Percről percre a 2017. márciusi szombathelyi közgyűlésről

21:00 Vége

Még van két technikai ügy, de nincs közönség és nincs baloldali ellenzék a teremben. Be is fejezzük a tudósítást, ma már itt nem történik semmi.

Folytatás holnap a frakciók sajtótájékoztatóival.


20:45 Öt perc szünet

A baloldali képviselők távoznak.


20:35 Most Jordán Tamásról szavaznak

Ugyanaz az eredmény, csak négy fideszes tartózkodott. Ez azt jelenti, hogy ez sem kapta meg a többséget. Balassa megint kibújt a szavazás alól, mint már sokszor.

Puskás kijelentette, a pályázat eredménytelen. A jegyző közli a törvény értelmében 30 napon belül ki kell írni az új pályázatot.

Puskás azt mondja, nekik most az a kötelességük, hogy kiírják az új pályázatot, mégpedig minél előbb.

Molnár Miklós javasolja, legyen új pályázati kiírás. Ehhez csatlakozik Czeglédy is, a jelenlegi kiírás nem alkalmas már. Szerinte kész csoda lesz, ha lesz egyáltalán pályázó.


20:25 Döntetlen az első szavazás

Először az új pályázatról szavaznak.

A fideszesek igennel, a baloldal ás Molnár Miklós nemmel szavazott, Balassa nem voksolt. Így 10:10 az arány, nem fogadták el.


20:10 Még mindig a Jordán-ügy

Nemény megjegyzi, fontos, miért is lépett vissza Dér András. Most már biztos, hogy a pályázatában szereplő személyek egy része nem is tudott róla, hogy szerepel benne. És egy kis színház is megígérte, hogy nyilvánosságra hozza, mert nem értettek egyet a módszerrel. Ezek után lépett vissza a pályázó, Kijelenti, Balassa nem akar a Fidesszel szavazni, de nem is akarja, hogy most legyen igazgató.

Czeglédy idéz egy levelet, amiben leírják, miért kínos nekik, hogy úgy szerepelt a nevük a pályázatban, hogy nem is tudtak róla. Egyébként nem történt bűncselekmény, közérdekből nyilvánosak a pályázatok. Szerinte az a szégyen, hogy valaki titkolni akarja a pályázatot.

Közgyűlés este
Balassa ügyészséghez akar fordulni. Szavazni már nem szavazott.
Garai Antal Atom

Bejelenti, a Fidesz oldaláról érkeztek olyan megkeresések, hogy az egészet kenjék Hende Csabára, de ők úgy gondolják, ez elsősorban a polgármester szégyene. És Dér azt is tudta, hogy nem lesz meg a 11 szavazat, és azt is, hogy a teljes társulat Jordán mellett állt ki. Kijelenti, rájuk senki sem fog már emlékezni, amikor Jordán Tamásra még igen, és most bele akarják törölni a csizmájukat.

Megjegyzi, a Fidesz-frakció nem tagadhatja el a demokráciát ls a társadalmi vitát, menekülnek előle, és éppen Koczka Tibor értetlenkedik. A szombathelyiek hallatták a hangjukat, csak nem akarják meghallani. Azt is elmondja, hogy a Fidesz meglepődött, hogy Jordán egyáltalán indulni akar, és most a következő évadot veszélyeztetik.

Közgyűlés este
Garai Antal Atom

Puskás szerint ez az egész politikai kampány. Javasolja, módosítsák úgy a kiírást, hogy ez év végén legyen az igazgatóváltás.


19:40 Zsarolás?

Illés Károly kérdezi, a pályázat kiszivárgása után vajon megzsarolhatták-e a pályázót? Ha igen, akkor arról a jelenlegi igazgató tudhatott róla.

Közgyűlés este
Garai Antal Atom

Balassa Péter önmérsékletet kér, az egyik fél a kiszivárogtatásban érdekelt, a másik a pályázat érvénytelenségében. Ha Szombathelyen nem tudnak lebonyolítani egy pályázatot, akkor nem képviselhetik a várost. Bejelenti, a Jobbik az ügyészséghez fordul, történt-e jogsértés, Ha tehetné fenékbe rúgná mindkét pártot.

Amíg az ügyészségi vizsgálat nem zárul le, a Jobbik ne vesz részt ebben a tisztességtelen eljárásban - jelenti ki.

15 perc szünet.


19:35 Falnak megy a polgármester?

Czeglédy azt mondja, a polgármester megérdemli, hogy a falnak menjen a javaslatával, ezért nem akarnak most módosító indítványt tenni, mert arra kell akkor először szavazni.

A polgármester bejelenti, van két módosító, mindkettő azt tartalmazza, hogy Jordánt nevezzék ki öt évre. Erre mindkét képviselő Nemény, Horváth Soma) visszavonja a javaslatát. Puskés azt mondja, ha nem kap többséget a javaslata, akkor utána Jordán Tamásról kell szavazni.

A jegyző megismétli, csak két lehetőség van, vagy új pályázat, vagy öt évre az egyedüli pályázó Jordán Tamás nyer.


19:20 Puskaporos a levegő

Kelemen Krisztán folytatja, egyszerű a képlet, Jordán már bizonyított, és nagyon sokat köszönhetnek neki. Stabil a gazdálkodás, nem volt probléma, a szakma és a társadalom támogatja. Ha nem politikai döntést akarnak hozni, akkor szavazzák meg öt évre Jordánt.

Molnár Miklós szerint van egy pillanat, amikor teljesen felesleges a vita, ez már méltatlan,javasolja, hogy szavazzanak.

Közgyűlés este
Garai Antal Atom

Rettegi Attila szerint ők egy pályázati eljárásról, az ellenzék pedig Jordán Tamásról beszél. Elmondja, annak idején, ő is megszavazta a színházzal kapcsolatos ügyeket, és Jordán igazgatói kinevezését. Azt nem tudja elfogadni, hogy tíz évvel az alapítás után kinek mi a véleménye. Azt sem, hogy ha valaki mást fogalmaz meg, azt kikészítik. Jordán színvonalas, de megosztó színházat hozott létre - mondja. Számára ez nem személyi kérdés, szeretnének arról beszélni, milyen a jó színház, meg tudná kérdezni a pályázókat.

Puskás szerint egyre inkább a politika tör elő a szakma helyett, ezért írjanak ki új pályázatot. Czeglédy kérdezi, mi van, ha a polgármester javaslata nem kapja meg a többséget. A jegyző azt mondja, a közgyűlésnek most döntésnek kell hoznia. Vagy eredménytelen a pályázta, vagy öt évre az egyetlen pályázót, Jordánt nevezik ki.


19:10 Még mindig a vita

Lendvai szól hozzá, szerinte az a lényeg, hogy két embernél volt lehetőségük befolyásolni a bizottságot. Az volt az előzetes szándékuk, hogy figyelembe veszik a szakmai bizottság döntését, de ezt nem tudják megtenni.

Kijelenti, Dér András azért kérte a pályázatának titkosságát, mert abban név szerint említett rendezőket, színészeket, és nem akarta, hogy őket vele összekapcsolják. Voltak olyan emberek, akik az egész országos végigjárták és nem pozitív üzenettel.

Tóth Kálmán felidézi, hogy a tegnapi bizottsági ülésen javasolták, a jelenlegi igazgatót öt évre nevezzék ki. Ezt leszavazták, teljesen pártpolitikai oldalak mentén. Őt olyan emberek keresték meg, akiknek semmi közük a színházhoz. Jordán munkáját semmilyen kritika nem érte, ezért elkezd gondolkodni, mi lehet az ok. Szerinte van egy háttérutasítás, ami lehetetlenné teszi, hogy a kormánypárti képviselők másként szavazzanak.

A Weöres Sándor Színház igazgatói pályázatának tárgyalása a közgyűlésen
Szendrő-Németh Tamás felszólal
Garai Antal Atom

Semmi ok nincs, hogy egy rendben lévő, időben leadott pályázatot érvénytelenítsék. Nyilvánvaló, hogy Dér Andrásnak valaki ígéretet tett, és amikor kiderült, hogy ezt nem tudják teljesíteni, visszavonják. Ő is Vidnyánszkyt idézi, aki azt írta, az lenne a jó rendszer, ha az önkormányzat pályázat nélkül dönthetné el, ki legyen színházigazgató.

Horváth Attila kérdezi, van.e jogi akadálya, hogy megválasszák Jordánt, A jegyző közli, jogi akadálya nincs. A polgármester kijelenti, ez egy jogi megállapítás volt.

Sátori Károly azt kérdezi, mi lehet a botrányos kifejezés mögött, és tényleg előfordul, hogy embereket kirekesztenek a véleményük miatt, egy erős, hatalmas lobbi lehetetlenít el embereket. Szerinte ez méltatlan és tisztátalan.


18:50 Puskás Jordán érdekeiről beszél

Azt mondja, a tiszta pályázat az ő érdeke is.

Ipkovich elmondja, Koczka azzal kezdte a bizottsági ülést, hogy érvénytelenítsék a pályázatot, még az ügyrendet sem szavaztatta meg, és esélyt sem adott, hogy másról szavazzanak.

Ipkovich szerint Dér András végigszámolta a lehetséges szavazókat, ezért lépett vissza. És ez nem egy partizánszínház, ahol titkolózni kell. Kijelenti, a színházalapításkor konszenzus volt, ezt akarják most felrúgni. Jordán egzisztenciális áldozatot hozott, és szombathelyi állandó lakos lett. Úgy véli, Jordánnak ezért vannak előjogai.

A Weöres Sándor Színház igazgatói pályázatának tárgyalása a közgyűlésen
Ipkovich bölcsességet kért
Garai Antal Atom

És most azt mondják, hogy kíváncsiak a szakmai véleményre? Ott volt a pályázat, el lehetett volna bírálni. Ennek az eljárásnak egy célja van, Jordán Tamás megalázása, ellehetetlenítse, és hogy elvegyék a kedvét. A közgyűlés most bazári majmot játszik. Elhiszi, hogy a soproni és zalaegerszegi színház Dér Andrást támogatja, mert most ezekből a városokból ide járnak a nézők.

Egy színházról nem lehet hatalmi szemszögből beszélni, ő is elment kinyalni azt, amit ki kellett, meg kellett alázkodni. Az érdem azé a közgyűlés, akik félretették a politikai nézeteiket és egyhangúlag szavazta meg a színházalapítást.

Kéri, üljenek le, döntsenek egyhangúlag, nem olyan nehéz dolog ez. Legyen öt perc szünet és beszéljék meg.


18:40 Koczka Tibor magyaráz

Koczka Tibort mélységesen bántja a helyzet, ami méltatlan a színházhoz és Jordán Tamáshoz is. A színházalapításban elévülhetetlen érdemei voltak Jordánnak, az akkori polgármesternek és testületnek. Aztán elkezd beszélni az első előadásokról.

A Weöres Sándor Színház igazgatói pályázatának tárgyalása a közgyűlésen
Koczka Tibor
Garai Antal Atom

Alföldi Róbertet is említi nem éppen pozitívan. És kijelenti, a színházigazgatói posztot nem lehet hitbizománynak tekinteni. Mivel a színház önkormányzati cég, akkor a közgyűlésnek kell kineveznie az igazgatót. Szerinte ennyi politika van az ügyben.

Szerinte a baloldal hozta olyan helyzetbe őket, hogy a színház önkormányzati cég lett, ami 660 millióból gazdálkodik. Azt tudni lehetett, hogy az idén lejár az igazgatói poszt. Amikor kiírták a pályázatot, senki sem jelezte, hogy csak Jordánt fogadják el. Épp azért írják ki a pályázatot, mert kíváncsiak, ki hogyan képzeli el a színházat.

Kijelenti, a törvény ismeretében írták ki a pályázatot, két pályázat érkezett. Azt mondja, Dér András azért lépett vissza, mert nyilvánosságra került a pályázata. Azt mondja, azért kérte a titkosságot, hogy ne legyen nyilvános a támogatói kiléte. Vidnyánszky levelét idézi, miszerint vannak, akik fenyegetik a támogatókat.

Belső vizsgálatot indítottak, hogy hogyan került ki a pályázat, kiderült, nem a hivatal a hibás, úgy tűnik, a szakmai bizottság példányáról van szó, valaki közülük adta ki a pályázatot.

Kijelenti, ezzel sérültek a pályázat szabályai, ezért döntöttek úgy, hogy új pályázatot írnak ki. Még az is felmerült, mennyire lehet kampányolni az igazgatói pályázat mellett, mert így nyomás nehezedik a döntéshozókra.

Kijelenti, az igazgatói poszt eldöntése a közgyűlés joga, és közben ont az MSZP tartott a pártirodán sajtótájékoztatót Jordán mellett. Reméli, most is egyet tudnak érteni, és egy tisztességes eljárás után választanak igazgatót.


18:30 Jön a vita a Jordán-ügyben

Nemény egyetért azzal, hogy számozzék a politikát a színházból, de itt most politikai pártok képviselői ülnek. De azt hitte, a közgyűlés előtt nem kell politizálni, hanem egyszerűen megköszönik Jordán munkáját, és megbízzák, hogy továbbra is végezze azt.

Felidézi a történteket, ahogyan alakult a színház, és ahová eljutott. Felidézi, hogy Koczka Tibor javasolta a szakmai bizottságban, hogy legyen eredménytelen a pályázat, és csak erről szavazhatott a bizottság, ami végül nem tudott dönteni.

Márciusi közgyűlés, délelőtt
Puskás magyarázza az előterjesztést
Vágvölgyi Bálint

Ez a város mindannyiunk városa, a színház közös érték, kéri, hogy a polgármester emelkedjen felül az esetleges politikai kéréseken. Rossz lenne, ha pár emberre úgy kell emlékezni, hogy megakadályozták, hogy Jordán folytassa a munkáját.

Puskás szerint nem arról szól a kérdés, hogy Jordán Tamásnak elévülhetetlen érdemei vannak, és az sem, hogy Jordán művészeti alkotása jó vagy nem jó. Most az a kérdés, hogy van egy eljárás, aminek van egy rendje, és most vannak hiányok, ezeket szeretnék megszüntetni, és szabályossá tenni.

Javasolja, ezért írjanak ki új pályázatot és mindenki induljon tiszta lappal. Közbeszólnak, ezért közli, hogy a közgyűlésnek is vannak szabályai, nem zavarhatják a közgyűlés munkáját.


18:20 És itt a színházpályázat

Dr, Szendrő-Németh Tamás szól hozzá, előre kérte a lehetőséget. Azt mondja, többezer szombathelyi polgár véleményét tolmácsolja. Idézi az előterjesztást, miszerint szakmai vélemény nem áll rendelkezésre. Szerinte azok a szervezetek jegyzik a szakmai véleményt, akik támogatásukról biztosították Jordán Tamást.

Azt mondja, a városháza előtt demonstráló tömeg azért jött, hogy a közgyűlés fogadja meg a tanácsot. Szendrő szerint ha Jordán elindulna polgármesterjelöltként, simán nyerne. Ki a színházból a politikával - jelenti ki. Azoknak, akik jogszabályok mögé akarnak bújni, idézi a polgármester előterjesztését, miszerint nem kötelező a pályázatot visszavonni.

A közönség szerint egyértelmű, hogy Jordán pályázata jó, és kéri. álljanak fel, és tapssal köszönjék meg Jordán munkáját, és szimbolikusan válasszák meg igazgatónak. A fideszes képviselőkön kívül mindenki felállt és tapsol.

Puskás azt mondja, becsülettel végrehajtotta mindenki a feladatát. Varga Tamás aláírásokat nyújt át a polgármesternek.

A polgármester szerint ciklusokon át szakmai alapon választottak igazgatót, most is ezt akarták tenni, és a tiltakozók viszik a politika oldalára az ügyet.


18:00 Pörgetik az ügyeket

Ha így haladnak, nemsokára az igazgatói pályázat jön.


17:50 Üzletek bérleti díja

Miközben kint éppen Benkó László, az Omega szombathelyi származású billentyűse beszél a távolból a tüntetőkhöz, bent bérleti díj emeléséről döntenek. Tíz százalékot javasol a városvezetés, Nemény inflációkövető emelést javasol, végül a tíz százalékot szavazzák meg.

Aztán néhány technikai jellegű ügy jön, valószínű, hogy ezeken gyorsan átlépnek.


17:35 Tíz perc szünet

Puskás azt mondja, szeretné kiköhögni magát. Előtte meszvazavzták az idei költségvetést.


17:30 A kinti tüntetésről is percről percre tudósítunk

Ide kattintson. Nagyon sokan vonultak Jordán Tamásért a szombathelyi városháza elé 2017. March 02. 17:22

17:10 És még mindig a költségvetés

Czeglédy szerint nincs szükség a Fidesz szócsöveként működő városi tévére, ezért az éves támogatásuk kilenctized részének elvételét javasolja. Le is szavazzák a javaslatot, mint az összes ellenzéki kezdeményezést.

Bent lassan vége a költségvetési vitának, kint ez van:

Szimpátiatüntetés Jordán Tamás mellett
Telefonos fotó


17:05 Élőben tudósítottunk a Jordán Tamás melletti szimpátiatüntetésről


16:20 Még mindig a költségvetés

Molnár Miklós pénzügyekért felelős alpolgármester a prioritásokat sorolja. Az uniós pályázatokhoz szükséges saját erő, az útfelújítási program 500 milliója, mellette egyébként van 800 milliós kerékpárút-építési keret is. A harmadik prioritás pedig a minimálbér emelésének és a hivatali béremelések kötelezettsége. Ez összesen másfélmilliárd plusz az előző évhez képest.

Fél óra múlva kezdődik a tüntetés.

Horváth Soma arról beszél, hogy a karnevál jóval kevesebb pénzt kap az idén, a szervezők azt mondták neki, mivel minden drágul, nem biztos, hogy tartani tudják a színvonalat.

Takátsné Tenki Mária (Fidesz) szerint valóban kevesebb lesz a pénz a karneválra, de azt szeretnék, ha a helyieket jobban bevonnák, és Szombathelyről szólnának a rendezvények.

Koczka Tibor alpolgármester (Fidesz) hozzáteszi, annyi pénz biztos nem lesz, mint a tavalyi Szent Márton évben, és szükséges a karnevál átgondolása, hogy takarékosabban lehessen megszervezni.


15:50 Itt a költségvetés

Ennek részleteit külön cikkben elemeztük már Most eláruljuk, hány milliárd forintból gazdálkodik idén a szombathelyi önkormányzat 2017. February 21. 08:26 . Nemény kezdi a hozzászólásokat, szerinte az anyag lényege, hogy működési többletet terveznek, ami az iparűzési adóbevételből ered. De így a tavalyinál több bevételre számítanak, és azt előre el is költik, mielőtt beérkezett volna. A kiadásoknál pedig nem a tényleges adatokkal, hanem a tervezettekkel számolnak, amik mindenhol emelkedtek év közben.

Márciusi közgyűlés, délelőtt
Czeglédy és Nemény a baloldalon
Vágvölgyi Bálint

Megemlíti a szolidaritási adót, Szombathelynek 570 milliót kell fizetnie, ezt az iskolák államosítása miatt vezették be. A gazdagabb önkormányzatok fizetik ezt az adót a szegényebbek javára.

Kéri, a következő ülésre készítsenek egy beszámolót, milyen nagyrendezvényeket terveznek, milyen forrásból és mekkora városi pénzből. Megemlíti, a HVSE-nek most 110 milliót adnak, korábban 50 millió volt a támogatás. Nemény szerint ez már a stadionüzemeltetés előlege, ami az uszodával együtt hatalmas összeg lesz. Így az értelmetlenül épített stadion viszi el a város pénzét.

Tóth Kálmán felhívja a figyelmet, hogy az 500 milliós útfelújítási keret csak 250 millióval több, mint a tavalyi, de ezt is elköltötték előre. Így semmi forrás nem marad a keretben nem szereplő, főként peremkerületi kisebb és sürgős munkákra. Kéri, hogy az első módosításkor erre hozzanak létre egy keretet.

Rettegi Attila reagál, korábban a baloldal sokkal magasabbra tervezte az iparűzési adót, mint az előző évben. Most teljesíthető bevételeket szerepeltettek a költségvetésben.

Kopcsándi József belemerül a részletekbe, azt is mondja, előfordulhat, hogy a fejlesztési keretből finanszírozzák majd a működést, és közben minden terület kevesebb pénzből gazdálkodhat.


15:40 Új közvilágítás

Erről is írtunk előzetesünkben Szombathelyé lesz a fedett uszoda, megújul a közvilágítás, emelik az üzletek bérleti díjait 2017. March 01. 11:31 , ez a fotó a Thököly utcáról készült:

BZ

Nemény kérdezi, ha tényleg hitelt akarnak felvenni, és azt az új lámpák miatti energiatakarékosságból fizetni, pontosan mekkora összegekről beszélnek. Kéri, hogy a városrészeket is vegyék figyelembe.

Illés Károly szerint évente 130-150 milliós lenne a megtakarítás, és ebből törlesztenék a hitelt. Szuhai Viktor kijelenti, a kivitelező kiválasztásánál vegyék figyelembe a referenciákat, mert sok város megégette magát a LED-es lámpacserékkel.

A közgyűlés el is fogadja a tervet.


15:25 Itt a délutáni műszak

Még 14 napirendi pont van a színházigazgatói pályázatig, ls másfél óra a szimpátiatüntetés kezdetéig. Közben a városfejlesztési stratégiát tárgyalják.

Balassa arról beszél, hogy a városnak nincs főépítésze és tervtanácsa, miközben folyamatosan a nagyszerű fejlesztéseket emlegetik. És ezt az építészkamara is megjegyezte az anyagban. Puskás válaszol, jó ideje hirdetik az állást, de eddig nem volt olyan jelentkező, aki megfelelt volna a feltételeknek. A tervtanács pedig van, két hete ülésezett utoljára.


13:15 Ebédszünet

Mégpedig 15:20-ig.


12:50 Az ellenzék köszöni az időhúzást

Ezt éppen most vette észre Czeglédy Csaba is, aki megköszönte az időhúzást, mert ezzel éppen a legnagyobb publicitást adnak a döntésnek.

Márciusi közgyűlés, délelőtt
Lendvai és Kecskés összehajol
Vágvölgyi Bálint

Lendvai Ferenc azonnal reagál, mint mondja, ő mosolyog azon, hogy a baloldali képviselők le vannak tiltva a hozzászólásokról.

Puskás szerint kampány van.

Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) kérdezi, kinek csinálják a csarnokot, A meglévő kereskedőknek, vagy bárki pályázhat az elárusító helyekre. Puskás kijelenti, történelmi helyzet van, építenek egy piacot, júniusban úgyis újra tárgyalja a közgyűlés.


12:45 Időhúzás?

Még az ülés előtt gondolkodtunk azon, vajon a városháza előtt 17 órakor kezdődő tüntetéshez képest mikor tárgyalják a színházigazgatói pályázatot. Most úgy tűnik, megpróbálják kihúzni addig, amíg esetleg kifullad a demonstráció, a kormánypárti képviselők húzzák az időt rendesen.


12:15 Még mindig a Vásárcsarnok

Szuhai Viktor (baloldal) egyetért azzal, hogy 40-45 évre tervezik ezt a felújítást. Ezért is folyamatos egyeztetést javasol azokkal, akik a piacon árulnak, lehet, hogy nekik nagyon jó ötleteik lesznek. De a Gazda áruház megvásárlása nélkül félmegoldásnak tartja a felújítást.

Ipkovich György szerint le kellene szögezni, hogy az érintettek nélkül nem lehet elkészíteni a terveket. Szerinte is csinálni kellene valamit a Gazda áruházzal, de nem biztos, hogy meg kellene venni, hanem egyeztetni a tulajdonossal. És a parkolási helyzetet is meg kellene oldani, akár parkolólemezt is lehetne készíteni. Sőt, az aluljárót is be lehetne vonni a piaci tevékenységbe.

Balassa azt szeretné, ha a piacosok előre tudnák, mennyi ideig nem tudnak dolgozni a vásárcsarnokban, és kéri, áprilisban is tárgyaljanak az ügyről.


11:55 Vásárcsarnok felújítása

Most erről lesz előadás, mi pedig megírtuk Hatalmas üvegfal és égikert is lehet a felújított szombathelyi Vásárcsarnokon 2017. February 27. 13:36 , hogy nem mindenki örül a terveknek.


11:25 Fedett uszoda bővítése

Megint vetítés jön, arról, milyen lesz a bővítés után a fedett uszoda.

Nemény András szerint a bemutatott terv megnyugtató, de az nem, hogyan alakulnak majd a tulajdonviszonyok, és ezt a baloldali frakció a kezdetektől hangsúlyozza. Mert ez a fenntartás szempontjából is fontos. Úgy néz ki, hogy ezt menet közben akarják alakítani, ezért kérdezi, biztos-e, hogy a városnak nem kell plusz pénzeket beletenni.

Azt sem lehet tudni, mennyi lesz a működtetés. Pedig egymás mellé kellene tenni az uszoda, a stadion, és az összes többi létesítmény működtetésének költségeit.

Márciusi közgyűlés, délelőtt
Előadás a Romkertről
Vágvölgyi Bálint

Illés Károly alpolgármester (Fidesz) kijelenti, a városé lesz a felújított uszoda, és a tulajdonba vétel nem kerül pénzbe. Az energiatakarékosság miatt csökken az üzemeltetési költség, de a nagyobb vízfelület ezt a csökkenést valószínűleg elviszi. Azzal számolnak, ha nem is lesz nyereséges, de nem kell sok pluszt pénzt rákölteni - mondja.

Sátori Károly (Fidesz) is a sok fejlesztésről beszél, arról, hogy a fideszes országvezetés adja a pénzt, és látszik az eredmény. A tervet végül egyhangúlag fogadta el a közgyűlés.


11:20 Tényleg a kampány miatt vannak kritikák?

Miközben harmadik óráját kezdi a Romkert felújításának langyos vitája, feltűnik, hogy a polgármester minden kritikai hangot azzal könyvel el, hogy az már a választási kampány része. És ezt tette már a februári, sőt, a decemberi közgyűlésen is.

Vagyis, bármilyen észrevétel, kritika kampányelem, és nem is kell vele foglalkozni. - üzeni ezzel a városvezetés.


10:50 Még mindig a Romkert

Kopcsándi József (baloldal) kérdezi, mikor vélik gyakorlattá ez a terv, és lesz-e rá pénz, ugyanis a kormány most öt megyejogú várost támogat, Szombathely nincs köztük. És ha a buszállomás kiköltözik az Ady térről, akkor a tér felújítása kompatibilis lesz-e a mostani tervekkel.

Kántás Zoltán (Fidesz) kijelenti, a Magellán Center területe magántulajdonban van, és Lendvaihoz hasonlóan ő is a többi fejlesztésről beszél. Balassa válaszol, Mészáros Lőrinc soha nem látott pénzeket visz el Szombathely környékéről. Azt senki sem vitatja, hogy vannak támogatandó programok. És talán meg kellene hallgatniuk az ellenzéket, nekik is vannak használható ötleteik.


10:10 Van pénz a Romkertre

Az első ütemben 320 millió van a tervezésre és a mozaikmentésre - mondja a polgármester, miután vége az előadásnak.

Nemény megemlíti, az MMIK és környezetének fejlesztése kapcsolódik az Ady térhez is. Korábban pozitív válasz volt, most úgy tudják, veszélyben a buszpályaudvar áthelyezése a vasútállomáshoz. Puskás azt mondja, a Szent Márton terv harmadik ütemében szerepel, és ezt Orbán Viktorral együtt jelentették be, és nem is változott a terv. Nem uniós, hanem kormányforrásból.

Márciusi közgyűlés, délelőtt
Ez még az eleje
Vágvölgyi Bálint

Ipkovich György (baloldal) kérdezi, mikor lesz kész a tervkoncepció, mert az Ady tér átalakítása is befolyásolhatja a projektet. Tetszik neki a folyamat és a bemutatott elképzelés is, de felhívja a figyelmet, hogy a felújítás is műemlékké válik majd, jól át kell gondolni. Azt is kérdezi, a 310 millión túl mennyi forrás lesz a projektre.

Puskás azt mondja, ötmilliárdot terveztek a Szent Márton terv 2-re, egyelőre csak a tervezésről van szó, ez kerül 310 millióba.

Horváth Soma (baloldal) javasolja, hogy legelőször a mozaik megmentésére költsenek. Lendvai Ferenc (Fidesz) arról beszél, hogy minden megújul a ciklusban Szombathelyen, hatalmas a fejlődés.

Balassa kijelenti, Szent Márton évében nem sikerült semmit átadni, közben milliárdokat öntenek betonba, látványberuházásba. De nem foglalkoznak a parkolási helyzettel, tíz éve nem sikerült kiköltöztetni az Ady teret. És most rengeteg pénzt költenek tervekre, hogy mi lesz majd, ha kiürül az Ady tér.

Arról is beszél, hogy a felújításokat Mészáros Lőrinchez köthető cégek végzik, és nem szombathelyi vagy Szombathelyhez közeli vállalkozások. És közben nem foglalkoznak a tervezett Magellán Center területével, a Kőszegi utcai parkolólemezzel, a belvárosi parkolással.

Szerinte a milliárdokat bérlakás-programra, szociális támogatásokra, munkahely teremtésre kellene fordítani.


9:35 Szent Márton Terv

Írtunk erről előzetesünkben Szombathelyé lesz a fedett uszoda, megújul a közvilágítás, emelik az üzletek bérleti díjait 2017. March 01. 11:31 , a lényeg, hogy a Szent Márton út, az Ady tér és a Romkert felújítását tartalmazza a terv, egyelőre a tervezés szintjén.

Hosszú előadást tart a tervező a Romkertről, érdekességekkel.

 • Az eredeti római kori maradványok nagy részét a 18. századi barokk építészet, a székesegyház építése tette tönkre
 • Savariában annak idején négy római császár is járt

 • 9:15 Név szerint szavaznak a színházpályázatról

  Puskás bejelenti, hogy dr. Szendrő-Német fel akar szólalni a színházigazgatói pályázathoz, erre Puskás Tivadar polgármester (Fidesz) engedélyt ad a napirendnél. Bejelenti, hogy kilenc képviselő kéri, a színházpályázatnál Már csütörtökön érvénytelenné nyilváníthatják a WSSZ igazgatói pályázatát 2017. March 01. 09:41 név szerint szavazzanak, ez így is lesz.

  Nemény Andrásnak (baloldal) javasolja, hogy a lakótelepek környéki parkolók áldatlan állapotát vegyék napirendre, tegyenek javaslatot a bővítésre.

  Márciusi közgyűlés, délelőtt
  Ipkovich örül
  Vágvölgyi Bálint

  Czeglédy Csaba (baloldal) zárt ülésre javasolja, hogy a Haladás Kft. gazdasági ügyeiről tárgyaljanak. Úgy tudják, a klub gazdasági helyzete több előírásnak sem felel meg, ha nagy gondok vannak, azt a nyilvánosság elé kell tárni.

  Horváth Soma (baloldal) megint javasolja, hogy a két ülés közti beszámolót tegyék vissza a közgyűlés elejére.

  Tóth Kálmán (baloldal) a városmakettről Rozsdafoltok csúfítják a szombathelyi városmakettet 2017. February 17. 18:26 tárgyalna, a hivataltól kapott tájékoztató ugyanis nem teljes körű. Horváth Attila (baloldal) megdicséri a városvezetést, mert kérésére sikerült két darab lámpát kihelyezni, de emlékeztet rá, hogy az Árkádiánál lévő buszmegálló ügyében még nem történt semmi.

  Balassa Péter (Jobbik) több javaslatot tesz. A hulladékgazdálkodásról Hamis indokokkal zárták ki a szombathelyi városi cégeket a hulladékgazdálkodásból? 2017. February 28. 08:11 , a bérlakásépítésről, a be nem töltött főépítészi státuszról, a tervezett szállodáról. És kéri, hogy a közfelháborodás miatt vegyék le a Vásárcsarnok felújítását. Javasolja, hogy a Lázár János által említett ezermilliárd forint vidékfejlesztési pénzből kérjenek 25 milliárdot szabad felhasználásra, városfejlesztésre.

  Czeglédy szerint lesz módosító javaslatuk a színházigazgatói pályázathoz, ezért szavazzák meg a napirendre vételét.

  Az ellenzéki javaslatokat elutasítja a fideszes többség.


  9:10 Várunk

  Tíz perce elmúlt kilenc óra, de még semmi.


  Majdnem pontosan egy hónap telt el az előző közgyűlés óta. Ez rövid ciklusnak számít, hiszen 2010 óta átlagosan kéthavonta vannak közgyűlések. De azért egy hónap alatt is szépen felgyűltek az események és az ügyek, ezek nagy részéről előzetesünkben Szombathelyé lesz a fedett uszoda, megújul a közvilágítás, emelik az üzletek bérleti díjait 2017. March 01. 11:31 már írtunk.

  A mai nap legérdekfeszítőbb ügye kétségkívül a szombathelyi színház igazgatói pályázata lesz, még ma is érkezett hír Szombathelyi civil szervezetek is sorra kiállnak Jordán Tamás mellett, és megvan a 9700 like is 2017. March 01. 14:17 olyan szervezetekről, amelyek Jordán Tamást támogatják. A döntés valamikor estefelé várható, a 18. helyre tette a polgármester az ügyet a napirenden. 17 órától szimpátiatüntetés kezdődik Jordán mellett a városháza előtt, arról is jelentkezünk majd.

  A közgyűlésről pedig a szokásos módon, itt percről percre tudósítással, itt pedig élőképben Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről May 26. 09:10 .

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet