A szombathelyi Fidesz szerint Göncz Árpád nem érdemli meg, hogy teret nevezzenek el róla

Wagner Andrásról sétányt neveznek el majd, de nem az eredetileg tervezett helyszínen.

A hét elején írtuk Szombathelyen teret neveznek el Göncz Árpádról, sétányt Wagner Andrásról 2022. February 22. 07:30 , hogy közterületeket neveznek el Szombathelyen Göncz Árpádról, a rendszerváltás utáni első köztársasági elnökről, és Wagner Andrásról, aki szintén a rendszerváltás után két ciklus erejéig volt a város polgármestere.

Wagner Andrásról a Szent Márton utca belváros felőli részét, a Szent Erzsébet tértől a Gyöngyös-patakig tartó szakaszát tervezték elnevezni, amit egyébként Czeglédy Csaba képviselő javasolt korábban. De kiderült, hogy az egyház nemtetszését fejezte ki, azért, mert szerintük az átnevezés megbontja a Ferences-templom környékének utcanév-rendszerét.

A közgyűlés így arról határozott, hogy Wagner Andrásról a Gyöngyösparti-sétányt nevezik el a megfelelő előkészítés után. A határozatot a közgyűlés majdnem egyhangúlag, három fideszes képviselő tartózkodásával fogadta el.

Göncz Árpád (jobbra) és Wagner András (középen) 1992-ben Szombathelyen
BDK archívum - Benkő Sándor, 1992.

Göncz Árpádról a városháza mögött, a Rákóczi Ferenc utca elején, a Schrammel-gyűjtemény és az Iseum Savariense előtti területen található, jelenleg név nélküli teret akarják elnevezni. A Fidesz-frakció több tagja szerint azonban Göncz Árpád megosztó személyiség, nem szerencsés, ha róla közteret neveznek el.

Ezt egyébként Melega Miklós mondta, aki azt is kijelentette, hogy Göncz Árpád tevékenysége sem egyértelmű, szerint köztársasági elnökként túl sokszor fogalmazott meg erős kritikát. Melega azt mondta, nincs meg még a történelmi távlat ahhoz, hogy Göncz Árpádot objektíven értékeljék.

Sátory Károly arról beszélt, hogy az említett tér az ő választókerületében van, és szerinte a körzet lakosai közül sokan nem örülnének, ha lenne Göncz Árpád tér a közelükben. Sátory azt is kijelentette, hogy ha Göncz Árpádról akarnak közterületet elnevezni, először meg kell kérdezni az ott élőket, és csak akkor dönteni róla, ha száz százalékos az elfogadottsága.

Takátsné Tenki Mária szerint ebből nem szabad kampánytémát csinálni, ezért a választás utánra halasztaná a lakosság megkérdezését. Szerinte az érintett területeken lakóknak, ott működő cégeknek a 80 százalékos egyetértésével lenne szabad elnevezni a közterületeket. Úgy vélte, inkább új utcákat kellene elnevezni és nem régieket átnevezni.

A közgyűlési többség végül megszavazta, hogy folytatódjon a két közterület elnevezésének előkészítése, és elkezdődjenek az egyeztetések az érintett lakókkal. A fideszesek nemmel szavaztak, egyedül Kecskés László tartózkodott.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet