Hiába az infláció, az energiaválság, az embereket a saját környezetük érdekli

Játszóterekről, járdákról, kátyúkról volt szó a szombathelyi közmeghallgatáson.

Majdnem napra pontosan három éve, 2019. december 16-án voltunk utoljára közmeghallgatáson A zajos és poros Falco-gyártól az agyonnyomott mókusig - kemény volt az első közmeghallgatása az új közgyűlésnek 2019. December 16. 19:17 a szombathelyi városházán. Ami azért alakult így, mert akkor volt az utolsó közmeghallgatás. 2020 elején, ugye, kitört a koronavírus-járvány, ami miatt sem abban az évben, sem tavaly nem lehetett ilyen nyilvános eseményeket tartani.

Közmeghallgatás 2022
Mészáros D. Zsolt

Most már lehet, és kíváncsian lépkedtünk felfelé a városháza lépcsőin. 2019-ben az utak, járdák állapota, a Falco-gyár voltak a leggyakrabban szóba kerülő témák, ahogyan gyakorlatilag a korábbi közmeghallgatásokon is. Mint például 2018 nyarán "Mindenki felejtse el, hogy Szombathely a Nyugat királynője" 2018. July 09. 20:55 is.

Azóta volt egy, sok áldozattal járó járvány, a miatta elrendelt leállás miatti gazdasági visszaesés. Jött az egyre jobban elszabaduló infláció Eddig csak érezte, most már hivatalos: csökkent a reálkeresete 2022. November 24. 14:46 , A háború, az energiaválság 10 milliárd euróval költ többet gázra az idén az ország, mint tavaly 2022. November 25. 11:02 , egyre nagyobb bajban vannak Az idén biztosan nem kapnak állami segítséget az önkormányzatok 2022. December 08. 09:46 az önkormányzatok.

Közmeghallgatás 2022
Mészáros D. Zsolt

Amennyire lehet, sűrűbbre fonják a szociális hálót, hiszen várható, hogy lesznek, akiknek a puszta megélhetés is gondot jelent.

Talán joggal számítottunk arra, hogy ezek az ügyek, a homályos jövő, a gazdasági problémák is szóba jönnek a közmeghallgatáson, ami azért van, hogy az állampolgárok közvetlenül, a hivatali út kiiktatásával jelezzék a városvezetőknek problémáikat, és ha kell, segítséget kérjenek.

Közmeghallgatás 2022
Mészáros D. Zsolt

Ami történt, az egyszerre vet fel kérdéseket, és egyszerre lehet megnyugtató. Ugyanis ezek a problémák bármelyik korábbi közmeghallgatáson előjöhettek volna.

Volt, aki a Petőfi-telep játszóterének (valóban szükséges) felújítását hiányolta, és azt kérte, hogy a Szombathelytől Balogunyomig tartó, új kerékpárút mellé építsenek oda egy pihenőhelyet. Volt, aki a KISZ-lakótelepen szeretne játszótér-felújítást, és arra hívta fel a figyelmet, hogy van egy nagy, kihasználatlan terület ott. És, hogy már régóta nem javítják meg az egyik megrongálódott buszvárót.

Közmeghallgatás 2022
Mészáros D. Zsolt

Persze, szó volt megint a Falco-gyárról, a felszólaló azzal vádolta meg a városvezetőket, hogy nem is akarják megoldani a problémát, hiába mondta Nemény András polgármester, hogy ez ügy a környezetvédelmi hatóságra, azaz a kormányhivatalra tartozik.

Volt, aki a herényi városrész (valós) problémáit ecsetelte, azzal, hogy több évtizedes gondokról van szó, volt, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az 50 éve épült Farkas Károly utcában nincs járda, és rossz állapotban van az útburkolat.

Közmeghallgatás 2022
Mészáros D. Zsolt

Azt írtam korábban, hogy mindez megnyugtató is lehet. Hiszen ha ezek a legnagyobb problémák, akkor a szombathelyiek nem érzik a válságot, és nem is aggódnak miatta. De talán az is lehet, hogy tudják, mi tartozik az önkormányzathoz, és miben illetékesek a városvezetők.

De kérdéseket is felvetnek a történtek. Az is lehet, hogy az embereket addig nem érdekli a válság, az infláció, a háború, amíg az nincs hatással szűkebb környezetükre.

Legyünk optimisták, és reméljük, hogy ez így is marad jövőre is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet