Ez el is dőlt: Borítékolható, hogy Novák Katalin lesz a köztársasági elnök

A többi már csak formalitás.

Orbán Viktor miniszterelnök december 21-én, kedden, az évértékelő kormányinfón Orbán Viktor: Novák Katalin a köztársasági elnökjelölt 2021. December 21. 11:01 jelentette be, hogy Novák Katalint jelöli a köztársasági elnöki posztra. Novák szerda délután be is jelentette Novák Katalin lemondott 2021. December 22. 15:16 , hogy december 21-i hatállyal lemond családokért felelős tárca nélküli miniszteri megbízatásáról.

Novák Katalin lemondása nem tűnik elhamarkodottnak, borítékolható, hogy a köztársasági elnökké választásáig a hátralévő lépések már csak formálisak lesznek.

Novák Katalin le is mondott miniszteri posztjáról
MTI/Balogh Zoltán

A köztársasági elnök jelöléséhez 40 parlamenti képviselő egybehangzó javaslata kell, és Orbán Viktor bejelentése után nincs kétség, hogy a 133 bátor kormánypárti képviselőből lesz minimum 40, aki vállalja a feladatot.

Az ajánlás után aztán jön a megválasztása, ami a parlament feladata. Áder János mandátuma 2022. március 13-án jár le. A törvény értelmében a köztársasági elnököt az előző elnök mandátumának lejárta előtt minimum 30, maximum 60 nappal kell megválasztani.

Így az új köztársasági elnököt 2022. január 13. és február 13. között választja meg a parlament. Ami bőven az országgyűlési választások (április vagy május) előtt lesz, tehát annak eredménye nincs hatással az új köztársasági elnök megválasztására.

Áder János mandátuma 2022. március 13-án jár le
Kovács Tamás / MTI

A választás elvileg kétfordulós. Az első fordulóban a jelöltet kétharmaddal lehet megválasztani. Ha ez nem sikerül, a második fordulóba már csak az első fordulóban legjobban teljesítő két jelölt jut tovább, és ekkor elég már a többségi szavazat.

Lefordítva: Ha Novák megválasztásánál működik a Fidesz kétharmada, akkor már az első fordulóban ő lesz a köztársasági elnök. Ha valami miatt nincs kétharmad, akkor pedig a második fordulóban biztosan megválasztja a fideszes többség.

Így barátkozzunk meg a gondolattal, hogy az új köztársasági elnök Novák Katalin lesz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet