Szokatlan egyetértés a közgyűlésben, visszatértek a képviselők és utcát neveztek el Szarka Zoltánról

Olvassa újra tudósításunkat a 2020 júniusi szombathelyi közgyűlésről.

22:10 Lépések a Vasivíznél?

Aztán tagokat delegálnak önkormányzati alapítványokba, és a Vasivíz igazgatóságába és felügyelőbizottságába. Utóbbinál Illés Károly kérdezi, hogyan orvosolják a feltárt ügyekre A bíróság első fokon érvénytelenítette a Vasivíz vezérigazgatói kinevezését 2020. June 23. 15:14 .

Nemény kijelenti, a cég működését nem teszik kockára, megvárják a közigazgatási bizottság döntését. Ha az kedvezőtlen lesz a jelenlegi vezérigazgatóra, akkor másik vezérigazgatót kell kinevezni.


22:05 Szarka Zoltán utca

Az Illés Akadémiához vezető utat elnevezték Szarka Zoltánról, Szombathely díszpolgáráról, olimpiai bajnok labdarúgóról.


22:00 Érzik a végét

Két ügyön léptek át két perc alatt.


21:50 Orvosi praxisok

Több háziorvosi és fogorvosi körzetben változnak az orvosi praxisok, ezt fogadják el éppen.


21:25 Közterület-felügyelet plusz feladatai

Elfogadtak egy, a vásárcsarnokkal kapcsolatos előterjesztést, aztán jön a közterület-felügyelet, ahová új feladatokat akarnak adni. Illés Károly szerint ez csak úgy elképzelhető, ha jelentős létszámbővítést hajtanak végre.

Az ülés elején tárgyalt közbiztonsági beszámolóból is hoznak példákat a képviselők, megint elvesznek a részletekben.


21:05 Még mindig az ezer parkoló

Úgy tűnik, mintha a képviselők nem akarnák befejezni ma a közgyűlést. Még mindig az ezer parkoló programról beszélnek, és van még hátra tíz napirendi pont.

Aztán végre szavaznak, a fideszes módosítókat egy részét leszavazzák, Koczka Tibor zöldterületekről szóló javaslatát is elutasítják, az ezer parkoló programját elfogadják.


20:30 Ezer pakoló építése

Írtunk róla Ezer parkoló építését tervezi a szombathelyi önkormányzat, négy hónap után újra lesz közgyűlés 2020. June 19. 18:30 , sőt, pénteki podcastünkben Podcast péntek: Kell nekünk még ezer parkoló Szombathelyen? 2020. June 21. 19:31 is téma volt.

Koczka Tibor változtatna a címen, szerinte az ötéves tervek hangulatát érinti, és azt sem érti, miért pont ezer. Ami két hektár területet jelent a városban, lebetonozva, leaszfaltozva. Úgy, hogy nincs közlekedési koncepció. Kérdezi a lakók végiggondolták-e, ha a panelház mellett leaszfaltozzák a területet, akkor a házban sokkal melegebb lesz nyáron? Javasolja, hogy tegyék kötelezővé, minden egyes parkolóhely kialakításakor ugyanakkora zöldterületet létesítsenek a városban.

Horváth Soma szerint kaotikus a parkolási helyzet, parkolókat zöldterülettel együtt is ki lehet alakítani. Hozzáteszi, hogy egy parkol mintegy egymillió forintba kerül.

Horváth Attila arra hívja fel a figyelmet, hogy senki sem tudja, mennyivel csökken az idén az iparűzési adó bevétele. A költségvetésből először az alapfeladatokat kell biztosítani, utána jöhetnek az önként vállalt feladatok. Így most nem lehet határidőt kijelölni az ezer parkoló építésére. Ha lesz rá pénz, megcsinálják.


20:20 Még mindig a köztisztaság

Horváth Soma felháborítónak tartja, hogy a fideszesek azt mondják, hogy őket szemétszedésre akarja kényszeríteni a városvezetés. Szerinte a képviselőknek példát kell mutatni, és ennek az egyik módja, hogy részt vesznek az akciókban.

Azt mondja, ez egy szimbolikus dolog, ez nem politikai kérdés.

Aztán a Fidesz-frakció elfogadja, hogy a közgyűlés "felkéri" a képviselőket, hogy évente egyszer szervezzenek szemétszedési akciót a választókerületükben.


19:25 Köztisztasági program

Írtunk már Össznépi szemétszedésre és szemléletváltásra buzdít a szombathelyi városvezetés 2020. June 24. 15:32 róla. Illés azt mondja, ha a polgármester vállalja a felelősséget a szervezésért, akkor támogatják.

Horváth Soma azt kéri, a választókerületi képviselők szervezzék meg az akciót a saját körzetükben. Tóth Kálmán keményebben fogalmaz, vannak feladatai a képviselőknek, úgy látszik, filozófiai különbség van a két oldal képviselői között.

Közgyűlés 2006.06.25
Tóth Kálmán és Németh Ákos
Mészáros D. Zsolt

Most már az egyedi gondoknál tartanak, az eldobott cigarettacsikkeknél, a szemetelésnél.

Illés kifejti, hogy így áttolják a felelősséget a választókerületi képviselőkre a körzetük tisztaságáért, pedig szerinte az a városvezetés felelőssége.

Horváth Soma közben lapunk egy 2015-ben írt cikkét idézi, amikor Illés Károly alpolgármesterként azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy Szombathelyen nem kehet panasz a fűnyírásra.

Ágh Ernő nem ért egyet azzal, hogy a 14 választókerületi képviselőt kötelezzék, hogy megszervezzék a szemétszedést. Nemény András kifejti, nem a képviselőknek kell összeszedni a szemetet.

Takátsné Tenki Mária kifejti, az az ő munkája, hogy sétál a választókerületében, a belvárosban és megnézi.


19:20 Pályázat útfelújításra

Az Áchim András utca felújítására pályáznak a belügyminisztériumhoz, a felújítás mintegy 100 millióba kerül, ennek a felét lehet elnyerni a pályázaton. Egyhangúlag elfogadták, hogy pályázzanak.


18:30 Rendeletmódosítások

Ezek között van például a parkolási díjak felemelése Szombathelyen emelkednek a parkolási díjak – lesz 2 óra ingyen parkolás is, de kicsit másként 2020. June 24. 07:25 és a kedvezmény bevezetése.

Illés szerint nem lehet szó nélkül elmenni a parkolás mellett. Szerinte a módosítás éppen arra ösztönzi az autósokat, hogy hosszú ideig hagyják a parkolókban az autót. A megemelt díjak is magasak, azzal egyetért, hogy a belvárosból ki kell szorítani az autókat. A járványhelyzet miatti ingyenes parkolás megmutatta, mi lenne a belvárosban, ha nem lenne fizetős a parkolás.

Nemény szerint a célt ne érte el az ingyenes parkolás, nagy bevételtől esett el a város, és sok panasz érkezett a lakóktól. Azt is mondja, hogy a közeli városokban hasonló nagyságrendű a pakolási díj, mint amit most terveznek.

Tóth Kálmán kijelenti, hogy az ingyenes parkolás maga a káosz, ilyet nem szabad tenni a jövőben, Szerinte rosszul döntött a miniszterelnök, ha nem is ismerik el a fideszesek, Budapestet akarta ezzel büntetni.

Közgyűlés 2006.06.25
Új képviselők
Mészáros D. Zsolt

A rendszer lényege, hogy az autókat szorítsák ki a belvárosból, a magas díj nem a polgárok megsarcolását jelenti, hanem a belváros élhetővé tételét.

Takátsné Tenki Mária nem bántaná a parkolást, nem emelné meg a díjakat és nem adna ingyenes időt sem. Azt kéri, a városvezetés ismerje be, hogy elhamarkodott választási ígéret volt a két óra ingyenes parkolás.

Aztán jól elvitatkoznak a parkolási díjon és rendszeren. Aztán azon is, hogy milyen hangnemet használnak, egyébként sokkal udvariasabb, normálisabb a hangnem, mint az előző ciklusban. Ahogy László Győző megjegyzi, most nincs migránsozás, migránspártizás, sorosozás.

A parkolási rendszer és díjak módosításánál a Fidesz nemmel szavazott, de így is átment a javaslat. A többi rendeletmódosítást egyhangúlag fogadta el a közgyűlés.


18:15 Itt a folytatás, még 18 napirendi pont van

És mér meg is szavazták a belső ellenőrzések eredményeit.

A tavalyi költségvetés zárszámadása következik, ezt is pillanatok alatt elfogadják. A tavalyi pénzmaradvány elszámolását is.

Jön a költségvetés módosítása. Ez még nem az újratervezés, korábban már bejelentették, hogy azt szeptemberre tervezik. Most kisebb módosítások lesznek, később megnézzük közelebbről.

Ezt is gyorsan elfogadják, a Fidesz tartózkodik, Illés Károly frakcióvezető ezt azzal indokolta, hogy az egész költségvetést nem fogadják el.


16:37 Szünet

Mert a pedagógusnapi kitüntetéseket adják át 17 órától a nagyteremben.


15:50 Önkormányzati ingatlanok sorsa

Két cikket is írtunk róla, egyszer a digitalizációs központról Videón a szombathelyi digitalizációs központ látványterve 2020. June 24. 21:14 , és a Kossuth utca 11-ről Eladják a szombathelyi tankerületi központ volt székházát 2020. June 22. 16:26 , amit a tankerület használt, és most el akarják adni. Most a digitalizációs központot mutatják be.

Takátsné Tenki Mária a Kossuth u. 11-ről azt mondja, meglepte az eladási szándék. Felidézi, hogy korábban ügyfélszolgálati irodáknak szánták, javasolja, vizsgálják meg ennek a lehetőségét.

Nemény azt mondja, a következő időszakban szinte semmire sem lesz pénz, az ügyfélszolgálati központnak már megvan a helye.

Czeglédy éppúgy elhibázottnak tartja az épület értékesítését, mint az előző ciklus épületértékesítéseit. A bérbeadásából folyamatos bevételt hozna, és van hozzá egy belső parkoló is. Valóban közszolgálati funkciókat lehetne oda telepíteni.

Koczka módosító indítványa, hogy a z épület eladását hozzák vissza a közgyűlésre, ha lesz ajánlat, ne a SZOVA döntsön erről, ezt el is fogadják. Azt is, hogy a Késmárk utcai teniszpályák bérbe adását miért nem pályáztatják meg.

Horváth Attila azt mondja, a jelenlegi terv a legkedvezőbb pénzügyileg.


15:30 Víztorony üzemeltetése

Erről is írtunk már Június végén írják ki a pályázatot a szombathelyi víztorony kávézójának üzemeltetésére 2020. June 11. 06:59 , a felújított víztorony az Agora Kulturális Központhoz kerül, a kávézót vállalkozásnak akarják bérbe adni.

Sátory Károly azt kéri, hogy ne hagyják ki a munkából, sokat foglalkozott vele, és az ő választókerületében van. Kérdezi, mikor nyit meg a Kresz-park.

Nemény megígéri, utánanéznek, hogy mikor lehet a leggyorsabban megnyitni. Czeglédy Csaba azt kérdezi, szándékosan lett-e ilyen a színe a toronynak, mert régebben nem ilyen volt.

Ilyen lett a víztorony
Mészáros D. Zsolt

Horváth Soma azt mondja, a Kresz-park eszközei elavultak, nem használhatók, az útburkolat fejlesztésére is mindenképpen szükség lenne. Sajnálja, hogy az eredeti tervekben nem volt bent, bízik abban, hogy a következő években fel tudják újítani a Kresz-parkot is.

Sátory azt mondja, a víztorony az első ütem volt, ők is szerették volna folytatni.


14:35 Kell-e szálloda?

A szállodaügyben Melega Miklós tette fel a kérdést, hogy minek ez a cég? Nemény hosszabban magyarázza, hogy a szállodát még az előző városvezetés készítette elő, amire mintegy 100 milliót költöttek. Most az a kérdés, hogy kidobják-e ezt a tervet, vagy megpróbálják megvalósítani, úgy, hogy a városnak egy fillérjébe sem kerül.

Koczka Tibor (Pro Savaria) elmondja, a korábbi években az önkormányzat által sportrendezvényekre adott támogatást büki és sárvári szállodákban költötték el. Az, hogy leragadt a történet, az emelkedő építőárak okozták egy részt, másrészt a kormány nem adta meg Szombathelynek és környékének a kiemelt turisztikai régió címet, így nem kaptak támogatást, és ez ellen Hende Csaba nem tett semmit.

Közgyűlés 2006.06.25
Távolról
Mészáros D. Zsolt

Koczka kijelenti, a Médiaközpontnál pénzkidobás, hogy egy épületben három szerkesztőség működik. De szerinte nem most van az ideje, hogy hozzányúljanak a költségvetéséhez, de amikor elbírálják az igazgatói pályázatot, a pénzügyi és szervezeti kérdések előnyt kell, hogy élvezzenek.

Sátory Károly (Fidesz) szerint a Médiaközpont régi igazgatóját statáriális módszerrel váltotta le az új többség, az általuk kinevezett igazgató sok döntése okozta a jelenlegi gondokat. Egy listát kér arról, hogy kik dolgoznak külsősként, mennyi pénzért és milyen feladataik vannak. Ezt a pénzszórást meg kell szüntetni - mondja.

Illés kijelenti, ma már nem olyan helyzet van, mint amikor elkezdték a szállodaprojektet. Azóta több mint száz ágynyi szálláshely jött létre a városban, és nem látszik, hogy olyan nagy szükség lenne még egy szállodára.

Nemény emlékeztet rá, hogy Puskás Tivadar alatt kezdődött el a projekt, most arról van szó, hogy kidobják-e a már elköltött 100 millió forintot.

Szuhai Viktor (Éljen Szombathely) felszólítja Melegát, ha úgy tudja, hogy tényleges teljesítmény nélkül fizetnek ki tanácsadói díjat, akkor tegyen feljelentést. Megemlíti, hogy a kormány az előző ciklusban 163 tanácsadót alkalmazott.

Sátory azt mondja, mínusz 14 millióval végzett tavaly a Médiaközpont. Kérdezi, hogy a polgármester megengedi-e az ügyvezetőnek, hogy a szakmai igazgatót és a tanácsadót elküldje. Politikai szempontból rendben van a Savaria Fórum, de miért van szükség egy évtizedek óta a sajtóban dolgozó ügyvezetőnek olyan tanácsadóra, aki sokkal kevesebb tapasztalattal bír? - kérdezi.

Nemény szerint az a normális, ha az ember beenged új impulzusukat, most nem az a világ van, amikor ő engedélyezhet munkaügyi döntéseket az igazgatónak.


14:05 Igazgatói pályázatokat írnak ki

Következnek az önkormányzati cégek. Kettőnél, a Médiaközpontnál és a Weöres Sándor Színháznál az igazgatói pályázat kiírásáról is szó lesz, a többinél üzleti tervet fogadnak el.

A Médiaközpontról írtunk Kiírják a pályázatot a Médiaközpont igazgatói posztjára, a cég közben 61,58 millió forint plusz támogatást kér 2020. June 24. 11:32 , a színháznál jövő év január 31-én lejár a színházalapító Jordán Tamás megbízatása, és a hírek szerint Jordán már nem akar indulni. Mindenesetre érdekes helyzet lesz, hiszen a kormányintézkedések után a színház működésébe és így az igazgató kinevezésébe is döntő beleszólása lesz Állami szerepvállalás a Weöres Sándor Színházban: Áldozati bárány vagy az egyedüli lehetőség 2020. May 19. 07:48 a kormánynak.

Illés Károly bejelenti, a Médiaközpont üzleti tervét nem támogatják, tudják, hogy sok csontváz az előző ügyvezető után maradt. A Sportiskola plusz forrásigényre is nemmel szavaz majd a Fidesz-frakció - mondja.

Közgyűlés 2006.06.25
Illés és Kecskés összesúg
Mészáros D. Zsolt

Nemény szerint sem szerencsés, ha ekkora összegekkel támogatják a saját cégüket, de a Sportiskolánál az előző ciklusban komoly problémák voltak, azokat rendbe kell tenni. A Médiaközpontnál pedig a tavaly év közben indult Savaria Fórum miatt van szükség több pénzre. A járvány alatt a hirdetési bevételek is csökkentek.

A polgármester megjegyzi, hogy szerinte is túl nagy a Médiaközpont bérigénye, ezzel foglalkozni kell.

Melega Miklós (Fidesz) szerint olyan dolgok történtek a Médiaközpontnál, amikre még nem volt példa önkormányzati cégnél. Mint mondja, ők korábban már jelezték, hogy aggályos a sok vezetői beosztás illetve a tanácsadók foglalkoztatása. Erősen vitatható egy magánlap politikailag elkötelezett főszerkesztőjének alkalmazása is aggályos, az ő bére éves szinten közel hétmillió forint. Kijelenti, a látható hiány csak részben indokolható a Savaria Fórum megjelenésével.

Szerinte úgy tűnik, hogy kifizetőhelyként működik a Médiaközpont.

Nemény András kijelenti, számára az a fontos, hogy pártpolitikailag független legyen a Médiaközpont, ez így is van szerinte. Ettől függetlenül a Médiaközpont nem működik hatékonyan, valóban magas a bérköltség. Ezek megoldását várja el az ügyvezetőtől.


12:35 Ebédszünet

14 óráig.


12:30 Vége a két ülés közti beszámoló vitájának

Jön a szavazás Nemény András járványhelyzetben hozott döntéseiről is.

A Fidesz az önkormányzati cégek üzleti tervénél, a Savaria karnevál elmaradásánál és a városvezetés ciklusprogramjánál tartózkodott, így is megvolt a többség. A többi döntést egyhangú igennel hagyta jóvá a közgyűlés.


12:15 Még mindig a zeneiskola

Horváth Gábor azt kéri, a botrányról hallgassák meg a másik felet is. Fodor István tankerületi igazgató nincs jelen, egyébként ő már évtizedek óta dolgozik a városban, elismert munkát végezve.


11:35 Mi lesz a hulladékkezeléssel?

Kopcsándi József a legújabb kormánytervről beszél, ami központosítaná a hulladékgazdálkodást. Teljesen kizárnák az önkormányzatokat a hulladékkezelésből, bajban lenne a SZOVA 2020. June 13. 11:18 Kéri, hogy az országgyűlési képviselők, köztük az éppen megérkező Bana Tibor (független) és Ágh Péter (Fidesz) is képviselje a város érdekeit. Ágh Ernőt felszólítja, hogy szülői szigort is alkalmazzon a fiával, Ágh Péterrel szemben, ha kell. Ágh Ernő azt mondja, ezzel nem fog élni, demokrácia van és felnőtt emberekről beszélnek.

Közgyűlés 2006.06.25
Czeglédy Csaba, a szociális és lakásbizottság elnöke azonnal lecsapna a Gothard-kastélyra.
Mészáros D. Zsolt

Czeglédy Csaba (független) javasolja, hogy gondolják újra, mit szeretnének a Gothard-kastéllyal, arra semmiképpen se használják, amire a Modern Városok programja akarta. Ha az önkormányzat elvégzi az állagmegóvást, akkor önkormányzati lakásokat is lehetne kialakítani ott, azzal, hogy a leendő bérlő alakítsa ki a lakást.

Hozzáteszi, hogy a Savaria Nagyszálló ügyében kiderült, hogy valakik pénzt akartak kicsalni az önkormányzattól. Szerinte az is fontos lenne, ha a járványhelyzet alatt hozott döntésekről egyenként szavazna a közgyűlés, így kapnának legitimitást a döntések.

A zeneiskola botrányáról kifejti, hogy a tankerületi igazgató feladata a város szolgálata lenne, ha van is egy rossz rendszer, ami a tanácsidőket idézi, azt az emberek működtetik. Ilyen mértékű szembefordulásra a szombathelyi pedagógusokkal nem volt még példa. Kéri, a polgármester beszélgessen el az igazgatóval, mert a tankerület inkább Szombathely része, mint a kormányé.

Czeglédy kijelenti, márciusban rengeteg panaszt és kétségbeesett levelet kaptak a kórházból, ezért utólag nem szerencsés azt mondani, hogy minden rendben van.

Nemény András javasolja, hogy amiben egyetértés van, azt egyben szavazzák meg, amiben nincs, azt egyenként. Jelzi, hogy ő is tervezett egy beszélgetést a tankerületi igazgatóval. Aztán felolvassa a kórház egyik osztályvezető főorvosának levelét, amit még március közepén írt, felsorolva, milyen védőeszközök hiányoztak akkor.


11:15 Mi legyen a polgármester döntéseivel?

Takátsné Tenki Mária javasolja, hogy tárgyalják újra a polgármester által hozott döntéseket. Nemény azt mondja, ezek egy része már hatályát is veszítette, és minden döntést a teljes nyilvánosság előtt hoztak. Meg is köszöni a sajtónak a részletes tájékoztatásokat.

A jegyző hozzáteszi, törvényi előírás nincs az újratárgyalásra, a kormányhivatal és a kormány javaslatai alapján jártak el. Véleményt, persze, lehet mondani a döntésekről.

Kecskés László a kormányt dicséri azzal, hogy a járványra gyorsan és jól reagált. Ez a fő oka annak, hogy Magyarországon enyhe volt a járvány. És az, hogy a magyarok fegyelmezetten követték az óvintézkedéseket. Szombathelyen Nemény András lépéseinek többségével egyet is lehet érteni. Azt mondja, a kórháznak adott maszkok esetében a Dunába hordták a vizet.

Horváth Attila kijelenti, hogy minden esetben a legjobb tudásuk szerint költötték el a szombathelyiek pénzét. A kórházból kaptak olyan információkat, hogy nincsenek védőeszközök. Nemény is azt mondja, hogy amikor megrendelték a kórházi maszkokat, akkor ott még nem volt.

Közgyűlés 2006.06.25
Kecskés László a kormányt dicséri folyamatosan.
Mészáros D. Zsolt

Kecskés kérdezi, a kórház melyik vezetőjétől jött az információ a hiányzó maszkokról. Nemény azt mondja, egy hónappal később kaptak olyan információt a kormányhivataltól, hogy megjöttek a maszkok. Hozzáteszi, nem vitatja a kormány és az Operatív Törzs teljesítményét, de Szombathelyen nagyobb baj lett volna, ha nem lép gyorsabban az önkormányzat.

Horváth Attila azt kéri, a sok munkát végzett embereknek ne mondjon olyat, hogy a Dunába hordták a vizet.


11:00 Mikor lesz kész a zanati kerékpárút?

Putz Attila (Éljen Szombathely) az előző városvezetés felelősségét említi, Illés Károly szerint amit tudtak, megtettek. Erről egyébként határozati javaslat van, később külön foglalkozunk az üggyel. Annyi biztosnak tűnik, hogy egy bizottság vizsgálja meg a helyzetet, és utána tudnak döntést hozni.

Németh Ákos (Éljen Szombathely) javasolja, hogy a polgármester és a jegyző vizsgálja meg a közterületi szabályozást a megkötött szerződések tekintetében. Furcsának tartja, hogy a két szombathelyi futballakadémia összesen tízmilliárdot kapott, a Gothard-kastély viszont nem kapta meg a plusz egymilliárd forintot a felújításra.


10:45 Elfogadja a Fidesz Nemény András döntéseit?

Illés Károly bejelenti, hogy Nemény András rendkívüli jogrend alatt hozott intézkedéseire nemmel szavaznak majd. Azért, mert néhány ingatlanfelhasználásnál, a cégek üzleti tervénél nem sikerült az egyeztetés, egyébként a meghozott intézkedések többségével egyetértenek.

Nemény azt mondja, Lendvai Ferenccel tárgyalt, a cégek helyzete közben folyamatosan változik, ezért fogadta el az üzleti terveket.

10:25 A városvezetés kiáll a kirúgott zenetanár mellett

Tóth Kálmán a zeneiskola botrányát Országos hír lett a kirúgott szombathelyi hegedűtanár ügyéből, a tankerület vezetője azonban nem nyilatkozik (frissítve) 2020. June 17. 10:41 hozza elő. Több mint 1700-an írták alá a Rác Gábor melletti petíciót, kijelenti, az Éljen Szombathely frakció szerint is aljas, minden szakmai nézőpontot nélkülöző lépés volt a tankerület döntése. Nyíltan az intézmény 63 százaléka állt ki az elbocsátott tanár mellett – mondja.

Közgyűlés 2006.06.25
Tóth Kálmán: Kiállunk az elbocsátott zenetanár mellett
Mészáros D. Zsolt

Megjegyzi, támogatják a városvezetést, hogy a Savaria Nagyszállónál történt ingatlanmutyi Teljesen felszívódott a Savaria Nagyszálló titokzatos vevője, úgy tűnik, az üzlet sem jött létre 2020. April 27. 14:22 ügyében támogatják, hogy tegyenek rendőrségi feljelentést.

A polgármester azt mondja, kívülről nem szerencsés beleszólni egy intézmény működésébe, de Szombathelyen fontos a véleménynyilvánítás szabadsága. A városvezetés nem terjeszkedne túl a hatáskörén, de magánszemélyként kiállnak Rác Gábor mellett.

László Győző közben megemlíti, a szombathelyi városvezetés a kormánynál előbb hozott meg sok intézkedést a járvány elleni védekezéshez, ami egyébként a dolguk volt. Kijelenti, szakmai képtelenség lett volna, ha a pandémiás helyzetben közbeszerzési pályázatot írtak volna ki, akkor, amikor az orvosok egy része a járvánnyal volt elfoglalva, másik részük meg nem is dolgozhatott.


10:15 Megkapja a 76 milliót a Gothard-kastély

Horváth Gábor (Fidesz) köszönetet mond, mert Hende Csaba közbenjárt a Gothard-kastély ügyében, A szombathelyi Gothard-kastély állagmegóvására használhatja fel az önkormányzat a 76 milliós állami támogatást 2020. June 25. 14:08 és az önkormányzat a 76 milliós állami pénzből állagmegóvást végezhet a kastélyon.

Közgyűlés 2006.06.25
Horváth Gábor jó hírt hozott.
Mészáros D. Zsolt

Nemény András hozzáteszi, ha így van, akkor köszönet illeti Hende Csabát, de emlékeztet rá, hogy több esetben is elutasításba ütköztek, és eredetileg nem csak az állagát akarték megőrizni a kastélynak.

Horváth Gábor megjegyzi, ha lebontanák a kastélyt, és újra felépítenék, az olcsóbb lenne, mint ezt az épületet felújítani.

Koczka Tibor (Pro Savaria) arra hívja fel a figyelmet, hogy a kastélyra készítettek terveket, amit keresztülhúzott a Modern Városok programja. Később aztán kiderült, hogy a programból alig valósult meg valami.


9:55 Meddig marad az OMSZ-nél az orvosi ügyelet?

Itt a két ülés közti beszámoló, ebben szerepelnek a rendkívüli jogrend alatti polgármesteri döntések.

Illés Károly köszöni a szombathelyi polgárok fegyelmezettségét, ennek köszönhetően nem alakult ki súlyos helyzet. És köszöni ezt az Operatív Törzsnek és a kormánynak is.

Az orvosi ügyeletről beszél, azt mondja, nem írták ki a közbeszerzési pályázatot az ügyelet működésére és az épület kialakításnál sem történt semmi. Mi tesszük hozzá, hogy az orvosi ügyeletet szeptember végéig működteti az Országos Mentőszolgálat, utána a városnak kell gondoskodnia erről.

Nemény András válaszol, teszik a dolgokat, László Győző alpolgármester tárgyalt az OMSZ-szel. László Győző kijelenti, az OMSZ mondta fel a szolgáltatást, és kijelenti, szó sincs arról, hogy nem teljesítik a közgyűlési határozatokat. A járvány alatt a mentők erejükön felül teljesítettek, így csak a veszélyhelyzet után foglalkozhattak az üggyel.

Egyébként az OMSZ megígérte, ha szükség lesz rá, az év végéig működtetik az ügyeletet. Egyébként a mai napirenden van is erről egy előterjesztés, folyamatban van az ügyelet megszervezése, a szombathelyiek nincsenek veszélyben.

Közgyűlés 2006.06.25
A nézőtér.
Mészáros D. Zsolt

Kecskés László (Fidesz) nem érzi nyugodtnak magát, azt sem, hogy egy márciusra tervezett megbeszélést júniusban kell megtartani. Kijelenti, tavaly egy hibátlanul működő ügyeleti rendszerbe nyúlt bele 18 millió forint miatt az akkori új többség, az idei évre kért plusz 30 milliót nem adták meg elsőre, ezt az összeget végül kénytelenek voltak megadni – mondja.

Ezután közölte az OMSZ, hogy felmondja az ügyelet ellátását, márciusban döntöttek arról, hogy október 1-jén át kellene vennie az ügyeletet a városnak. Folyamatos bizonytalanság van – mondja Kecskés László, az egészségügyi szakmai bizottság elnöke.

A polgármester bejelenti, birtokában van egy levél, amiben az OMSZ megígéri, hogy december végéig ellátják az ügyeletet, ezt el is küldi Kecskésnek. Megjegyzi, az orvosok véleménye alapján intézkedtek, nem véletlen, hogy a városban összesen három helyen működteti az OMSZ az ügyeletet.

Horváth Attila alpolgármester (Éljen Szombathely) elmondja, a mentők közölték, hogy a pandémia alatt nem tudnak ezzel az üggyel foglalkozni, többször is keresték őket. Amint az OMSZ jelezte, hogy ráérnek, tárgyaltak is velük.

Illés Károly azt mondja, itt olyan dolgok hangzottak el, amiket nem tartalmaz az előterjesztés. De emlékeztet rá, hogy az ügy azzal kezdődött, hogy az ügyelet ellátása alulfinanszírozott volt.


9:20 Szemetelés, kábítószer, büntetőfékezés

Erről volt egy sajtótájékoztató már, amiről itt Össznépi szemétszedésre és szemléletváltásra buzdít a szombathelyi városvezetés 2020. June 24. 15:32 írtunk. Most Gulyás Ferenc városi rendőrkapitány ad rövid tájékoztatót. Mint mondja, a tavalyi évhez képest nem történt lényegi változás, a rendőri felderítés eredményesebb volt.

Két problémát emelt ki, a szemetelést, főként a Parkerdőben, ahol fogtak illegális szemetelőket, akik szombathelyiek voltak. Ők legálisan lerakhatták volna a hulladékot a hulladékudvarban, ezért szükséges a szemléletmódosítás.

A másik a Fő téri erőszakos kéregetés, az idén 156 alkalommal intézkedtek a rendőrök, 75 esetben indítottak eljárást. Az idén nyolc kábítószer-terjesztőt fogtak el, 16 esetben intézkedtek.

Közgyűlés 2006.06.25
Ez még az eleje.
Mészáros D. Zsolt

Illés Károly (Fidesz) köszöni a rendőrség munkáját, jó az együttműködés. Tóth Kálmán (Éljen Szombathely) azt mondja, a jövőben is számítanak a rendőrség szakértelmére, a közlekedési tervek készítésekor is.

Takátsné Tenki Mária (Fidesz) azt kéri, hogy vonják be a belváros problémáinak megoldása érdekében tett intézkedésekbe.

Horváth Gábor (Fidesz) azt mondja, a Fő térre nem lehet úgy bemenni, hogy nem szólítják le a kéregetők. Plusz a város útjain is megjelent a büntetőfékezés, saját szemével látott ilyet a Rohonci úton. Ő is komoly problémának tartja a szemetelést, a saját választókerületében is tapasztalja.

Kelemen Krisztián, a bűnmegelőzési bizottság elnöke kijelenti, az elmúlt időszakban még szorosabb lett az együttműködés a rendőrség és az önkormányzat között.


9:07 Kezdődik

Nemény András polgármester (Éljen Szombathely) bejelenti, hogy Lendvai Ferenc (Fidesz) betegség miatt nem vesz részt az ülésen.

Aztán egyperces néma felállással emlékeznek a járvány alatt életüket vesztett betegekre, a nemrég elhunyt két olimpiai bajnokra és a napokkal ezelőtt elhunyt Szendrődy Jánosra.

Közgyűlés 2006.06.25
Egyperces néma felállás.
Mészáros D. Zsolt

Nemény elmondja, 117 nap telt el az előző ülés óta, 91 határozatot, 11 rendeletet fogadott el, három szombathelyi betegről tudnak, és itt senki sem vesztette életét a járvány miatt. Szerinte ez leginkább a szombathelyieken múlt, köszönetet mond a járvány alatt dolgozóknak, egészségügyi, szociális, kulturális dolgozóknak, azoknak, akik a gyárakban végigdolgozták a járvány időszakát, és azoknak is, akik betartották az óvintézkedéseket.

A járvány utáni helyzetnek vannak következményei, szociális és gazdasági szempontból. Kijelenti, hogy az ellenkező vélemények ellenére az önkormányzatnak igenis feladata a nehéz helyzetbe kerültek megsegítése. A visszajelzések szerint nagyon kellett a város szociális segítsége.

Most szembe kell nézni a kormányzati elvonásokkal, a váratlan költségekkel, ezzel kell számolni. Újra kell tervezni a gazdasági helyzetet, még azt sem látni, mennyi pénz esik ki az iparűzési adóból. Szeptemberben térnek vissza erre, a jelenleg zajló beruházásokat folytatják, de szeptemberig újakat nem indítanak, akkor újratervezik a gazdaságot és az önkormányzati költségvetést.

Bejelenti, hogy a városi rendőrkapitány kérésére a közbiztonsági helyzetről szóló beszámolóval kezdjék az ülést. A közterület-felügyelet beszámolóját a szakbizottság nem fogadta el, arról máskor tárgyalnak.

A polgármester végül egy elismerő oklevelet ad át a városi rendőrkapitánynak.


Négy hónap kényszerszünet után ez is elérkezett hát, ülésezik a szombathelyi közgyűlés. Néhány ügyet megírtunk már előre, így olvashattak a város közbiztonsági helyzetéről, Szombathelyen is egyre nagyobb probléma az agresszív koldulás és a dizájnerdrogok 2020. June 19. 14:57 az ezer parkoló Ezer parkoló építését tervezi a szombathelyi önkormányzat, négy hónap után újra lesz közgyűlés 2020. June 19. 18:30 tervéről, a szombathelyi tankerületi központ volt székházának eladásáról, Eladják a szombathelyi tankerületi központ volt székházát 2020. June 22. 16:26 a Fő téri nyilvános vécék felújításáról, 23 millió forintba kerül a szombathelyi Fő tér nyilvános vécéjének felújítása 2020. June 23. 15:57 a parkolási díjak emeléséről Szombathelyen emelkednek a parkolási díjak – lesz 2 óra ingyen parkolás is, de kicsit másként 2020. June 24. 07:25 , a Médiaközpont plusz pénzigényéről, Kiírják a pályázatot a Médiaközpont igazgatói posztjára, a cég közben 61,58 millió forint plusz támogatást kér 2020. June 24. 11:32 és arról, hogy szemétszedésre buzdít Össznépi szemétszedésre és szemléletváltásra buzdít a szombathelyi városvezetés 2020. June 24. 15:32 az önkormányzat.

A két ülés között történtekről szóló beszámolóval kezdenek, ahol mérlegre teszik Nemény András polgármester járvány alatt hozott döntéseit is. Lesz majd költségvetés-módosítás is, ám ez most csak gyors tűzoltás, hamarosan nagyobb átalakításra Milliárdos nagyságrendben kell újratervezni a szombathelyi költségvetést a járvány és a megszorítások miatt 2020. April 06. 14:33 lesz szükség.

Az ülés hamarosan kezdődik, mi itt percről percre tudósítással, itt pedig élőképben Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről May 30. 09:18 közvetítjük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet