Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Július elsejétől tilos az alkoholfogyasztás a szombathelyi belvárosban, köztereken, parkokban

Tilalom eddig is volt, most pontosították, szóval vigyázat.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szigorított a szombathelyi önkormányzat a közterületi alkoholfogyasztás szabályairól, az új szabályok július 1-től érvényesek – erről a múlt héten döntött a közgyűlés. Szokatlan egyetértés a közgyűlésben, visszatértek a képviselők és utcát neveztek el Szarka Zoltánról June 25. 08:32

Hézagok a jogszabályokban

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

A közterületi alkoholfogyasztás mindig is a hatóságok figyelmének központjában volt. Korábban törvény tiltotta, aztán ez valahogyan kimaradt a szabályozásból.

Sőt, keletkezett egy jogszabályi hézag. Egy 2012-es törvény ugyanis szabálysértésnek minősítette a közterületi ivászatot, de emögött nem volt olyan jogszabály, ami annak tilalmáról szólt volna.

Ezt próbálták meg az önkormányzatok orvosolni saját rendeleteikkel, de ott is joghézag volt. Az önkormányzatok ugyanis a közösségellenes magatartást tilthatták meg, ebbe a körbe viszont csak az tartozott, amit a törvény közösségellenesnek minősített, a köztéri alkoholfogyasztás ebből is kimaradt.

Nyugat.hu

Pár éve elég, ha az önkormányzat megtiltja

Pár éve viszont módosították a törvényt, és abba beemelték az önkormányzati rendeletben tiltott cselekményeket is. Így, ha egy önkormányzat rendeletben tiltja a köztéri alkoholfogyasztást, akkor az szabálysértésnek minősül.

Ennek ellenére a szombathelyi közgyűlés 2011-ben hozott egy rendeletet, ami szerint tilos a szeszesital bármely formában történő fogyasztása:

 • kereskedelmi és vendéglátó üzletek, áruházak közterületre nyíló bejáratától számított 50 méteren belül,
 • rendelők, szociális, köznevelési és egészségügyi intézmények, közhatalmi funkciót ellátó szervezet (bíróság, ügyészség, rendőrség, NAV, kormányhivatalok, önkormányzatok stb.) elhelyezésére szolgáló épületek, valamint egyházi épületek telekhatárától számított 200 méteres távolságon belül,
 • közterületi játszótereken, továbbá a játszóterek külső határvonalától számított 5 méteres távolságon belül,
 • közösségi közlekedési eszköz igénybevételének céljából létesített, illetve erre kijelölt megállóban, várakozóhelyen, illetve helyiségben, valamint nyílt légterű megálló, várakozóhely esetén annak külső határvonalától számított 5 méteres távolságon belül.
 • A tilalom alá nem tartozik a vendéglátó előkertek, városi rendezvények, valamint a szeszesital kimérési engedéllyel is rendelkező rendezvények területe.

  Konkrét területeken tiltották be

  A városi közgyűlés most ezt a rendeletet módosította, úgy, hogy meghatározta azokat a területeket, ahol közterületen tilos alkoholt fogyasztani:

 • Fő tér,
 • Savaria tér,
 • a fenti terekre bevezető díszburkolatos járdaszakasz,
 • Berzsenyi tér,
 • Szent Márton tér,
 • Mindszenty tér,
 • Szily János utca,
 • a Szent Márton út – Hunyadi út közötti gyalogos aluljáró,
 • közkertek, közparkok.
 • A tilalom megszegése szabálysértésnek minősül, és büntetéssel jár.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés