Az idén biztosan nem kapnak állami segítséget az önkormányzatok

A szombathelyi közgyűlésen keresték a nehéz helyzet felelőseit.

Attól félek, hogy jövőre még nehezebb helyzetben lesznek az önkormányzatok – mondta a városi közgyűlés elején Nemény András polgármester (Éljen Szombathely!). A város gazdasági helyzete rossz, de ha az itt megtermelt forintok itt maradnának, akkor a város kezelni tudná az energiaválság okozta plusz kiadásokat.

Nemény felidézte, hogy Szombathelynek 3 milliárd forint szolidaritási adót kell fizetnie , ami így a saját bevételeiből hiányzik. Az energiaválság következtében 4,2 milliárd forinttal nőttek a város kiadásai . Az ősszel elfogadott takarékossági program működik, a városháza fűtési költsége például 60 százalékkal csökkent.

A takarékossági program általi megtakarítás és a saját bevételek alapot adnának az energiaválság kezelésére, ha nem kellene befizetni a szolidaritási adót – jelentette ki Nemény.

Hozzátette, most már biztos, hogy az idén már nem kapnak kompenzációt az önkormányzatok, de reméli, hogy a jövő évi költségvetés februári elfogadása előtt dönt a kormány a kompenzációról.

Az EU legmagasabb inflációja

A polgármester kijelentette, tart a jövő évtől, mert nehéz hónapok elé néznek. Utalt Matolcsy György, az MNB elnökének kijelentéseire. Matolcsy: Bajban vagyunk, a saját döntéseink miatt vagyunk bajban 2022. December 05. 13:36 Matolcsy többek között azt mondta, hogy 2020 után nagyon rossz gazdasági döntéseket hozott a kormány, jövőre nálunk lesz a legmagasabb infláció az Európai Unióban. És, hogy nem a brüsszeli szankciók okozzák a gazdasági bajokat, hanem a kormány rossz döntései.

Illés Károly, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, közgazdaságilag lehet kritizálni a kormánydöntéseket, politikailag nem, hiszen a magyar háztartásoknak kedveznek az ársapkák. Kijelentette, a nehézségekért a szankciók és a hibás brüsszeli politika a felelős, és egész Európa bajban van. Hozzátette, ezt a helyzetet állami és önkormányzati szinten is kezelni kell.

Nemény András annyit válaszolt, hogy az Unió többi országában más helyzet van, Magyarországon recesszió várható. Felidézte, hogy a kormánydöntések miatt nem takarékoskodtak az emberek, és most a legmagasabb inflációval kell szembenéznünk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet