Heves vita a szombathelyi közgyűlésben, a Fidesz-frakció nem támogatja a takarékossági programot

A polgármester szerint nem vállalják a felelősséget, Illés Károly azt mondta, joguk van a saját véleményhez.

A két ülés közti beszámoló alatt is fellángolt már a vita a szombathelyi közgyűlésben a takarékossági csomagról, amit következő napirendi pontként tárgyalnak.

Nemény András polgármester az ülés elején azt mondta, érthetetlen számára, hogy a Fidesz-frakció a közgyűlés előtti nap hirtelen kivonult a takarékossági program Nem lesz adventi díszkivilágítás Szombathelyen, több városi épületet is bezárnak a télre September 22. 15:40 támogatásából. Pedig korábban az előkészítő munkacsoportokban és a bizottságokban támogatták a tervet, aminek előkészítésében a fideszes képviselők is részt vettek, erre szerdán kijelentették, hogy tartózkodnak a szavazásnál.

A polgármester azt is elmondta, a kormány éppen ilyen programokat vár el Gulyás Gergely szerint be kell zárni a sportlétesítményeket, megnéztük, mi a helyzet Szombathelyen September 28. 07:19 az önkormányzatoktól, amit Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is megerősített. De a kormánytól nem igazán várható támogatás, hiszen Gulyás azt is elismerte, hogy a kormány nehezebb helyzetben van, mint az önkormányzatok.

„A kormány éppen ilyen programokat vár el az önkormányzatoktól”

Nemény felidézte, Gulyás Gergely azt is mondta, várható, hogy az intézményeknek 10-15-szörös rezsit kell fizetniük jövőre. Megjegyezte, egy ilyen helyzetben a Fidesz-frakció el akarja hárítani magától a felelősséget. Szerinte a fideszes képviselők gyáván viselkednek.

A polgármester elmondta, hogy egy vízközműátadással Szombathely nem adja az államnak a 21 milliárdos vízközművagyonát September 09. 13:17 kapcsolatos egyeztetésénél a kormány képviseletében jelenlévő államtitkár nem tudott válaszolni a polgármesterek kérdéseire, és így, információk hiányában kellene felelős döntést hozni.

Illés Károly, a Fidesz frakcióvezetője kijelentette, nem vitatják, hogy szükség van az intézkedésekre, de joguk van ahhoz, hogy egyes intézkedésekkel kapcsolatban kritikákat fogalmazzanak meg. Nagyon sok lépéssel egyetértenek, de néhánnyal nem, ezért tartózkodnak majd a szavazásnál.

Hozzátette, ha a Vasivíz Zrt.-t átadták volna az államnak, az állam gondoskodna arról, hogy legyen ivóvíz és működjön a szennyvízszolgáltatás. Hibás döntésnek tartják, hogy Szombathely nem adja át a vízközművagyont. Felháborítónak tartják, hogy az egyik bizottság feladattal akarta megbízni az egyik ellenzéki képviselőt.

Nemény András azt mondta, a program készítésekor lehetett volna módosító javaslatokat tenni, és kifejteni a kritikákat. Ehhez képest hirtelen bejelentették, hogy nem támogatják a programot.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Valódi tájékoztatásra vágysz? Vagy elég a propaganda? Dönthetsz! Támogasd a Nyugat.hu-t