Szombathelyi színházügy: A Fidesz politikai cirkuszról beszél, a baloldal a kiutat keresi

Balassa Péter (Jobbik) meg feljelentéseket tesz. Közgyűlés utáni sajtótájékoztatók.

Természetesen a csütörtöki szombathelyi közgyűlés Új színházigazgatói pályázat lesz, van költségvetése a városnak 2017. March 02. 08:45 után, másnap délelőtt tartott frakció-sajtótájékoztatókat is a színházigazgatói pályázatról szóló döntés töltötte be. És az sem meglepő, hogy a frakciók beleragadtak előző napi szerepükbe, gyakorlatilag megmerevedtek a frontvonalak.

Zsarolás, fenyegetések?

A jelenlegi helyzet szerint egyébként hiába írnak ki új pályázatot, ha valaki nem gondolja meg magát a képviselők közül, megint csak nem lesz döntés, és az a pályázat is sikertelen lesz. Aminek akár súlyos következményei lehetnek, de erről később.

Lendvai szerint az ellenzék csinált politikai cirkuszt
Garai Antal Atom

A Fidesz-frakció sajtótájékoztatóján Lendvai Ferenc tanácsnok, frakcióvezető és Illés Károly alpolgármester a közgyűlésben is hangoztatott mondatokkal jöttek. Lendvai szerint politikai cirkusz volt az egész, és a szocialista képviselők által generált botrány.

Hosszan értekezett arról, kitől és hogyan szivároghatott ki lapunkhoz Dér András pályázata, pedig azt a pályázó személyiségi jogokra hivatkozva titkosította. Lendvai kijelentette, információk szerint az elmúlt időszakban többen is zsarolással, fenyegetésekkel próbálkoztak azoknál, akik Dér András pályázatát támogatták, és ez az egész országban így történt.

Az ellenzék csinált belőle politikai kampányt

Eperjes Károly egyik rendezőjét is megfenyegették, hogy nem kap munkát, ezért vissza is lépett az ígéretétől, hogy rendez majd Dér András színházában - mondta. Lendvai szerint ezek voltak azok a botrányos körülmények, amelyek miatt Dér visszalépett a pályázattól.

Illés károly (jobbra) reméli, hogy nem igazak a zsarolásokról, fenyegetésekről szóló hírek
Vágvölgyi Bálint

A közgyűlésnek a szakmai bizottság nem adott szakmai útmutatást, ezért terjesztették be, hogy írjanak ki új pályázatot. A frakcióvezető kijelentette, eredetileg erről szólt volt a napirendi pont, öt perc alatt el lehetett volna intézni. De az ellenzék politikai kampányt csinált belőle, és a szimpátiatüntetés mögött is az MSZP volt - mondta. Hozzátette, Jordánt politikai játék szereplőjévé tette az ellenzék, és embereket tapostak a földbe.

Illés Károly megjegyezte, a Fidesz szakmai döntést akart hozni, ezt az ellenzék megakadályozta. Ő is hallott zaklatásokról, megfélemlítésekről, és reméli, ezek a hírek nem igazak. Mint mondta, a közgyűlésben is kérdésként beszélt a zsarolásokról, és nem állításként.

Egyre rosszabb lett a helyzet

A baloldali frakciót Nemény András képviselte a sajtótájékoztatón. Kijelentette, ők megpróbáltak úgy részt venni a ügyben, hogy ne vigyenek abba pártpolitikát. De ahogyan alakultak a dolgok, egyre rosszabb lett a helyzet, pedig az utolsó pillanatig reménykedtek, hiába.

Nemény András Hende Csabát sejti a háttérben
Vágvölgyi Bálint

Nemény utalt a városvezetés indokára, miszerint nem volt szakmai vélemény a pályázatról. Ezt aljas és méltatlan érvnek tartja, hiszen a városvezetés terjesztette be ezzel a szöveggel az ügyet. Koczka Tibor a szakmai bizottság ülésén lehetőséget sem adott Jordán Tamásnak, meg sem hallgatták, Jordán az ülés ideje alatt a folyosón várta, hogy mikor szólítják.

Nemény kijelentette, a városvezetés arra hivatkozik, hogy méltatlan ez az ügy, miközben ők voltak azok, akik arra sem méltatták Jordán Tamást, hogy meghallgassák. De ettől függetlenül ők is ismerik Jordán tíz évnyi tevékenységét, hogy gazdaságilag és szakmailag is remek színházat csinált, amit országosan is értékeltek.

A háttérben Hende Csaba?

Nemény Balassa Péterben is csalódott, szerinte ő sem ugrotta meg a lécet, központi utasítást követett, amikor nem szavazott az ügyben. Így bebizonyította, hogy alkalmatlan a vezetői szerepre, és most a Fidesz mellé sodródott - mondta.

Balassa Péter becsületsértésért is feljenetést tesz
Vágvölgyi Bálint

Kijelentette, az egész ügynek Hende Csaba az okozója, Puskás Tivadar aljas érveket hozott fel, a fideszes képviselők pedig együttműködtek velük a város ellenében. Nemény hangsúlyozta, most új pályázatot sem írtak ki, ha 30 napon belül nem lesz új igazgató, vagy kiírt pályázat, akkor egy évre ki kell nevezni valakit, ami senkinek sem lenne jó. És ha marad a jelenlegi patthelyzet egy évig, akkor a színház elveszíti az állami támogatást.

Nemény szerint valószínűleg úgy gondolták, hogy a szakmai bizottság javaslata alapján le tudják váltani Jordánt, de ez nem sikerült. Most viszont az a kérdés, mi legyen a következő lépés, mert ne, egyszerű az ügy. De felhívta a figyelmet rá, hogy ebben az ügyben eltűnt a városvezetés közgyűlési többsége.

Morális válság

Megkérdeztük, valóban az MSZP szervezte-e a szimpátiatüntetést, Lendvai Ferenc ugyanis ezt állította. Nemény azt mondta, ő is a sajtóból értesült a tüntetésről, a részt vevőket pedig nem lehet kötni egyik politikai oldalhoz sem. Megjegyezte, a Fidesz hozott egy rossz döntést, és most a baloldalra akarják kenni ennek felelősségét.

Molnár Miklósnak evidencia volt Jordán támogatása
Garai Antal Atom

Balassa Péter (Jobbik) szerint mély morális válság volt a közgyűlésben, hosszú évek óta Hende Csaba és Czeglédy Csaba pátharcáról szól az egész. Az egész közgyűlést minősíti, hogy nem tudnak egy tisztességes pályázatot lebonyolítani - mondta. Hozzátette, a kiszivárogtatás miatt ügyészségi vizsgálatot kezdeményez, a közgyűlésben elhangzottak miatt pedig becsületsértésért jogi lépéseket tesz.

Egyetlen pillanatig sem volt kérdés

Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) az ellenzékkel szavazott, Jordán Tamást támogatta. Elmondta, olyan rosszul még nem érezte magát 15 év alatt a közgyűlésben, mint előző nap. Minősíthetetlen volt az egész, a várossal, a közgyűléssel, az emberekkel, Jordán Tamással szemben. Nem lehet órákig ilyen helyzetbe hozni egy olyan embert, aki ennyi mindent tett a városért - mondta.

Kijelentette, nem látja a kiutat, az is kérdés, hogy lehetséges-e még konszenzus ebben az ügyben, illetve lesz-e bárki, aki pályázik az igazgatói posztra. Megjegyezte, a történtek után sokkal nehezebb esz a ciklusból még hátralévő két és fél év.

Mint mondta, a Pro Savariánál egyetlen pillanatig sem volt kérdés, hogy Jordán Tamást támogatják. Nem adtak ki közleményt, mert számukra ez evidencia. Elismerik az igazgató munkáját, számára külön öröm, hogy a társulaton látszik, saját akaratukból egységesek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet