Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kormányváltást akar a választópolgárok többsége, a jobbikosok nagy része ezért hajlandó lenne a baloldalra szavazni

A kétharmad szerint nem befolyásolja a választási eredményeket Botka László lemondása.

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, október 4. és 5. között, 792 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a magyar választókorúak véleményeit Botka László visszalépését követő politikai helyzetről.

Vannak, akik szerint jobb a helyzet Botka távozása után

A megkérdezettek majd' fele (43 százalék) szerint érdemben nem befolyásolja a baloldal győzelmi esélyeit Botka László visszalépése. Azonban a válaszadók negyede (27 százalék) szerint valamennyire rontja, míg 14 százalékuk szerint valamennyire javítja a távozás a baloldal esélyeit. Jobbik szavazók körében van egyedül többsége (58 százalék, 6 ellenében) annak a véleménynek, hogy a helyzet rontja az esélyeket, és legkevésbé a bizonytalan szavazók gondolják így (26 százalék).

Az MSZP és a más baloldali ellenzéki pártra szavazók körében meglehetősen kiegyensúlyozott az a vélemény, hogy inkább rontja (30 és 26 százalék), vagy inkább javítja (26 és 21 százalék) az esélyeket Botka visszalépése, de körükben is egyértelműen azok vannak többségben, akik szerint érdemben nem befolyásol semmit.

Kutatás Botka lemondása után
Forrás: publicus.hu

Tízból nyolc megkérdezett (79 százalék) szerint nem a miniszterelnök-jelölt a fontos, hanem az, hogy az emberek választást szeretnének. A válaszadók kétharmada (66 százalék) szerint a visszalépés a baloldali zűrzavart mutatja, és ezt egyedül az MSZP szavazók gondolják másként - több mint felük (53 százalék) nem ért ezzel egyet.

Közel kétharmad szerint Botka még időben lépett vissza

Viszont közel kétharmad (60 százalék) szerint Botka távozása érdemben nem befolyásolja az erőviszonyokat. Ebben minden vizsgált társadalmi csoport egyetért, legkevésbé a Fidesz szavazók (54 százalék), leginkább az MSZP, és a többi baloldali ellenzéki párt szavazói (66 és 67 százalék) gondolkodnak így.

És lényegében ugyanezt az eredményt kapjuk, ha azt kérdezzük, hogy Botka még időben lépett-e vissza, teret adva egy új jelöltnek, akivel megerősödhet a baloldal: 61 százalék ért ezzel egyet, 29 ellenében - az MSZP szavazók leginkább (82 százalék), és a bizonytalan szavazók legkevésbé (59 százalék).

Kutatás Botka lemondása után
Forrás: publicus.hu

A megkérdezettek majdnem fele (44 százalék, 49 ellenében) szerint új jelölttel és kemény munkával van esély a Fidesz leváltására. Leginkább az MSZP szavazók (89 százalék), és a többi baloldali ellenzéki párt szavazói (73 százalék) gondolják így. Ám a Jobbik szavazók körében is többségben van ez a gondolat (58 százalék), míg a bizonytalan szavazók esetében csupán tíz megkérdezettből négy (40 százalék, 49 ellenében) gondolja így.

Új jelölttel és kemény munkával leváltható a kormány

A kormányváltást akarók kétharmada (65 százalék, 30 ellenében), is úgy gondolja, hogy az új jelölt és a kemény munka sikerre viheti a Fidesz leváltásán ügyködőket. Akik nem akarnak kormányváltást, teljesen ellentétesen gondolkodnak, és 85 százalékuk szerint erre már nincs esély.

Kutatás Botka lemondása után
Forrás: publicus.hu

A válaszadók fele (43 százalék, 42 ellenében) tarja valószínűnek, hogy egy baloldali együttműködésre szavazzon 2018-ban. Leginkább az MSZP és a más baloldali ellenzéki pártokra szavazók (90 és 79 százalék), illetve a Jobbik szavazók többsége (53 százalék 46 ellenében) is. A bizonytalan szavazók megosztottak a kérdésben: 39 százalék szavazna baloldali együttműködésre, 38 nem, és persze a Fidesz szavazók túlnyomó többsége is elveti (82 százalék) ezt a lehetőséget.

Csak a Fidesz szavazói akarják, hogy maradjon a jelenlegi kormány

Viszont a kormányváltást akarók kétharmada (68 százalék) szavazna egy baloldali együttműködésre, és ötödük (22 százalék) nem tartja ezt valószínűnek.

Kutatás Botka lemondása után
Forrás: publicus.hu

A megkérdezettek több mint fele (56 százalék) akar kormányváltást, és negyede (28 százalék) annak örülne ha nem lenne változás. Egyedül a Fidesz szavazók körében van többsége az kormányváltást nem szándékozóknak (85 százalék), minden más vizsgált társadalmi csoportban a váltók vannak többségben.

Közel hasonló a kormányváltást akarók aránya az MSZP, a Jobbik és a többi ellenzéki szavazó körében (94, 89, és 90 százalék), illetve a bizonytalanok elsöprő többsége is ezen a véleményen van (56 százalék, 18 ellenében).

Kutatás Botka lemondása után
Forrás: publicus.hu

Az elmúlt két hétben a Fidesz támogatottsága nem változott, 25 százalék. Az MSZP tábora két héttel ezelőtthöz képest két százalékpontot csökkenve 10 százalék, míg a Jobbik tábora ez idő alatt változatlan és 11 százalék. Az LMP szeptember közepe óta két százalékpontot növekedve 5 százalék, a Momentum egy százalékpontot csökkent, így 1 százalék.

A DK és Kétfarkú tábora változatlan, 4 illetve 1 százalék, míg az Együtt, a Párbeszéd, és az MLP támogatottsága ezúttal sem érte el az egy százalékot.

Kutatás Botka lemondása után
Forrás: publicus.hu

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2017. október 4-5 között a Publicus Intézet készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 792 fő telefonos megkérdezésével, a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2011 adatain alapuló súlyozással korrigáltak.

A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,5 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra