozott pozitívan. A főorvos szerint a jelenlegi helyszín megfelel az igényeknek, annyi merült fel, hogy még egy plusz rendelőt kellene kialakítani, ami megoldható lenne.

Kijelentette, a kórházban, a sürgősségi osztály mellett ennél sokkal rosszabb helye lenne az ügyeletnek, arra kérte a közgyűlést, tegyenek meg mindent, hogy továbbra is a jelenlegi helyén maradjon az ügyelet.

Köcse Tamás vezető mentőtiszt elmondta, hogy a jövő hétfőn tudják meg hivatalosan, melyik helyiségekbe helyezik el az ügyeletet a kórházban. Szavaiból kiderült, hogy a döntés az országos központban születik meg.

Tóth Kálmán (Éljen Szombathely) feltette a kérdést, mi lesz 17 milliós forint értékű orvosi berendezéssel, ha a kórházba viszik át az ügyeletet. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelenlegi rendelő előtt a parkolás is megoldható.

Nemény András polgármester arról beszélt, hogy a kórház nem kérte az ügyeletet, nem is tudtak arról, hogy hozzájuk helyezik át, az ő értesítésük nélkül döntöttek az áthelyezésről.

Czeglédy Csaba (független) érthetetlennek és bicskanyitogatónak nevezte, hogy a mentőszolgálat erőszakkal elveszi az ügyeletet az önkormányzattól, majd egy harmadik fél, a kórház nyakába sózzák. Kijelentette, ne várják el az önkormányzattól, hogy a háziorvosokat meggyőzzék az ügyelet vállalásáról. Hozzátette, hogy a mentőszolgálat szombathelyi vezetőitől elvárható, hogy a város érdekeit is képviseljék, és ne csak a kényelmes karosszékekben ülő főnökeik utasításait teljesítsék.

László Győző alpolgármester kijelentette, az ügy helyi szereplői mindent megtettek, hogy az ügyelet a jelenlegi helyén maradjon.

A közgyűlés határozata után a mentőszolgálaton műlik, hol lesz december 1-től a szombathelyi orvosi ügyelet.

Kérdéseinket szerdán elküldtük az OMSZ-nek, ha válaszolnak, azt természetesen közöljük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet