Törvénytelenül hosszabbítottak szerződést a szombathelyi stadionnál?

A baloldal szerint igen, és összefüggést látnak Czeglédy Csaba letartóztatásával, a Fidesz úgy látja, minden rendben van.

Hosszú volt és sok döntésből állt a csütörtöki szombathelyi közgyűlés Czeglédy helyett Ipkovich néz utána a másfélmilliárdos pénzkidobásnak 2017. June 15. 08:28 , és ahogyan ilyenkor szokás, a másnapi frakció-sajtótájékoztatókon a többség szépen elmondta ugyanazt még egyszer, mint amit előző nap már megtett. Ezért két ügyet emelünk ki, ezekben mindenki hangoztatta véleményét, és egyébként is ezek borzolják most a legjobban a közt.

Rogánantalok és habonyárpádok

Az első, persze, a Czeglédy-ügy, a baloldali frakció vezetőjét éppen a közgyűlés idején helyezte előzetes letartóztatásba "Szép kis megtorlás" - mondta Czeglédy, miután döntöttek előzetes letartóztatásáról Szegeden 2017. June 15. 15:34 a szegedi járásbíróság. A közgyűlésen némileg meglepő módon csend honolt ebben a témában, csupán a baloldali frakció mondta el véleményét, amit tudósításunkban Czeglédy helyett Ipkovich néz utána a másfélmilliárdos pénzkidobásnak 2017. June 15. 08:28 újraolvashatnak. Puskás Tivadar polgármester az ülés elején kijelentette, mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, és ehhez a Fidesz-frakció is tartotta magát.

Balassa megalapozott gyanúról beszélt
Vágvölgyi Bálint

A sajtótájékoztató azért más műfaj. Balassa Péter (Jobbik) szerint biztos, hogy megalapozott a gyanú, különben nem rendelték volna el az előzetest, és az is érdekes, hogy pártja sem állt ki mellette egységesen, Botka László elhatárolódott Czeglédytől. Balassa szerint Lazáry Viktor után Czeglédy lesz a következő politikai hulla, pártjával együtt.

Balassa kijelentette, megdöbbentő, hogy Szombathely mindig botrányok miatt kerül be az országos hírekbe, hozzátette, reméli, a rogánantalok és habonyárpádok is méltó helyükre kerülnek.

Lendvai: Illogikus a baloldal gondolkodása

Lendvai Ferenc (Fidesz) megjegyezte, hogy Nemény András és Ipkovich György is megköszönte, hogy úriemberi volt a hozzáállásuk, megismételte, hogy tiszteletben tartják az ártatlanság vélelmét. De kijelentette, hogy ellenkező esetben a baloldal ezt biztosan nem tartotta volna be, a Fidesz nem csinált belőle felhajtást, és nem sorakoztak a folyosón a médiastábok.

Lendvai (jobbra) csodálkozott a szocialistákon
Vágvölgyi Bálint

Lendvai megjegyezte, a baloldal koncepciós pert emleget, de majd a hatóságok eldöntik az ügyet. Hozzátette, illogikus a gondolkodásuk, hiszen egyszer kijelentik, hogy Magyarország nem jogállam, közben meg Czeglédy asztalát telerakják olyan jobboldali politikusok képeivel, akik ellen Czeglédy pert nyert.

Hozzátette, azon is csodálkozott, hogy a folyosón a szocialisták már azt tervezgették, hogy ki induljon az előrehozott választásokon a Derkovitson.

Emberek egzisztenciáját veszélyeztetik

Ipkovich György (baloldal) erre később úgy reagált, hogy Lendvainak jobb a hallása, mint az övé, ilyenről nem beszéltek, Czeglédyt a frakció részének, társuknak tartják és nem mondanak le arról, hogy hamarosan ismét köztük legyen.

Ipkovich kifejtette, az adott ügyben három éve tart egy közigazgatási eljárás, ami még legalább három évig el fog tartani, de eddig senkit sem marasztaltak el az ügyben. Furcsának találta, hogy pont most, a választási kampány előtt jutott az eszükbe, hogy begyűjtenek egy baloldali politikust.

Kiemelte, ezt az ügyet most az ügyészség irányítja, egy félkatonai szervezet, aminek a vezetője az a Polt Péter, aki valamikor a Fidesz képviselőjelöltje volt. Olyan kényszerintézkedéseket alkalmaztak, amelyek emberek egzisztenciáját, cégek életben maradását, munkahelyek százait veszélyeztetik.

Politikai indíttatás

Kijelentette, abból lehet tudni, ha kampány van, hogy rabláncon mutogatnak egy szocialista politikust, többször megtették ezt már, később meg már senkit sem érdekelt, hogy vádemelés sem történt abban az ügyben. A lényeg, hogy befolyásolják a választásokat, Ipkovich szerint most is ez történik, és politikai indíttatása van az egésznek.

Ipkovich: Nem hagyjuk annyiban!
Vágvölgyi Bálint

Hangsúlyozta, nem hagyják annyiban, politikai ügyként kezelik és megtalálják a felelősöket, akiket nem a NAV-nyomozók között kell keresniük, nem a beosztottakat hibáztatják, hanem azokat, akik a parancsokat kiadták.

Ipkovich azt is elmondta, mi az a bizonyos egymilliárdos ügy, aminek bemutatására Czeglédy készült. A stadion építését irányító cég, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője a közgyűlés hozzájárulása nélkül írta alá a kivitelezési szerződés módosítását. Ezzel a módosítással 50 nappal meghosszabbították a befejezési határidőt, a baloldal szerint kötbért kellett volna kivetni a kivitelezőre, ami 50 napos csúszás után másfélmilliárd, azaz 1500 millió forint lenne.

Hende megnyugodott, hogy Czeglédy nincs jelen

Ipkovich kijelentette, jogászként is úgy látja, hogy az ügyvezető az aláírással törvénytelenséget követett el, nem volt joga hozzá, és erre szakemberek figyelmeztették is. Megjegyezte, ezért is furcsa, hogy Czeglédyt, a cég felügyelőbizottságának elnökét a közgyűlés előtt két nappal vették őrizetbe, miután bejelentette, hogy borítja ezt az ügyet, és már korábban levélben kért információkat.

Hozzátette, úgy tűnik, óriási pénzek mennek máshová, olyan információik is vannak, hogy nem a tervekben szereplő minőségű alapanyagot, berendezéseket használják. Megjegyezte, a tegnapi ülés elején megjelent Hende Csaba, aki láthatóan megnyugodott, hogy Czeglédy nincs jelen.

Lendvai Ferenc szerint azonban semmiféle törvénysértés nem történt. A stadion további 600 milliót kapott a kormánytól eddig nem tervezett részletekre, például a felhajtható székekre, ledfalra. Az előre nem tervezett eszközök beépítése időbe telik, ezért kellett módosítani a szerződést, és szerinte ehhez minden joga megvolt az ügyvezetőnek.

Rákérdeztünk, mire is lesz kész akkor a stadion. Lendvai szerint szeptember elejére készen lesz de az engedélyeztetések, műszaki átadások miatt október közepétől lehet majd használni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet